file ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ;

Περισσότερα
23/04/2020 16:20 #28056 από ODYS7SEAS
ODYS7SEAS δημιούργησε το θέμα: ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ;
Χαιρετώ την παρέα των... Μυστων και εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους, να έχουμε υγεία, υπομονή και αγάπη...

ΤΟ θέμα που θελω να ανοίξω - και απευθύνομαι κυρίως στους διήμερους επαγγελματίες - αφορά την θερμομόνωση του φούρνου του Καζανιου και την απώλεια θερμότητας που έχουμε.

Λόγω του ότι ο χώρος εργασίας που έχω δημιουργήσει, απαιτεί να ανεβαίνω ορθιος επάνω στο καζάνι και να δουλεύω πατώντας πάνω στον φούρνο, πολλές φορές με έχει απασχολήσει το πως θα μειώσω τη θερμότητα, στη "λαμαρίνα" που υπάρχει ως " καλυμα" του φούρνου. Συνήθως οι κατασκευαστές βάζουν στρώσεις υαλοβάμβακα και από πάνω κουμπώνουν τη λαμαρίνα.
Σκεψη μου είναι να αντικαταστήσω τον υαλοβάμβακα με πλάκες βερμικουλιτη, που θεωρητικά έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά.

Έχει κάποιος άποψη 'η το έχει κάνει κανείς από εδώ;

Επίσης, σε γενικότερο θέμα, τι έχετε κάνει για την καλύτερη θερμομόνωση εξωτερικά του φούρνου για να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες θερμότητας;

Τα τουβλάκια παλαιού τύπου' η τα πυροτουβλα είναι καλύτερα για να "ντυθεί" ένας φουρνος;

Γενικά, μάλλον, ο τίτλος του θέματος θα ήταν καλύτερα να λέγεται θερμομόνωση φούρνου...


Πολλά τα ερωτήματα, αλλά έτσι και αλλιώς έχουμε καραντινικο χρόνο, κάθε απάντηση καλοδεχουμενη...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/05/2020 00:45 #28100 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ;
Βρες τροπο να καζανιαζεις χωρις να ανεβαινεις επανω,τελεια μονωση δεν υπαρχει.
Δεν βαζουν υαλοβαμβακα η πετροβαμβακα, κεραμοβαμβακας ειναι και ειναι ασπρο τ χρωμα του, τα αλλα δεν αντεχουν εκει.
Ο βερμικουλιτης ειναι πολυ καλος αλλα οχι στο να μονωσεις, ειναι καλος κυριως στο θεμα της αποδοσης, αλλα αυτο αφορα ολο τον φουρνο και οχι να μην ζεσταινεσαι οταν ανεβαινεις επανω.
Γενικα ο χτιστος φουρνος ειναι πιο καλος αν θερμαινεται με καυστηρα (οποιονδηποτε, ειτε πετρελαιο ειτε πελετ κτλ) και μονωνεται πιο ευκολα, οτι χτιστο υλικο και να βαλεις κανει, απλα ειναι θεμα δικης του αντοχης στ χρονο, τα πυροτουβλα ας πουμε θα αντεξουν πιο καλα απο απλα (συμπαγη παντα) τουβλα. Βερμικουλιτη σε πλακες μπορεις να βαλεις εσωτερικα τους για αντανακλαση της θερμοτητας και σιγουρα αυτο θα ανεβασει τ βαθμο αποδοσης, τοποθετειται απεναντι απο την φλογα ακριβως γι αυτην την αντανακλαση και οχι για την μονωση του. θα πυρωνει ο φουρνος πιο γρηγορα δηλαδη.
Σαν βαθμο αποδοσης σε ενα καζανι εγω προσωπικα δινω μια τιμη 30? τοις εκατο και αυτη η χαμηλη αποδοση (Εσεις βαλτε 50 η 80 η 20 τοις εκατο δεν εχει σημασια) ωφειλεται στον μεσαιωνικο σχεδιασμο του, δεν μπορουμε να κανουμε και πολλα δηλαδη.
Φαντασου οτι η προθερμανση με το ζεστο νερο του ψυγειου απαγορευεται για να μην βγαλεις καμια καζανια παραπανω και το κρατος χασει δασμους, διοτι κ εσυ απο την αλλη, δεν θα πας σαν καλος πολιτης να το δηλωσεις να πληρωσεις τον φορο.
Ειναι ετσι στραβα δομημενα ολα μας.
Γενικα η οποια οικονομια μπορεσεις κανεις στο καυσιμο ειναι μικροτερη απο οποιαδηποτε αλλη παραμετρο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ODYS7SEAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/05/2020 22:18 #28103 από ODYS7SEAS
ODYS7SEAS απάντησε στο θέμα: ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ;
Στέλιο,

Σ ευχαριστώ για τον χρόνο και την απάντηση σου.

Το καύσιμο που χρησιμοποιώ είναι αέριο (προπανιο) με φλογιστρο.
Θα κάνω δεκτή την πρόταση σου και θα βάλω τον βερμικουλιτη μέσα στον φούρνο (αφού μου κόλλησε το υλικό), ελπίζοντας σε καλύτερα αποτελέσματα. Για το χτίσιμο ακόμη δεν έχω αποφασίσει, γιατί πρέπει να βρω κάτι που θα απέχει απο το να αποκτήσει το κλασικό "παραδοσιακό" ύφος.

Τη νέα τεχνική φούρνου που ζεσταίνεται το καζάνι με ζεστό νερό, στη φιλοσοφία του Μπεν Μαρί, την γνωρίζει και την έχει δοκιμάσει κανείς;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/05/2020 23:35 #28104 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ;
Ειμαι ακριβως (η σχεδον) στην ιδια περιπτωση, καζανι με προπανιο αλλα πριν ηταν με πετρελαιο και ο φουρνος του ειναι πλεον πολυ μεγαλος. Το προπανιο θερμαινει κυριως εξ επαφηξ, η φλογα δηλαδη <γλυφει> το τσουκαλι μας και η θερμοτητα μεταφερεται κυριως ετσι.
Μιλαω για φλογιστρο προπανιου και οχι για καυστηρα.
Δεν εχω χρονο αλλα αμα βρω θα το φτιαξω οπως νομιζω οτι ειναι σωστο και θα το δειξω (2 χρονια το εχω με προπανιο και ολο μενει η παρεμβαση για του χρονου).
Μικρο χωρος καυσης θα εφτιαχνα, το πολλυ 10 εκ μακρυα απο την φλογα επενδυμενος εσωτερικα με βερμικουλιτη,
Δηλαδη.. καζανι-τσουκαλι, μετα 5 εκατοστα-φλογα_5 εκατοστα ακομη και μετα-2,5 εκατοστα βερμικουλιτη και παρα πισω του πυροτουβλα, και μετα μονωση με κεραμοβαμβακα η περλιτη, και μετα τελικο τοιχο.
Και εκει που ρωτησες, αμα θα εκανε μονωση (στο πατωμα που πατας και ζεσταινεσαι) ναι θα εκανε, αλλα ειναι σαθρο σαν υλικο και οσο καλα και να το στερεωσεις εκει ειναι επιφοβο στο να πεσει και να στα ρημαξει ολα.
Μην < κολλας> σε οτι λεω, ειναι θεμα συνηθειας δικης μου ως οικοδομου, ενας σιδηρουργος ισως σου ελεγε αλλα.
Την .. φιλοσοφια?.. του Μπεν Μαρι (στο ξαναλεω) απαγορευεται να την εφαρμοσουμε γιατι τα κρατος θια χασει δεσμους, διοτι και εγω κ εσυ σαν πανηροι Ελληνες δεν θα τους δηλωσουμε.
Πιστευω ομως οτι ο βερμικουλιτης ενεργειακα θα κανει καποια διαφορα, αλλα στο οικονομικο στο θεμα μας υπαρχουν αλλοι πολλυ πιο σοβαροι παραγοντες.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ODYS7SEAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/05/2020 11:19 #28105 από ODYS7SEAS
ODYS7SEAS απάντησε στο θέμα: ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ;
Σίγουρα υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα στον κλάδο και στον καθένα διήμερο αποσταγματοποιο, αλλά δε νομίζω πως είναι παράνομο το να ψάχνεις να βρεις εναλλακτικές μορφές καύσης του φούρνου.

Για το αν είναι παράνομο το... Μπεν Μαρί, δεν περιλαμβάνεται κάποιος περιορισμός στον 2969 και με δεδομένο πως το κράτος θέλει όσο το δυνατόν πιο "πράσινες" ενέργειες, δε νομίζω πως είναι πρόβλημα η μετατροπή του, σε φούρνο που θα ζεσταίνετε με νερό.
Δε μιλώ για προθερμαντηριο με τα νερά του ψυκτη, γιατί εκεί όντως το κράτος σου λέει για εξοικονόμηση χρόνου και.. "σας υπολογίζουμε 3 1/2 ώρες την καζάνια, για να την κάνετε στο δίωρο και με το υπόλοιπο του χρόνου να βγει η δεύτεροβραση που δεν περιγράφεται από το Νόμο". Άλλωστε αρκετοί κατασκευαστές (Ελευθεριάδης, Παυλίδης) έχουν παρουσιάσει στη Διεθνή Εκθεση τη νέα τεχνολογία, άρα έχουν πάρει το Ο. Κ από τις αρχές.

Νομίζω, όμως, πως με την επικείμενη αλλαγή της φορολογίας (μάλλον από το 21) όλα αυτά θα αλλάξουν.

Και εδώ να καταθέσω την άποψη μου πως το κράτος θα μπορούσε να πάει τη φορολογία στην εξίσωση του εμφιαλωνομενου, ικανοποιωντας τις απαιτήσεις της Ε. Ε, όμως από τις 3 1/2 ώρες που δίνει τώρα, να δίνει έπειτα... 8ωρες την καζάνια και κάνε - σχεδόν--ότι θες, αφού έτσι και αλλιώς θα έχει μείνει μόνο το μερίδιο αγοράς από τα καζανικα, δεδομένου ότι θα έχει απαγορευτεί το χύμα.
Ανεβάζοντας την φορολογία, αλλά παράλληλα και τον χρόνο απόσταξης, ουτως ώστε να πληρώνουμε ένα σχετικά νορμάλ 24ωρο λειτουργίας, τότε θα μπορέσουν και τα καζανικα να παραμείνουν σε λογικά επίπεδα, διατηρώντας την παράδοση της απόσταξης από τους "ερωτευμένους" και μη, με την όλη διαδικασία.

Σίγουρα μεγάλη συζήτηση, αλλά χαίρομαι που την κάνω με συναδέλφους.. Γεια σου Στέλιο..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/05/2020 14:50 - 04/05/2020 16:52 #28106 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ;
Φίλε ODYS7SEAS καλησπέρα,

Για το θέμα της θερμομόνωσης στο πάνω μέρος του φούρνου:
Και στο δικό μου καζάνι, το πάνω μέρος είναι χοντρή λαμαρίνα κομμένη ώστε να εδράζεται και να στηρίζεται ο άμβυκας.
Για να μπορέσω να ανέβω για δουλειές υπάρχει χοντρό μαδέρι στηριγμένο σε κυβόλιθους στην μια πλευρά.
Την μόνιμη λύση για μόνωση και χτίσιμο την βρήκα πολύπλοκη πολυέξοδη και το κυριότερο μου αφαιρεί την δυνατότητα να βγάλω εύκολα τον άμβυκα για οτιδήποτε χρειαστεί.

Για το θέμα του άμβυκα με διπλό χιτώνιο νερού:
Η λύση υπάρχει και εφαρμόζεται στην Γερμανία σε αρκετά ακριβά καζάνια.
Το ίδιο δοκίμασα και εγώ, μαζί με τον Ελευθεριάδη, που μου κατασκεύασε το καζάνι μου με διπλό χιτώνιο μετά από συζητήσεις αρκετών ωρών.
Αυτό έγινε προ 6/ας, πια με αρκετές αλλαγές το έχει περάσει στην κανονική του παραγωγή.
Η λύση έχει αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και κάποιους περιορισμούς.

Για το θέμα εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης:
Δεν πρέπει να γίνει, το συζητάμε αν θέλεις γιατί, αλλά απλά θα μπορούσε να απαγορευτεί η εμπορία του σε καταστήματα εστίασης, που θα ήταν και το πιο σωστό.

Στο θέμα ωραρίων και φόρου:
Αν είσαι επαγγελματίας ξέρεις τα ωράρια και τους φόρους.
Σε αυτούς του υπολογισμούς το κράτος κλέβει διότι θεωρεί την απόδοση των επιμελώς στυμμένων στεμφύλων να είναι 18%.
Ούτε υψηλόβαθμο κρασί να αποστάξεις δεν μπορείς να έχεις αυτήν την απόδοση, πόσο μάλλον στέμφυλα και πόσο μάλλον μόνο μια φορά.
Στους χρόνους βέβαια τα πράγματα κάπως ισορροπούν αλλά θυμίζει την γνωστή ασπρόμαυρη ιταλική ταινία.

Για το θέμα κατασκευής και θερμομόνωσης του φούρνου:
Ο φούρνος πρέπει να έχει θερμοχωρητικότητα για να υπάρχει θερμική αδράνεια, πιο μαλακές θερμικές αλλαγές, ηπιότερα θερμικά σοκ, καλύτερα αποστάγματα.
Εσωτερική μόνωση δεν πρέπει να γίνεται, θερμικός ανακλαστήρας όπως λέει ο Στέλιος ναι, αλλά εσωτερική θερμομόνωση όχι, είναι λάθος.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 04/05/2020 16:52 από Nikos Kotsalis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/05/2020 17:25 #28107 από ODYS7SEAS
ODYS7SEAS απάντησε στο θέμα: ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ;
Γειά σου φίλε Νίκο,

Ακριβώς για τη δυνατότητα μεταφοράς του καζανιου, οπότε χρειάζεται και θέλω, είναι που με κάνει τόσο σκεπτικό στο να το χτίσω. Γι αυτο και ρώτησα για το υλικό, μπας και δουλέψει μόνωση, χωρίς σοβαρή μετατροπή.

Απο εκεί και πέρα, για το διπλό χιτωνιο νερού, εφόσον είσαι πρωτοπόρος γνωρίζεις αν το εκάστοτε τελωνείο το επιτρέπει (που φαντάζομαι πως ναι για να το λειτουργείς τόσα χρόνια) για να το απαντήσεις. Τα πλεονεκτήματα μπορώ να τα φανταστώ, τους περιορισμούς πάλι όχι. Όσον αφορά το νερό;

Για το θέμα της φορολογίας φυσικά και η θέση μου είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση, ωστόσο, μετά την επιλογή της Κυβέρνησης το 2016 να επιλέξει το Ούζο ως μοναδικό ελληνικό αλκοολουχο προϊόν, νομίζω πως άνοιξε η κερκοπορτα οριστικά.
Για την εστίαση νομίζω πως μαζί με το χύμα τσιπουρο θα απαγορευτεί και το χύμα κρασί.

Στο θέμα του 18% δε βγάζεις άκρη είναι ακριβώς αυτό που είπες, σε υποχρεωνουν να βράζεις υπολείμματα και σε φορολογουν για το καλύτερο Μερλο και Μοσχάτο που βγάζει η ελληνική γη. Απόδοση 18% προσωπικά τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχω βγάλει.

Για το θέμα της μόνωσης, θα ακολουθήσω τις συμβουλές και θα προσαρμοσω θερμικό ανακλαστήρα και ο, τι γίνει έγινε. Θα δω μέσα σε δύο χρόνια την οικονομία και την αντοχή σε σχέση με τα λεφτά που θα δώσω για την προσαρμογή...

Σε ευχαριστώ Νίκο για τον χρόνο και την απάντηση σου...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/05/2020 18:33 - 04/05/2020 18:43 #28108 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ;
Φίλε ODYS7SEAS καλησπέρα,
Τα πράγματα πρέπει να είναι απλά αλλά όχι απλουστευμένα.
Βάλε κάτι για θερμική προστασία και μην χαλάς το φούρνο σου.
Το διπλό χιτώνιο το κατήργησα διότι στην κατασκευή που κάναμε δεν λειτούργησε, ήταν πειραματικό το μοντέλο.
Ούτως ή άλλως ήταν χτισμένο μέσα στο φούρνο και δεν φαινόταν από το Τελωνείο.
Η κυβέρνηση το λάθος το έκανε με την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ.
Εξαιρέθηκε μόνο το ούζο σαν προϊόν μιας και με το τσίπουρο δεν ασχολιόταν κανένας.
Αργότερα όταν συγκέτρωσε την προτίμηση του κόσμου και οι "κανονικοί" αποστάκτες άρχισαν να το εμφιαλώνουν, αντιμετώπισαν τον ανταγωνισμό των διήμερων και όχι μόνο.
Ξεκίνησαν λοιπόν να θέλουν να αυξηθεί ο φόρος κατανάλωσης των διήμερων και να εξισωθεί.
Λησμόνησαν όμως ότι το τσίπουρο που πλέον κατέχει πάνω από το 80% της τοπικής αγοράς δεν έχει δικαίωμα προστασίας όπως το ούζο για τους λόγους που ανέφερα.
Υπάρχει μια Ελληνική παροιμία με τα χέρια που βγάζω μόνος μου τα μάτια μου.
Για τους περιορισμούς να αναφέρω ότι η θέρμανση είναι έμμεση και η θερμική απόδοση ακόμα χαμηλότερη.
Ο χρόνος της απόσταξης είναι μεγαλύτερος, αλλά η ποιότητα καλύτερη.
Το κυριώτερο η θερμοκρασία θεωρητικά δεν μπορεί να ανέβει πάνω από 100 βαθμούς.
Για το χύμα κρασί η νομοθεσία αναφέρει ότι είναι χύμα εφόσον η συσκευασία είναι πάνω από 60 λίτρα.
Ο ασκός κρασιού δεν θεωρείται χύμα, είναι όχι εμφιαλωμένο αλλά συσκευασμένο, σε επίσημα συσκευαστήρια με υπεύθυνο οινοποιό, υπεύθυνο συσκευαστή και αριθμό Lot.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 04/05/2020 18:43 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ODYS7SEAS, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.202 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ