file Γ.Σ. αμβυκούχων

Περισσότερα
09/06/2014 15:10 - 09/06/2014 15:11 #15388 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Γ.Σ. αμβυκούχων
Έχει κανείς νεώτερη πληροφόρηση για το μέλλον των παραδοσιακών αποστάξεων;
Αν κοπεί, τι θα κάνουμε τις παραγωγές μας;
Πολύ ωραία σχεδιάζουν οι γραφιάδες αλλά ας το δουν και πως λειτουργεί;
Για δώσε σταφύλι σε οινοποιό να δούμε σε τι τιμή θα στο πάρει και πότε θα πάρεις τα φράγκα σου.

www.cretavoice.gr/summary.asp?catid=4726&subid=2&pubid=18356
www.cretavoice.gr/article.asp?catid=4726&subid=2&pubid=50918
www.thessalianews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=275%3Atsipouro-nakos-xyma&Itemid=90
www.dou.gr/articlext.php?a=3047989
Τελευταία διόρθωση: 09/06/2014 15:11 από Goude.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/06/2014 14:09 - 15/06/2014 14:43 #15411 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Γ.Σ. αμβυκούχων
Αγαπητέ Goude.

1. Πληροφόρηση για το μέλλον των παραδοσιακών αποστάξεων δεν υπάρχει. Όμως "άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου", και κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγηθούν τα πράγματα στο μέλλον.

2. Ο νόμος, προκειμένου να διευκολύνονται οι αμπελουργοί στην πλήρη εκμετάλλευση της παραγωγής τους, επιτρέπει στους αμπελουργούς, μετά το "τράβηγμα" του κρασιού τους, να αποστάζουν τα στέμφυλα (μόνο τα στέμφυλα όμως) για παραγωγή τσίπουρου για τις ανάγκες τους. Πρόκειται για την περίπτωση των αποκαλούμενων κατά νόμο "διήμερων αποσταγματοποιών", οι οποίοι για να αποστάξουν πρέπει να αιτηθούν και να πάρουν άδεια απόσταξης κάποιων ωρών από το οικείο Τελωνείο, με πληρωμή. Η απόσταξη αυτή πρέπει να γίνεται σε καζάνια που έχουν νόμιμη άδεια.

3. Ο νόμος απαγορεύει την απόσταξη καθαρού (σχέτου) κρασιού. Απαγορεύει επίσης και την απόσταξη σταφυλής (κρασί με στέμφυλα, δηλ. κρασί με σπασμένες και ζυμωθείσες ρόγες, που είναι όλο το προϊόν της ζύμωσης). Ο λόγος είναι ότι μπορεί έτσι να παραχθεί τσίπουρο σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφεύγουσα φορολογία και απώλεια εσόδων για το κράτος. Η υφιστάμενη "φορολογία οινοπνεύματος" εξασφαλίζει υψηλά έσοδα στο κράτος, τα οποία εξασφαλίζονται α) από τη φορολογία που επιβάλλεται στις νομότυπες αποστάξεις τσίπουρου προς εμπορία σε επίσημα αποστακτήρια, και β) από τη φορολογία του παραγόμενου οινοπνεύματος σε βιομηχανίες-αποστακτήρια παραγωγής πόσιμου οινοπνεύματος για Παρασκευή οινοπνευματοδών ποτών (ούζο, λικέρ, ηδύποτα κλπ). Σκεφθείτε οτι ένα λίτρο αιθυλικής αλκοόλης κοστίζει κατα την Παρασκευή του περίπου μισό €, και οι ποτοποιοί το αγοράζουν περι τα 40 €. Τα κρατικά αυτά έσοδα μειώνονται όταν η παραγωγή τσίπουρου γίνεται ανεξέλεγκτη. Ανεξέλεγκτη Παρασκευή τσίπουρου έχουμε α) όταν παρασκευάζεται τσίπουρο από οιουσδήποτε τρίτους πέραν των αμπελουργών, β) όταν οι αμπελουργοί αποστάζουν τσίπουρο και από αγορασμένα σταφύλια που δεν προέρχονται από το νόμιμο αμπέλι τους, γ) όταν αποστάζεται και κρασί ή μίγμα κρασιού με στέμφυλα (αντί να αποστάζονται μόνο στέμφυλα), και δ) όταν η απόσταξη γίνεται σε λαθραία καζάνια, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να ελεγχθούν.

4. Ήδη, από τη δεκαετία του ΄80 ακόμη, αλλά και στη συνέχεια μέχρι και σήμερα, τα πράγματα, για λόγους αποφυγής πολιτικού κόστους αφέθηκαν ανεξέλεγκτα, και τώρα που το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο, θέλουν να τα συμμαζέψουν αλλά πρέπει να πληρώσουν το τίμημα.

5. Κατά την προσωπική μου άποψη που απορρέει από την κοινή λογική, ουδέποτε το κράτος θα απαγορεύσει σε αμπελουργούς, την Παρασκευή τσίπουρου προερχόμενου από στέμφυλα, τα οποία με τη σειρά τους προέρχονται από νομότυπο αμπέλι. Είναι άλλωστε και θέμα πολιτικού κόστους που οι πολιτικοί το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους (απλώς, το πολύ-πολύ θα τους υποχρεώσουν να αποστάζουν με τη νόμιμη διαδικασία σε εγκεκριμένο καζάνι και θα ελέγχεται η υγειονομική ποιότητα του προϊόντος, και η προέλευση από στέμφυλα). Εκτός κι αν τους το επιβάλει η Τρόϊκα, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους για να εξοφληθούν νωρίτερα οι δανειστές, και οι κυβερνώντες αποδεχθούν μετά χαράς τη νέα απαίτηση, ως συνήθως. Ήδη, οι πιέσεις εντείνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας, για την άμεση λήψη μέτρων σχετικά με τα παραδοσιακά αποστάγματα, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα από τη Μεγάλη Βρετανία για αθέμιτο ανταγωνισμό των παραδοσιακών αποσταγμάτων έναντι του ουίσκι, οι πωλήσεις του οποίου έχουν μειωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Θα ενδώσουν?

6. Από τη άλλη μεριά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στο κράτος την ευθύνη και αρμοδιότητα να ελέγχει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του την καταλληλότητα των τροφίμων, στα οποία προφανώς υπάγεται και το τσίπουρο (αρκεί αυτό να μην αποτελέσει πρόφαση για να παρθούν ακραία και συνεπώς άδικα μέτρα κατά των αμπελουργών). Γιατί αυτό που βλέπουμε σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο ασυδοσίας και δημιούργησε την απαράδεκτη κατάσταση να παρασκευάζει ο καθένας (μη αμπελουργοί κυρίως αλλά ορισμένες φορές και αμπελουργοί) ό,τι θέλει, να βγαίνει να το πουλάει στις λαϊκές αγορές και από πόρτα σε πόρτα, και "όποιον πάρει ο χάρος". Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, δεν ήπιαμε και κανένα τσίπουρο της προκοπής, από αυτά που παρασκευάζουν και πωλούν στα σουπερμάρκετ, γνωστές οινοποιητικές βιομηχανίες. Τα περισσότερα βρωμούν ακαταλδεϋδη και οξικό αιθυλεστέρα, κλπ.
Πρέπει να βρεθεί το μέτρο, και η χρυσή τομή. Και να εφαρμοστεί!.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 15/06/2014 14:43 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/11/2014 22:21 #16746 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Γ.Σ. αμβυκούχων
Σπυρο τα σεβη μου!
Κοιταχτε.. Εχουμε καζανι απο το 46 απο μωρο μεγαλωσα μεσα στα τσιπουρα, θυμαμαι το καζανι με χωμα κατω και καρα και αλογα απο τα γυρω χωρια, σχεδον χανι ηταν τοτε το καζανι μας.
Με απλα λογια.. Ο αμπελουργος-κρασοποιος δεν ειχε τ δυνατοτητα (τα εργαλεια) να στιψει καλα τα στεμφυλα, ετσι εδωσαν αυτες τις αδειες 2ημερου για να βγαλει το τσιπουρο της χρονιας του απο τα υπολειματα, ενδεχομενως να πουλησει και μαι ποσοτητα αν δεν ηταν ποτης..
Ο κοσμος ομως ''γουσταρε'', καταναλωνε σταδιακα πιο πολυ τσιπουρο παρα κρασι, (το τσιπουρο πινεται ολο τ χρονο) και οι παραγωγοι εκαιγαν και κρασια, πραγμα που απαγορευοταν και απαγορευεται και σημερα..
Αν ερχοταν ελεγχος (ακομα κ ο κλητηρας τ κοινοτητας μια φορα ηρθε και πηρε το ''τοξο'' προληπτικα μην τυχον και καψουμε! Ο λογος αυτης της υπευθυνοτητας του ηταν να κοννομησει καμια μπουκαλα τσιπουρο) αδειαζαν το καζανι πριν προλαβουν να παρουν δειγμα κου βρουν κρασια μεσα. Αποτελεσμα? Απαγορεψαν την μπουκα, σφραγιστηκαν και τα αδειαζαμε τα καζανια επι 20ετια και πλεον με τα χερια.
οι ποτοποιοι εχουν δικιο να μιλανε για αθεμιτο ανταγωνισμο, ας αναρωτηθουν ομως.. Ποιος ειναι ο εχθρος τους ο παραγωγος? Αν παρουν αυτοι ολο το τσιπουρο (σημειωτεον οτι ανεκαθεν ηταν προιον παραγωγου! το τσιπουρο, και τωρα επειδη κερδισε μεγαλο μεριδιο στην αγορα το θελουν δικο τους? Αυτοι το ανεδειξαν? Αυτοι εκαναν τ κοσμο να το γουσταρει? Σ αυτους ωφειλεται η ονομασια προελευσης? κ.α. πολλα τετοια ερωτηματα..) Αν παρουν λοιπον ολο το τσιπουρο αυτοι νομιζουν οτι θα το πουλησουν με 15 ευρω το λιτρο? Και ποιος θα το αγορασει σε τετοια τιμη ε??
Εν κατακλειδι.. ο παραγωγος δεν κλεβει κανεναν! Ουτε και το κρατος.. διοτι απλα ο κοσμος δεν θα εχει να το αγορασει.. Οτι εκαναν με το πετρελαιο θερμανσης θα κανουν κ εδω αν τολμησουν να επεμβουν θα χασουν φορους, δεν θα κερδισουν! Κ οι επαγγελματιες θα εχουν τσιπουρο να πινουν εις τους αιωνας των αιωνων αμην!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2014 01:48 #16748 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Γ.Σ. αμβυκούχων
Αγαπητέ Goude,


Ναι, έχω νέα. Σε 5-10 χρόνια όλα τα καζάνια θα ανήκουν στον Μπόμπολα!!!!!!!!!!!!!
(Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις είναι εντελώς τυχαία)

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.045 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ