file Πειραματισμοί

Περισσότερα
30/09/2016 00:29 #21866 από KostasSK
KostasSK απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
ουπς λάθος θυμόμουν 7Atm = 7.09275Bars αμελητέα διαφορά.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/09/2016 23:45 - 30/09/2016 23:52 #21867 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Φίλοι καλησπέρα,
όταν ανέφερα για 7 ατμόσφαιρες δεν εννοούσα ότι η ζύμωση ολοκληρώνεται,
απλά σταματάει και ας έχει ακόμα αζύμωτα σάκχαρα.
Ακόμα ο κλασικός τρόπος παραγωγής σαμπάνιας είναι εν τάχει:
εμφιάλωση ξηρού κρασιού σε γιάλινα μπουκάλια αντοχής,
προσθήκη συγκεκριμένης ποσότητας σάκχαρης και ζυμών,
ολοκλήρωση της ζύμωσης στο κλειστό μπουκάλι για συγκράτηση του διοξειδίου,
άνοιγμα του μπουκαλιού για "άδειασμα" της λάσπης,
απογέμισμα,
τελική εμφιάλωση.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 30/09/2016 23:52 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2016 18:06 #21872 από KostasSK
KostasSK απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Ναι φίλε Νίκο, είχα καταλάβει τι εννοούσες,
Στο δικό μου πείραμα περομένω να ολοκληρωθεί η ζύμωση γιατί δεν θα ανέβει εκεί η πίεση.
Μήπως ξέρεις σε τι πίεση βρίσκεται η σαμπάνια μέσα στο μπουκάλι; Καλά υπολογίζω περίπου 2bar;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2016 19:26 - 01/10/2016 19:30 #21873 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Φίλε Κώστα καλησπέρα,
για δες το άρθρο:
hypertextbook.com/facts/2003/PeterHui.shtml
Στο τέλος του άρθρου ο γράφων αναφέρει:
τέτοιου είδους πιέσεις συναντάμε σε ελαστικά δίπατων λεωφορείων και στην σαμπάνια.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 01/10/2016 19:30 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": KostasSK

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2016 23:46 #21902 από KostasSK
KostasSK απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Και στα κομπρεσέρ χαχα!!!
Αναφέρει και αυτό όμως "The champagne called crémant (creamy) are less bumptious their pressure is usually about 2 atmospheres."
Ευχαριστώ για το link.

Εγώ πάντως ξεκίνησα, μάζεψα κάτι τσαμπιά που ήταν ανώριμα όταν έφτιαξα κρασί, τα πάτησα μέτρησα στα 12 baume τα έβαλα στο μπουκάλι, σφράγισα και κατευθείαν στο ψυγείο για 24 ώρες και απολάσπωσα.



Αμέσως ξανασφράγισα άφησα εκτός ψυγείου φυσικά και σε άλλες 24 ώρες είδα τα πρώτα ίχνη ζύμωσης.



Τώρα, λίγες ώρες μετά έχω 0,5bar και ανεβαίνει με πολύ μικρές φυσαλίδες λόγω πίεσης, φαντάζομαι δεν πρόκειται να δω πιο έντονο βρασμό όσο υπάρχει πίεση...



Για να δούμε τι θα γίνει...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2016 09:39 #21911 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Φίλε KostasSK καλημέρα,
επειδή το θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον θα σε παρακαλούσα για συχνές ενημερώσεις.
Μία φορά δοκίμασα να κάνω κάτι τέτοιο χωρίς όμως μετρητή πίεσης και χωρίς δυνατότητα απολάσπωσης και απομάκρυνσης στερεών, κάτι σαν Sur Lie.
Το δοχείο ήταν μεταλλικό βαρελάκι μπύρας, που δυό δάκτυλα από τον πάτο, είχε μπεί βρύση.
Τα αποτελέσματα μέτρια ως καλούτσικα, σίγουρα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2016 21:06 #21930 από KostasSK
KostasSK απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Και το σωστό αυτό είναι φίλε Νίκο, να ολοκληρωθεί το θέμα με όποιο αποτέλεσμα.

Ημέρα ζύμωσης 2η

Όλα φαίνονται να πηγαίνουν όπως τα περίμενα, η πίεση έχει ανέβει στο 1,65bar και ανεβαίνει, λογικά αύριο περιμένω να φτάσει στο όριο της βαλβίδας και αν δουλέψει σωστά να σταθεροποιηθεί εκεί που την ρύθμισα.



Στον μούστο επικρατεί απόλυτη ηρεμία, δεν φαίνεται καμία δραστηριότητα, αν δεν ανέβαινε η πίεση θα έλεγα ότι έχει διακοπεί η ζύμωση. Ότι δραστηριότητα από φυσαλίδες σταμάτησε μετά τα 0,5bar, οπότε συμπεραίνω ότι στην επόμενη προσπάθεια (αν γίνει) μπορεί το όποιο δοχείο χρησιμοποιηθεί να είναι και γεμάτο. Οι φυσαλίδες στην κάτω φωτογραφία είναι σταθερές από την αρχή πριν πιάσει πίεση.



Κάτω κάτω αρχίζουν να φαίνονται οι λάσπες της ζύμωσης...



Και βλέπουμε...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/10/2016 01:33 #21965 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Ότι δραστηριότητα από φυσαλίδες σταμάτησε μετά τα 0,5bar, οπότε συμπεραίνω ότι στην επόμενη προσπάθεια (αν γίνει) μπορεί το όποιο δοχείο χρησιμοποιηθεί να είναι και γεμάτο.


Κωστα δεν καταλαβαινω στα παραπανω τι εννοεις.. Δειχνε σε παρακαλω το οτιδηποτε, με ενδιαφερουν πολυ και οπως ειπε και ο Νικος ειναι χρησιμα για ολους.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/10/2016 09:29 #21970 από KostasSK
KostasSK απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Στην ζύμωση που γίνεται σε ανοικτό δοχείο - βαρέλι θέλουμε ελεύθερο χώρο γιατι ο μούστος αφρίζει, εδώ αυτό δεν ισχύει, μέχρι στιγμής δεν άφρισε καθόλου.
Το βράδυ που θα έχω χρόνο θα ανεβάσω νέες φωτογραφίες, εχει φτάσει πλέον τα 2.5bar και έχει ενεργοποιηθεί η βαλβίδα αποβάλλοντας την περίσσια διοξειδίου.
Όλα πάνε μια χαρά...
Καλημέρα
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/10/2016 12:49 #21974 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Δεσμευονται μεσα στον χυμο δηλαδη και γ αυτο δεν φαινονται, τωρα καταλαβα τι λες.
Δηλαδη διαχεονται εξ ισου (σχετικο ειναι αυτο με την χωρητικοτητα της καθε μαζας) και στην αερια μαζα και στην υγρη και γ αυτο δεν ειναι παρατηρησιμες στο ματι. Ωραια τα πας!
Βαζω φωτο απο το δοχειο που ελεγα..
Εγω θα ασχοληθω τ χειμωνα λογω δουλειας (εχω το καζανι αυτο τ καιρο, φυσικα θα δειξω εδω το οτι κανω) και θα μου ειναι πολυ χρησιμες οι παρατηρησεις σου!
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.095 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ