file Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.

Περισσότερα
12/12/2018 19:00 #26337 από ΜΑΡΚΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ απάντησε στο θέμα: Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.
εγω για να μη χρησιμοποιω εμφιαλωμενο νερο ,φιλτραρω το νερο της βρυσης με πολυ ενισχυμενο φιλτρο ενεργου ανθρακα που κραταει χλωριο και διαφορα μεταλα.ποτε δεν ειχα προβλημα με θολωματα ακομα και με 18 γραδα..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/12/2018 01:27 #26340 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.

ΜΑΡΚΟΣ έγραψε: εγω για να μη χρησιμοποιω εμφιαλωμενο νερο ,φιλτραρω το νερο της βρυσης με πολυ ενισχυμενο φιλτρο ενεργου ανθρακα που κραταει χλωριο και διαφορα μεταλα.ποτε δεν ειχα προβλημα με θολωματα ακομα και με 18 γραδα..


Φίλε Μάρκο, γίνεται και με φιλτραρισμένο νερό βρύσης, αλλά το αποτέλεσμα -οπτικό και γευστικό- είναι διακριτά καλύτερο με ένα κατάλληλο εμφιαλωμένο νερό.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SPYROS, setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/12/2018 13:39 #26341 από Fotis Tsipourovas
Fotis Tsipourovas απάντησε στο θέμα: Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση αλλά τελικά και από τους δύο δεν κατάλαβα αν η φιλτράντλία rover Colombo κάνει για φιλτράριάμα νερού για πόσιμο για αποφυγή αγοράς εμφιαλομενων... Κι εμένα τις 3 προηγούμενες χρονιές δεν θόλωνε αλλά δεν ήταν αυτή η ερώτηση σε ποιον θολώνει... Ούτε ρώτησα με ποιον άλλο τρόπο να το φιλτράρει όπως ο φίλος με ενεργό άνθρακα... Ρωτάω πάλι αν η φιλτραντλία rover Colombo 12 πλακών μπορεί να φιλτράρει νερό ως πόσιμο για την αποφυγή αγοράς εμφιαλωμένου και αν ναι με τι νούμερο φίλτρο ευχαριστώ και πάλι...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/12/2018 20:33 #26345 από vivlinos
vivlinos απάντησε στο θέμα: Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.
Φίλε Fotis Tsipourovas
Εάν έβαλες πολύ γλυκάνισο στο δευτεροκαζάνιασμα γιατί παραπονιέσαι ότι ασπρίζει στα 19 γράδα.
Το τσίπουρο με γλυκάνισο είναι λογικό και σίγουρα θα ασπρίζει.
Μήπως εννοείς θολώνει? Γιατί άλλο το άσπρισμα και άλλο το θόλωμα.
Έχω φίλο στο Πύθιο Ελασσόνας που το τσίπουρό του ασπρίζει στα 23 γράδα, γιατί εκεί βάζουν 8 έως 10 κιλά γλυκάνισο σε καζάνι 120 λίτρων.
Όσον αφορά την φιλτραντλία που πήρες με 12 πλάκες, προσωπικά εγώ την θεωρώ ότι πάει προς το επαγγελματικό εργαλείο.
Και με εξι πλάκες για το επίπεδο το δικό μας κάνει τη δουλειά της.
Όσον αφορά το φιλτράρισμα νερού για αραίωση του τσίπουρου με χρήση τα φίλτρα colombo, δεν το σκέφτηκα ποτέ γιατί στις προδιαγραφές των φίλτρων αυτών δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Μέχρι τώρα αραίωνα με εμφιαλωμένα νερά με μικρό ποσοστό αλάτων
Φέτος πήρα νερό από το καζάνι που έκανα απόσταξη, στη Χωριστή της Δράμας γιατί έχει φίλτρο που παρέχει νερό χωρίς χλώριο, νιτρικά και άλλες ενώσεις που εμπεριέχονται στο νερό της ύδρευσης
Όταν κάνω την αραίωση σε περίπου δέκα μέρες θα σας πω τις εντυπώσεις μου.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/12/2018 22:56 #26350 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.
Αναμιγνυουμε 2 ουσιες, τσιπουρο και νερο. Δεν ευθυνεται για την θολουρα αυτη μονο το νερο αλλα και το τσιπουρο, πχ εδω εχουμε 'βαρυ' νερο με πολλα αλατα, εχει καζανιες που κατα την μιξη με αυτο το νερο θολωνουν παρα πολυ και αλλες που σχεδον δεν θολωνουν καθολου. Εχει επισης καζανιες που θολωνουν μολις πεσει απο τα 20 γραδα και αλλες που και τα απορακα τους ειναι σχετικα πολυ καθαρα.
Με 16νο φιλτρα το αποτελεσμα ειναι πολυ καλο, κρυσταλινο θα το ελεγα.
Γιατι δηλαδη να φιλτραρει καποιος μονο το νερο?
Πιθανοτατα ας πουμε να τυχει σε τσιπουρο που θα θολωνε με οποιοδηποτε νερο.
Το νερο αυτο ποσο μπορει να διατηρηθει?
Ολη η φασαρια ειναι να ''στησεις'' το συστημα της αντλιας και εφ οσον το κανεις ολο αυτο γιατι να μην φιλτραρεις ολο το τσιπουρο? Εαν παλι φιλε Foti Tsipourova επιμενεις στην ιδια ερωτηση μαλλον δεν το εχει κανει κανεις και γ αυτο δεν σου απαντανε αυτο που θελεις εσυ. Σου απαντουν (οπως κ εγω τωρα) με οτι γνωριζουν και πιστευουν οτι ισως σε βοηθησουν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/12/2018 13:01 #26353 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα,
Σάς διαβάζω να αναλώνεστε να βρείτε τίς αιτίες και την θεραπεία για ενα συχνό φαινόμενο χωρίς να κατανοήσετε την γενεσιουργό αιτία. Φίλε vivlinos δεν αναφέρομαι σε εσένα.
Επειδή η απόλυτη κατανόηση του φαινομένου προϋποθέτει γνώσεις κβαντικής φυσικής, και δεν αστειεύομαι σε αυτό, μπορείτε απλά και εύκολα να ανατρέξετε σε προηγούμενες αναρτήσεις στο forum, που ο spyros et al έχει δημοσιεύσει εκλαϊκευμένο πόνημα επιπέδου μαθήματος πανεπιστημίου.
Χρειάζεται μόνο 20 λεπτά χρόνο αναζήτησης και ανάγνωσης.
Καλημέρα.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vivlinos, gomati_sok, stelios1, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/12/2018 16:25 - 16/12/2018 16:29 #26354 από vivlinos
vivlinos απάντησε στο θέμα: Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.
Φίλε Nikos Kotsalis
Έχεις απόλυτο δίκιο. Η απάντηση του φίλου- SPYROS- αφορούσε το θέμα -Αραίωση τσίπουρου- σε σχετική ερώτηση δική μου, στις 30-11-2010 ώρα 03,12.
Πιστεύω ο φίλος SPYROS να μην έχει αντίρρηση να την επαναδημοσιεύσω.

SPYROS απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Αγαπητέ <!--?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml"--> <!--?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office"--> Vivlinos :


1. Ο αποχρωματισμός/μεταβολή χρώματος του υπερμαγγανικού καλίου που διαπίστωσες, οφείλεται στην φύση των ιόντων παρουσία των αλκοολών.

2. Το υπερμαγγανικό κάλιο (KMnO 4) δεν προσφέρεται για αυτή τη δουλειά. Πέραν των τυχόν βλαπτικών επιδράσεων που πολύ σωστά αναφέρουν οι προλαλήσαντες και πλέον ειδικοί (Relative Rate/ οριακοί συσχετισμοί R -8, R-22, R-50/53, κλπ), οξειδώνει τiς αλκοόλες προς αλδεύδες. Εκ παραλλήλου, οι αλδεύδες αποτελούν προϊόν οξείδωσης των αλκοολών, όταν τα κρασιά οξειδώνονται). Νομίζω λοιπόν πως, και εξ αυτού του λόγου, τα πράγματα θα τα κάνεις χειρότερα προσθέτοντας υπερμαγγανικό κάλιο!!! Οι γνώμες των άλλων (αναφέρομαι στο υπερμαγγανικό κάλιο) αποτελούν το φθηνότερο προϊόν σ’ αυτόν τον κόσμο. Ο καθένας διαθέτει πληθώρα απ’ αυτές (αφού προορίζονται για τους άλλους), που τις δίνει εύκολα σε κάποιον, που είναι πρόθυμος να τις δεχθεί. Το να ξέρουμε πότε πρέπει να ακολουθήσουμε μια συμβουλή είναι εξίσου σημαντικό με το να ξέρουμε πότε να την απορρίψουμε.


3. Το «άσπρισμα» λόγω προσθήκης νερού στο τσίπουρο γλυκάνισου ή στο ούζο, οφείλεται στη σκέδαση (εκτροπή και διάχυση) του ηλιακού φωτός της ημέρας επί των αιωρούμενων σωματιδίων, όταν αυτά έχουν διαστάσεις μεγαλύτερες του μήκους κύματος του φωτός (σκέδασις τύπου Tyndall , που θα μπορούσαμε να αναφερθούμε αναλυτικά κάποια άλλη φορά). Όταν λοιπόν οι διαστάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι μεγαλύτερες της τάξεως μεγέθους του μήκους κύματος του λευκού φωτός (φωτός ημέρας), η σκεδαζόμενη ισχύς των (διαφορετικού μήκους κύματος) 7 χρωμάτων της ίριδος (απο τα οποία απαρτίζεται το λευκό φώς), είναι ανεξάρτητη του μήκους κύματος (όλα σκεδάζονται εξ' ίσου), και συνεπώς το εκ σκεδάσεως του λευκού φωτός της ημέρας προκύπτον φως δεν χρωματίζεται και παραμένει και αυτό λευκό. Είναι η γνωστή σ’ όλους μας περίπτωση του (λευκού) γαλακτώματος του τσίπουρου και του ούζου, όταν σ’ αυτό προστεθεί νερό σε ικανή ποσότητα, ενώ τα σκεδάζοντα το λευκό φως σωματίδια είναι εν προκειμένω τα σταγονίδια των αιθερίων ελαίων του γλυκάνισου, τα οποία απέκτησαν πλέον επαρκείς διαστάσεις (μεγαλύτερες του μήκους κύματος του φωτός), επειδή η περιεκτικότητα του οινοπνεύματος στο διάλυμα μειώθηκε αισθητά, λόγω της προσθήκης ύδατος, οπότε μειώθηκε η διαλυτότητά τους.


4. Στην περίπτωση του τσίπουρού σου (χωρίς γλυκάνισο), με βάση τα παραπάνω, δεν εξηγείται οιοδήποτε θόλωμα-άσπρισμα κατά την προσθήκη νερού. Εάν το θόλωμα είναι γαλάκτωμα της ίδιας φύσεως με το γαλάκτωμα του νερωμένου ούζου ή του νερωμένου τσίπουρου γλυκανίσου, τότε οδηγούμεθα στο συμπέρασμα ότι το τσίπουρό σου περιέχει αιθέρια έλαια, την προέλευση των οποίων γνωρίζεις μόνο εσύ, γιατί εσύ ξέρεις πως το παρασκεύασες (π.χ. προσθήκη αρωματικών ουσιών, βοτάνων, πολύ αρωματικές ποικιλίες σταφυλιών με "κόψιμο" της απόσταξης σε πολύ χαμηλούς οινοπνευματικούς βαθμούς, κλπ). Έχε πάντως υπόψη σου ότι ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ (grappa) ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΏΝ ΠΟΙΚΙΛΙΏΝ, ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΣΠΡΙΖΟΥΝ ΑΝ ΑΡΑΙΩΘΟΥΝ ΜΕ ΕΠΑΡΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ (γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες αρωματικών αιθερίων ελαίων της ποικιλίας που προέρχονται από τη φλούδα) , ενώ όταν προέρχονται από απόσταξη στεμφύλων μη αρωματικών ποικιλιών ουδέποτε ή σπάνια ασπρίζουν όταν αραιωθούν ακόμη και με πολύ νερό.


5. Η συμβουλή μου είναι, αφού πρώτα το ψύξεις για να παγώσουν τα αιθέρια έλαια, να το περάσεις από φίλτρο (αραιωμένο όμως στα 17 γράδα και όχι υψηλόβαθμο, για να είναι αποτελεσματικό το φιλτράρισμα), και να μην κάνεις τίποτε άλλο, γιατί θα το χαλάσεις. Τα αρώματα θεωρώ ότι δεν θα μειωθούν σημαντικά.


6. Τη λύση της μεγάλης ψύξεως που προτείνεται, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε μεγάλες ποσότητες τσίπουρου, αφού ένα τσίπουρο 17 γράδων δηλ. 41,5 οινοπνευματικών βαθμών, έχει σημείο πήξεως, κατα τους υπολογισμούς μου, τους -22,8 βαθμούς Κελσίου (αν δεν έχω κάνει κάποιο λάθος, γιατί δεν είμαι και ειδικός (κρυοσκοπία-Νόμος Raoult )), και τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες είναι δύσκολο να τις πετύχεις εύκολα στο σπίτι σου, αλλά και δυσκολότερο να πραγματοποιήσεις φιλτράρισμα σε ατμόσφαιρα -22 βαθμών Κελσίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Όταν σε μια grappa κόβουμε τις ουρές πολύ χαμηλά, εμπλουτίζουμε το απόσταγμα με ανώτερες αλκοόλες, τα λεγόμενα ζυμέλαια, τα οποία είναι ελαιώδεις ουσίες που μυρίζουν άσχημα και συγχρόνως αυξάνουν την πιθανότητα ασπρίσματος κατά την αραίωση με νερό).
Μια grappa θολώνει κατά την αραίωση α) όταν περιέχει ζυμέλαια και β) όταν περιέχει αιθέρια έλαια της φλούδας των στεμφύλων.
Συνεπώς αν θέλουμε η grappa μας να μην ασπρίζει κατά την αραίωση, θα πρέπει
α) σε ό,τι αφορά τα ζυμέλαια να κόβουμε τις ουρές πολύ ψηλά (να απορρίπτουμε μεγάλη ποσότητα ουρών), δηλ. πολύ πιο πάνω από τους 40% βαθμούς, και στη συνέχεια να αραιώνουμε με νερό εμφιαλωμένο χαμηλής σκληρότητας και β) σε ό,τι αφορά τα αιθέρια έλαια των στεμφύλων, να αραιώνουμε σε υψηλότερους αλκοολικούς βαθμούς, δηλ. μέχρι λίγο πριν θολώσει.
Τότε το απόσταγμά μας θα έχει και καλύτερα αρώματα γιατί αποφεύγουμε τις βαριές μυρωδιές τσαμπουρίλας των ζυμελαίων.


SPYROS
Διπλ. Η/Μ Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Για μια ακόμη φορά Ευχαριστώ τον φίλο SPYROS.
Τελευταία διόρθωση: 16/12/2018 16:29 από vivlinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, gomati_sok, stelios1, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/12/2018 19:50 #26358 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.
Πολυ ωραια η αναλυση του Σπύρου που εξηγει γιατι τυχαινουν καζανιες (για χωρις γλυκανισο μιλαω) που θολωνουν εντονα κατα την αραιωση ενω αλλες μενουν σχεδον πεντακαθαρες. Ευχαριστω παιδια για την πληροφορηση, μπορει να μην ειναι η λυση στο ζητημα αλλα το εξηγει, εχει μεγαλη σημασια να καταλαβαινεις γιατι συμβαινει αυτο κ οχι κατι αλλο. Τσιπουροβα μαλλον πρεπει να φιλτραρεις και το νερο και το τσιπουρο και μετα να ανακατεψεις...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/12/2018 20:05 #26359 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.
Εφετος δοκιμασαμε τα φιλτρα (12 ειναι) για 250 λιτρα ελαιολαδο ενος φιλου, ηταν η πρωτη του παραγωγη. Μας εδωσαν το χαμηλοτερο νουμερο 00 και το αποτελεσμα ηταν εκπληκτικο!
Αναρωτιεμαι τωρα εγω λοιπον.. Εαν φιλτραρω ηδη απολασπωμενο μουστο δεν θα επαρκεσει το σορβικο στην επιτρεπομενη δοση 30 γραμ στα 100 λιτρα???
Το σκεφτομουν το καλοκαιρι αλλα "ετρεχα'' εκεινο τ καιρο και δεν ειχα φιλτρα, δεν ηξερα τι νουμερο θα χρειαζοταν κτλ και δεν εκανα τιποτα, αν ειχα φιλτρα ετοιμα θα το δοκιμαζα.
Το νουμερο 00 (το πιο χονδρο απ οτι καταλαβα) καθαρισε το λαδι πολυ καλα, γιατι οχι και τον μουστο?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/12/2018 21:24 - 17/12/2018 21:24 #26360 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.

SPYROS έγραψε:

Η ROVER δεν έχει επίσημη σελίδα στο Internet και δεν μπορείς να τη βρεις πουθενά. Ίσως και να μην παράγει φίλτρα αλλά να τα αγοράζει από άλλους και να βάζει τη φίρμα της. [/b]


Σπύρο βρήκα αυτό : www.roverpompe.com/en
Τελευταία διόρθωση: 17/12/2018 21:24 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.068 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ