file 2η Συνάντηση "Vignerons d'Europe" από την Slow Food

Περισσότερα
22/12/2009 09:44 #2489 από Kostis
Kostis δημιούργησε το θέμα: 2η Συνάντηση "Vignerons d'Europe" από την Slow Food

@page {margin: 2cm; }
P {
MARGIN-BOTTOM: 0.21cm
}


Vigneron στα γαλλικά είναι αυτός που καλλιεργεί το αμπέλι με σκοπό την παραγωγή κρασιού το οποίο στην συνέχεια πουλάει ο ίδιος. Επειδή όμως ο ορισμός αυτός είναι αρκετά γενικός η Slow Food, η παγκοσμίου φήμης οργάνωση για το καλό και ποιοτικό φαγητό κάλεσε χίλιους παραγωγούς από όλη την Ευρώπη ώστε να καταφέρουν να ορίσουν τι ακριβώς είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν vigneron. Στην προσπάθεια αυτήν συμμετείχαν δημοσιογράφοι οίνου, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής επιτροπής για τα βιολογικά προϊόντα Jean-Francois Hulot Η συνάντηση έγινε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη στο και αντιπροσωπείες αμπελοοινικών οργανώσεων από διάφορες Ευρωπαικές χώρες. Montecatini, Την έναρξη σηματοδότησε η ομιλία του ιδρυτή της μία μικρή πόλη λίγο έξω από την Φλωρεντία και περιελάμβανε ένα διήμερο ομιλιών, συζητήσεις μεταξύ των παραγωγών, δοκιμές κρασιών των παρευρισκομένων και γεύματα με τοπικά εδέσματα.Slow Food Carlo Petrini Την τρίτη μέρα το πρωί οι οκτακόσιοι - Το φυτό, η καλλιέργεια και παθολογία του αμπελιού- Οινοπαραγωγή: Ζύμώση, διορθώσεις, παλαίωση- Νερό, έδαφος και φυσικοί πόροι- Ηθική ταυτότητα του παραγωγούΟι ομιλίες χωρίστηκαν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: η οποία έδωσε την κατεύθυνση την οποία θα ακολουθούσαν όλες οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών. Ένα διήμερο αφιερωμένο στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική επιβίωση της αμπελοοινικής ευρωπαϊκής κουλτούρας αλλά και για την ποιότητα της παραγωγής κρασιού στην Ευρώπη. παραγωγοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Slow Food συγκεντρώθηκαν στο Palazzio Vecchio της Φλωρεντίας και μετά από την σύμφωνη γνώμη όλων συνέταξαν ένα μανιφέστο. Το μανιφέστο συνοψίζει όλα όσα συζητήθηκαν το διήμερο των εκδηλώσεων και ορίζει την λέξη vigneron Η συνάντηση αυτή ήταν η συνέχεια μιας πρώτης επαφής μεταξύ των παραγωγών που πραγματοποιήθηκε το 2007 στο Στην συνέχεια οι παραγωγοί φιλοξενήθηκαν στην Ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης από ντόπιους οινοπαραγωγούς και φορείς. Εκεί, ακολούθησε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε επισκέψεις και ξεναγήσεις σε οινοποιεία, δοκιμές κρασιών, γευσιγνωσίες ντόπιων σπεσιαλιτέ και πολύωρα γεύματα κατά την διάρκεια των οποίων οι παρευρισκόμενοι είχαν τον χρόνο να συνεχίσουν τις συζητήσεις γύρω από το κρασί και την αμπελουργία και να δημιουργήσουν έτσι δυνατούς συναδελφικούς δεσμούς.δείχνοντας τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί προκειμένου να διασφαλίσουν την Ευρωπαϊκή αμπελοοινική κουλτούρα.Montpellier kostisd.blogspot.com Για πιο αναλυτική περιγραφή:Από την Ελλάδα συμμετείχε οι οινοποιία Δαλαμάρα ενώ Ελληνική συμμετοχή είχαμε και από την οινοποιία του Ευάγγελου Παράσχου που από το 1998 δραστηριοποιείται στο Φρίουλι της Ιταλίας.και είχε θέσει τις βάσεις για ένα δίκτυο γύρω από το οποίο θα οργανώνονταν οι μικροί αμπελουργοί-οινοπαραγωγοί της Ευρώπης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/12/2009 09:53 #2490 από Kostis
Kostis απάντησε στο θέμα: 2η Συνάντηση "Vignerons d'Europe" από την Slow Food
Το μανιφέστο που συντάχθηκε την τρίτη ημέρα της συνάντησης των αμπελουργών-οινοπαραγωγών:
<!--
@page { margin: 2cm }
P { margin-bottom: 0.21cm }
-->


<!--
@page { margin: 2cm }
P { margin-bottom: 0.21cm }
-->
  • Ο
    vigneron* αναλαμβάνει προσωπικά την φροντίδα
    του αμπελώνα του, το οινοποιείο του και
    τις πωλήσεις.
  • Το κρασί του vigneron είναι
    ζωντανό και δίνει ευχαρίστηση. Είναι
    προϊόν της γης και της σκέψης του vigneron
    και η αυθεντική έκφραση μίας κουλτούρας.
  • Ο
    vigneron θεωρεί τον καταναλωτή συμπαραγωγό.
  • Ο
    vigneron φροντίζει και διαμορφώνει το τοπίο
    με σεβασμό στην βιοποικιλότητα και στην
    κουλτούρα της περιοχής του την οποία
    προωθεί και εμπλουτίζει.
  • Ο vigneron ως
    αγρότης αναλαμβάνει την ευθύνη να
    διατηρήσει και να βελτιώσει την γονιμότητα
    του εδάφους και την ισορροπία των
    οικοσυστήματων.
  • Ο vigneron δεσμεύεται
    να απαρνηθεί την χρήση τεχνιτών ή
    συνθετικών οργανισμών ή μορίων με στόχο
    την προστασία των ζωντανών οργανισμών.
  • Ο
    vigneron γνωρίζει τα όρια για κάθε του
    ενέργεια και ψάχνει πάντα το ιδανικό
    και όχι το περισσότερο (το όπτιμουμ και
    όχι το μάξιμουμ).
  • Ο vigneron αναλαμβάνει
    την ευθύνη των ενεργειών του που έχουν
    αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην υγεία
    του καταναλωτή και στο πεπρωμένο τις
    τοπικής κοινωνίας αλλά και παγκοσμίως.
  • Ο
    vigneron δεσμεύεται να δημιουργήσει και να
    διατηρήσει σχέσεις με άλλους παραγωγούς,
    αγρότες, παραγωγούς τροφίμων, μάγειρες,
    πανεπιστήμια και ινστιτούτα ερευνών,
    εκπαιδευτικούς, τους κατοίκους της
    τοπικής κοινότητας και ολόκληρου του
    κόσμου.
  • Ο vigneron εφαρμόζει διαφάνεια:
    λέει αυτό που κάνει και κάνει αυτό που
    λέει.
  • Οι “Vignerons
    d'Europe” που
    παρευρέθησαν στην Φλωρεντία καλούν τις
    εθνικές και Ευρωπαικές αρχές να μην
    εμποδίζουν την δραστηριότητά τους με
    ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην βιομηχανία
    και όχι στις δικές τους ανάγκες.


*vigneron στα γαλλικά είναι ο αμπελουργός-οινοπαραγωγός

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.076 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ