Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 522
1. Όχι δεν κάνω λάθος.
Ο πίνακας που παρέθεσα τότε για τα φίλτρα ROVER, είναι ένας πίνακας που τον συνιστούσε κάποιος πωλητής φίλτρων ROVER της Ελλάδος (τον βρήκα στο Internet αλλά θυμάμαι ότι έψαξα πολύ για να βρώ κάτι σχετικό), από αυτούς που πουλάνε γεωργικά μηχανήματα κλπ (και οι οποίοι είναι όλοι άσχετοι από κρασιά και φιλτραρίσματα οίνων).
Μέχρι τότε φίλτρα της ROVER δεν είχα χρησιμοποιήσει, πάντα χρησιμοποιούσα φίλτρα σοβαρών εταιρειών όπως Ελβετίας, Γερμανίας και μιας σοβαρής εταιρείας της Ιταλίας.
Η ROVER δεν έχει επίσημη σελίδα στο Internet και δεν μπορείς να τη βρεις πουθενά. Ίσως και να μην παράγει φίλτρα αλλά να τα αγοράζει από άλλους και να βάζει τη φίρμα της.
Με αφορμή εκείνες τις συζητήσεις τότε, πολύ αργότερα, άρχισα κι εγώ να χρησιμοποιώ ΚΑΙ φίλτρα της ROVER, και είμαι ευχαριστημένος. Εγώ βέβαια, επιλέγω πιό νούμερο θα χρησιμοποιήσω με βάση τις προδιαγραφές διήθησης, δηλ. τη διάμετρο των οπών σε μικρά, και όχι τις συστάσεις αυτού του Έλληνα, όμως διαπίστωσα ότι ο πίνακας εκείνος λέει μπούρδες, και είναι όλος λανθασμένος (α. αναφέρεται σε φίλτρα της σειράς V που είναι φίλτρα της Cordenons και όχι της ROVER, και β. η στήλη "προτεινόμενη χρήση" είναι λανθασμένη. Ούτε και θέλω να διορθώσω τον πίνακα γιατί δεν έχω τέτοια εξουσιοδότηση, απλώς θα πρέπει να τον αφαιρέσω.
2. Κατόπιν αυτών, χτησιμοποίησε ό,τι σου έγραψα χθές για φίλτρα ROVER, δηλ. για απολάσπωση το Νο 4 και όχι παραπάνω, για χονδρή διήθηση το Νο 0, και για κρασί λευκό ή κόκκινο το Νο 12, ενώ τα μεγαλύτερα νούμερα μπορείς μεν να τα χρησιμοποιήσεις για ξελαμπικάρισμα όμως είναι πολύ στενά. Εκτός κι αν αμφιβάλεις οπότε μπορείς να πάς σε άλλη σοβαρή μάρκα, και να εφαρμόσεις τον «πίνακα συνιστώμενης χρήσεως» που σου προτείνουν και ο οποίος είναι έγκυρος.
3. Όσο πιο λίγο είναι το κρασί, και όσο πιο καθαρό είναι, τόσο λιγότερες πλάκες βάζουμε, για λόγους οικονομίας. Είναι θέμα πείρας.
Οι σοβαρές εταιρείες σου δίνουν για κάθε είδος πλάκας και το κρασί που μπορείς να περάσεις, όμως αναφέρονται σε κρασιά χωρίς λάσπες, γιατί όταν βάλεις το λάστιχο αναρρόφησης στις λάσπες ΄πιθανό να μην μπορέσεις να περάσεις ούτε 10 λίτρα κι ας έχεις βάλει στη συσκευή 20 πλάκες.
4. Στα ποιοτικά ερασιτεχνικά κρασιά, τώρα και τα καλά εμφιαλωμένα, δεν κάνουμε φιλτράρισμα. Δεν εγκληματούμε
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1230
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 930
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- cruskro
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Δυστυχως ειχα βαλει ηδη παραγγελια και πηρα φιλτρα 8αρια και 16αρια... Επομενως θα βαλω τα 8αρια και τα 12αρια τα αφηνουμε για αλλη χρονια.
Οσον αφορα τα 16αρια που μπορω να τα χρησιμοποιησω αφου δεν κανουν για λευκο κρασι? Σε τσιπουρο??? Τι θα μου προσφερει αν περασω το τσιπουρο απο εκει?
Τελος να διευκρινίσω για ακομα μια φορα αυτο για να ειμαι σιγουρος.
Μπορω επομενως να λειτουργησω το 18αρι Colombo με λιγοτερα απο 18 φιλτρα χωρις κανενα προβλημα ετσι?
Φετος εχω λιγο κρασι (γυρω στα 500-600 κιλα) και λεω να βαλω καμια 10αρια φιλτρα. Πως το βλεπετε?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 761
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 363
Οσα φιλτρα θες μπορεις να βαλεις, ακομα και δυο, αρκει να ειναι ζυγα, πχ 2 η 4 η 6 κτλ.. Θα εχεις μια αναλογα πιο χαμηλη ροη και πιθανοτατα να βουλωσουν και να μεινεις στ μεση και μετα ξανα απο την αρχη. Ομως γιατι να φιλτραρεις το κρασι, εχει προβλημα? Σου απαντησαν και παραπανω..
Εμπειρικα ξαναλεω παντως οτι αν φιλτραρεις ψιλοθολο λευκο κρασι επειδη βιαζεσαι να πουλησεις ας πουμε, με το Νο8 θα ικανοποιηθεις.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vivlinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Senior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 63
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 70
Ο φίλος Paximadis είπε
Ποτέ φίλτρο, κάντε πολλές απολασπώσεις και μεταγγίσεις με τη βοήθεια του χειμώνα για λευκά ροζέ και ερυθρά δεξαμενής, ενώ η παραμονή στο βαρέλι για ένα τουλάχιστον χρόνο, την κάνει τη δουλειά χωρίς να αφαιρεί από το κρασί αρώματα, γεύσεις και στοιχεία που βοηθούν στην παλαίωση.
Προσθέτω και εγώ την δική μου εμπειρία.
Πάντα με ξεροβόρι και το φεγγάρι στη χάση.Και χειρουργική καθαριότητα στην όλη διαδικασία μεταγγίσεων.
Για όσους επιμένουν στο φιλτράρισμα ,σας παρακαλώ κρατήστε ένα ποτηράκι κρασί πριν το φιλτράρισμα και μετά το φιλτράρισμα
κάντε γευσιγνωσία και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Fotis Tsipourovas
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- gomati_sok
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
- Δημοσιεύσεις: 594
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 688
Καλημέρα,
Μας διαβάζεις αλλά δεν μας προσέχεις!!!!
μερικά από αυτά που ρωτάς έχουν ξαναγραφτεί πρόσφατα:τα φίλτρα δουλεύουν παράλληλα, αυτό σημαίνει ότι είτε πάρεις με 6, είτε με 18 θα κάνεις την ίδια δουλειά αλλά με τα 18 πιό γρήγορα.
Επίσης δεν μας λες λεπτομέρειες, αν είναι γράππα ή με γλυκάνισο και με πόσο και σε τι βαθμούς θολώνει??γίνεται γάλα ή ένα ανεπαίσθητο θόλωμα????
Φάρμακο για πάσαν νόσο δεν υπάρχει φίλε, το πιθανότερο είναι να κάνεις δουλεία με τα φίλτρα(εγώ δουλέυω με 16άρια, που έχει μέσα στην συσκευασία του την αρχική και βγαίνει κρύσταλλο), οπότε ξεκίνα με 16άρια κι αν δεις διαφορά και δεν σε ικανοποιεί, πάρε μετά τα 20 ή 24 για καλλίτερο αποτέλεσμα(όχι απαραίτητα γευστικά)
Τα ινοχ είναι πάντα μια κατηγορία ανώτερα, αν αντέχει η τσέπη σου, αλλά για χρήση 2 φορές το χρόνο από 2-3 ώρες πιστεύω δεν χρειάζεσαι ινοχ
Για το ξύδι δεν ξέρω, εγώ το αφήνω έξω στη παγωνιά το χειμώνα και καθαρίζει μόνο του(δεν γίνεται κρύσταλλο βέβαια)
“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Fotis Tsipourovas
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- gomati_sok
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
- Δημοσιεύσεις: 594
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 688
Κατά παράδοξο τρόπο στο γλυκσνισάτο δεν είχα ποτέ πρόβλημα αν και το κατεβάζω στα 18 γράδα.
“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Fotis Tsipourovas
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Εμπειρίες και Πρακτικές
- Επαναχρησιμοποίηση φίλτρων.