file Λιγότερες ψυχρές μέρες και περισσότεροι καύσωνες θα έχουμε στην Ελλάδα, λένε οι επιστήμονες - 30/5/2008

Περισσότερα
03/06/2008 11:26 #241 από VAGAIOS
VAGAIOS δημιούργησε το θέμα: Λιγότερες ψυχρές μέρες και περισσότεροι καύσωνες θα έχουμε στην Ελλάδα, λένε οι


Λιγότερες ψυχρές μέρες και περισσότεροι καύσωνες θα σημειώνονται στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η πρόβλεψη ανακοινώθηκε στη διάρκεια των εργασιών του 9ου συνεδρίου Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τις 28 μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν ο Τομέας Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρία.

Αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων του χειμώνα εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν περιοχές όπως η βόρεια Βαλκανική και η δυτική Ιβηρική χερσόνησος ενώ άλλες περιοχές της Μεσογείου δεν φαίνεται να παρουσιάζουν τέτοιου είδους αλλαγές. Τέλος, οι μέγιστες ξηρές ακολουθίες του θέρους πιθανόν να παρουσιάζουν αύξηση περίπου δέκα ημερών σχεδόν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Οι μέσες θερμοκρασίες, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και γενικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, αναμένεται να αυξηθούν από 2ο ως 4ο βαθμούς Κελσίου, κυρίως κατά την τελευταία 30ετία του 21ου αιώνα (2071-2100). Η αύξηση αυτή εξαρτάται τόσο από την περιοχή μελέτης όσο και από την εποχή που εξετάζεται. Αντίθετα, οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις εκτιμάται ότι θα μειωθούν περίπου κατά 15% ως 25%, αποτέλεσμα όμως που διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή και από εποχή σε εποχή.

Oι έντονοι ρυθμοί αστικοποίησης στη χώρα και η γιγάντωση των αστικών κέντρων μάς απειλούν με περισσότερους και πιο αφόρητους καύσωνες, λόγω του φαινομένου της θερμικής νησίδας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη άρχισε πλέον και με επιστημονικά δεδομένα να ενοχοποιείται για τις τοπικές κλιματικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε επίπεδο πόλης της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πόλη περιλαμβάνεται σε αυτές στις οποίες εμφανίζεται η μεγαλύτερη αύξηση των ημερών έντονου καύσωνα, δηλαδή θερμοκρασίας ίσης ή μεγαλύτερης των 39,5 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών, για την κεντρική Μακεδονία παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ημερών με μέγιστη τιμή θερμοκρασίας μεγαλύτερη ή ίση των 36,5 βαθμών Κελσίου. «O μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης παρατηρήθηκε στις κατεξοχήν πεδινές αγροτικές περιοχές του Αργους, του Αγρινίου και των Σερρών, που είναι αντιπροσωπευτικές ευρύτερων περιοχών της δυτικής, ανατολικής και Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα», παρατηρούν οι εισηγητές. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις μέρες με θερμοκρασία μεγαλύτερη ή ίση των 39,5 βαθμών Κελσίου, ο αριθμός τους παρουσιάζει αύξηση σε Αγρίνιο, Αττική, 'Αργος, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη και Κρήτη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα παραπάνω αποτελέσματα προέρχονται από δυναμικά- περιοχικά μοντέλα, αλλά και από μοντέλα γενικής κυκλοφορίας, καθιστώντας έτσι τις αλλαγές που προβλέπονται για τη θερμοκρασία και τη βροχόπτωση «αληθοφανείς εκτιμήσεις και σενάρια του μέλλοντος» οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν προγνώσεις του μελλοντικού κλίματος. Ένα παράδειγμα της αλλαγής του κλίματος η οποία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στη χώρα μας αποτελούν οι συνθήκες θερμοκρασίας του 8-μήνου του παρελθόντος έτους 2007 (Ιανουάριος – Αύγουστος 2007), από όπου προέκυψε ότι οι θερμοκρασιακές συνθήκες της χειμερινής περιόδου, τόσο οι μέγιστες όσο και οι ελάχιστες, στατιστικά, υπήρξαν πολύ περισσότερο ακραίες σε σχέση με τις αντίστοιχες του καλοκαιριού, παρά την εμφάνιση των τριών περιπτώσεων καύσωνα που παρατηρήθηκαν κατά τη θερινή περίοδο του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου."Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.110 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ