file βαθμοι αλκοολ

Περισσότερα
12/10/2010 08:17 #4094 από milis
milis δημιούργησε το θέμα: βαθμοι αλκοολ
καλησπερα,

πως μπορω να μετρησω τους βαθμους αλκοολ του κρασιου μου?

εχω κανει 45 κιλα κοκκινο και το εχω σφραγισει στο βαρελι.

σε ενα μπουκαλακι που κρατησα μετρωντας με το διαθλασιομετρο μου δειχνει οτι εχει 6 βαθμους brix.

ειναι φυσιολογικο αυτο? και πως μπορω να το μεταφρασω σε βαθμους αλκοολ?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2010 10:32 #4096 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: βαθμοι αλκοολ
Αγαπητέ φίλε Milis,

Το ότι έχειςστο βαρέλι σου μούστο-κρασί με 6 βαθμούς Brix σημαίνει 2 πράγματα:

Πρώτον ή ότι το κρασί που θέλεις να κάνεις είναι γλυκό (και συνεπώς έχεις φροντίσει να σταματήσει την ζύμωση)

ή το κρασί σου βράζει ακόμα και συνεπώς μην το έχεις και τελείως σφραγισμένο γιατί το βαρέλι θα σκάσει!!

Η μέτρηση Brix που αναφέρεις ουσιαστικά σημαίνει ότι έχεις ακόμα αζύμωτα σάκχαρα στο κρασί και μάλιστα σε μία ποσότητα που αντιστοιχεί σε πάνω από 61 γραμμάρια σακχάρων ανά λίτρο χυμού.

(Μέθοδος μέτρησης με μονάδες Brix είναι η έκφραση της επί τοις εκατό περιεκτικότητας σακχάρων κατά βάρος, ενός μετρούμενου διαλλύματος.)

Τώρα για αυτή καθεαυτή την ερώτησή σου η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη, μιάς και στο προς μέτρηση μίγμα, συνυπάρχουν ενώσεις 'οπως τα σάκχαρα που πυκνώνουν το διάλλυμα, και ενώσεις όπως η αλκοόλη που αραιώνουν το διάλλυμα, έτσι ώστε η απλή χρήση του αλκοολόμετρου να μην είναι εφικτή.

Ο μόνος τρόπος είναι αυτός της ακριβής μέτρησης του σημείου βρασμού του προς μέτρηση υγρού, ή αυτός της απόσταξης του μίγματος και προσδιορισμός της περιεχόμενης αλκοόλης.

Και οι δύο αυτές μέθοδοι απαιτούν εργαστηριακό εξοπλισμό και γνώσεις που ξεφεύγουν τις δυνατότητες της οικιακής οινοποίησης, αν όμως σε ενδιαφέρει περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο του κου Σουφλερού Ευάγγελου "ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ" ISBN 960-9699-3-2

Ελπίζω να βοήθησα.

ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2010 13:24 #4103 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: βαθμοι αλκοολ
Αγαπητέ φίλε το διαθλασίμετρο μετράει τα ζάχαρα του μούστου . Από την στιγμή που ξεκινά η ζύμωση παύει να είναι αξιόπιστο,την έχω πάθει και ΄γω ,[δοκίμασε να μετρήσεις ένα οποιδήποτε κρασί και θα δεις οτι το εργαλείο σου θα δείξει γύρω στο 7.]

Εάν θέλεις να διαπιστώσεις την λήξη της ζύμωσης μέτρησε το ειδικό βάρος, πρέπει να είναι από 0,990 έως 0,995 ανάλογα με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ

Ο φίλος Σπύρος έχει δημοσιεύσει ένα πινακάκι.


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2010 06:36 #4106 από milis
milis απάντησε στο θέμα: βαθμοι αλκοολ
ευχαριστω για τις απαντησεις.

το κρασι μου ζυμωθηκε πριν το σφραγισω στο βαρελι.

αυτο το ελεγξα με μπωμομετρο και σιγουρευτηκα.

απλα τωρα μετα απο πεντε μερες θελησα απλα να μετρησω το αλκοολ,

αλλα προφανως το διαθλασιομετρο δεν κανει γι'αυτη την μετρηση

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/10/2010 02:32 #4186 από cverros
cverros απάντησε στο θέμα: βαθμοι αλκοολ
Ο παραπάνω φίλος έχει δίκιο. Ακόμα καιμ στο τέλος της ζύμωσης το δικό μου διαθλασιόμετρο δείχνει 5-6 ΠΑΝΤΑ!
Καλύτερα με μουστόμετρο ακριβείας, να παρακολουθε?ς τα σάκχαρα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/10/2010 14:51 #4194 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: βαθμοι αλκοολ
Συμφωνώ. Το διαθλασίμετρο είναι για το αμπέλι και έως ότου ρίξεις τα σταφύλια στο βαρέλι, για να δεις τα μπομέ του μούστου. Ξαναπιάστο του χρόνου τον Ιούλιο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2010 05:12 #4203 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: βαθμοι αλκοολ
Αγαπητέ "milis":

1. Το διαθλασίμετρο του οινοποιού, βασίζει τη λειτουργία του στο διαφορετικό δείκτη διάθλασης που εμφανίζουν διάφορα διαλύματα ζαχάρου, διαφορετικής περιεκτικότητας το καθένα (δηλ. μούστοι διαφορετικού βαθμού Baume ).
2. Κάθε υλικό επιτρέπει στο φως να διαπερνά τη μάζα του με διαφορετική ταχύτητα με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από ένα δείκτη διαθλάσεως (δ.δ., ή index of refraction). Ο (απόλυτος) δείκτης διάθλασεως δίνεται από το πηλίκο της ταχύτητας του φωτός στο κενό προς την ταχύτητα του φωτός στο μέσο διάδοσης. Η ταχύτητα του φωτός στο μέσο διάδοσης εξαρτάται από το μήκος κύματος του φωτός λ που διαδίδεται. Διαφορετικά μήκη κύματος έχουν διαφορετική ταχύτητα στο ίδιο μέσο. Όλα τα μήκη κύματος έχουν την ίδια ταχύτητα στο κενό και διαφορετική στα διάφορα υλικά. Το γεγονός της ύπαρξης διαφορετικής ταχύτητας στο μέσο διάδοσης, για διαφορετικά μήκη κύματος, προκαλεί τη γνωστή ανάλυση του φωτός στα διάφορα χρώματα του (τα 7 χρώματα της ίριδος).
3. Μια εφαρμογή της μέτρησης του δείκτη διάθλασης έχουμε στην αναλυτική χημεία. Κάθε καθαρή χημικά ουσία έχει τον δικό της δείκτη διάθλασης, ο οποίος επηρεάζεται από τις τυχόν προσμίξεις. Άρα μετρώντας τον δείκτη διάθλασης μπορούμε έμμεσα να εκτιμήσουμε την καθαρότητα μιας ουσίας (όταν διαθέτουμε πίνακα αντιστοιχίας "δ.δ.<->ποσοστού καθαρότητας της ουσίας") ή ακόμα την σύσταση ενός μίγματος. (όταν διαθέτουμε πίνακα αντιστοιχίας "Brix<->περιεκτικότητας σε ζάχαρα"). Κλασσική χρήση είναι ο προσδιορισμός των διαλυμένων στερεών σε ένα υδατικό διάλυμα συνήθως με παραλληλισμό προς αντίστοιχο σακχαροδιάλυμα. Έτσι το καθαρό νερό έχει δ.δ.=1,3333, η αιθυλική αλκοόλη είναι ελαφρώς πιο διαθλαστική από το νερό με δείκτη διάθλασης=1,36242 (σε λ = 589,3 nm και 18,35 ° C ), ενώ ένα σακχαροδιάλυμα 10% έχει δ.δ.=1,3478, 20% έχει δ.δ.=1,3638 κ.ο.κ. Με την σύνταξη αναλόγων πινάκων «περιεκτικότητας <-> δ.δ» μπορούν να μετρηθούν διαφόρων ειδών διαλύματα (διάλυμα οινοπνεύματος ή γλυκερίνης σε νερό κλπ), ακόμα και αιθερίων ελαίων σε διαλύτη (π.χ. κατά την εκχύλιση των αντιστοίχων σπόρων γλυκάνισου στο οινόπνευμα του τσίπουρου ή του ούζου).
4. Ο μούστος περιέχει 70-80% νερό και 10-25% ζάχαρα. Το κρασί, χονδρικά, περιέχει κυρίως νερό (~70-78%), οινόπνευμα (~11-15%), γλυκερίνη (~ 8%) κλπ άλλες ουσίες (πηκτίνες, οξέα, πολυφαινόλες, στοιχεία γεύσεως, στερεά κλπ). Η κάθε μια από τις ουσίες αυτές έχει και τον δικό της δείκτη διαθλάσεως. Συμπερασματικά, κατά την αλκοολική ζύμωση, στην πορεία από τον μούστο στο κρασί, αυξάνεται η γλυκερίνη, αυξάνεται η αιθυλική αλκοόλη και οι λοιπές ανωτέρας τάξεως, αρχίζουν επίσης και διαλύονται στο παραγόμενο οινόπνευμα οι διάφορες ουσίες και τα αιθέρια έλαια, με συνέπεια ο δείκτης διαθλάσεως να μεταβάλλεται συνεχώς, και η τιμή που διαβάζουμε κατά το τέλος της ζύμωσης να μην αντιστοιχεί αποκλειστικά και μόνο σε διάλυμα «νερού-ζαχάρων» αλλά σε ένα «σύνθετο» διάλυμα «νερού-αλκοόλης-γλυκερίνης και πλήθους άλλων ουσιών». Έτσι, σύμφωνα και με τους προλαλήσαντες, με το που θα αρχίσει η αλκοολική ζύμωση, το διαθλασίμετρο δεν μπορεί να μας μετρήσει περιεκτικότητα σε ζάχαρα, η ένδειξή του (~5-7 Βaume??? είναι ανακριβής), και μας είναι πλέον άχρηστο. Ζήτω λοιπόν το μουστόμετρο.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/03/2014 10:59 - 30/03/2014 11:00 #14998 από νίκος.κοχύλης
νίκος.κοχύλης απάντησε στο θέμα: βαθμοι αλκοολ
Καλημέρα σας , δεν ξερω αν το εχετε καλύψει καπου αλλου το θέμα
αλλα μπορείτε να υπολογίσετε με σχετική ακρίβεια την τελική πυκνότητα του κρασιού σας με διαθλασίμετρο.
Οπως λέει και ο SPyros πρεπει να υπολογίσεις την διαθλαση βασει του νέου μίγματος
Στην περίπτωση της μπύρας υπάρχει το ιδιο ακριβώς θέμα και για αυτό υπάρχει τύπος λοιπον που υπολογίζει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια (αποκλίσεις της τάξης του 1-5 SG , λιγοτερο απο μισο Baume),
Ομως η τελική τιμή εξαρτάται απο την αρχική πυκνοτητα του μουστου οποτε η λύση είναι excel... το παραθετω μαζί με ενα μεταρτοπεα SG/Baume
Οστώσο κάντε τις δοκιμές σας πριν το χρησιμοποιησετε αποκλειστικα.....

Αυτό το μήνυμα έχει συνημμένα αρχεία.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να τα δείτε.

Τελευταία διόρθωση: 30/03/2014 11:00 από νίκος.κοχύλης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.440 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ