file Πειραματισμοί

Περισσότερα
28/09/2016 23:06 #21836 από KostasSK
KostasSK δημιούργησε το θέμα: Πειραματισμοί
Καλησπέρα και πάλι
Αν υποθέσουμε ότι βάζω τον μούστο για να ζυμωθεί σε σφραγισμένο δοχείο (μεγάλο - μικρό δεν έχει σημασία αρκει να αντέχει αυτή την πίεση) που έχει μπαρόμετρο και βαλβίδα εκτόνωσης στα 2bar, θα πάρω αφρώδες κρασί?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2016 06:22 #21841 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Θα εχει πολλες λασπες και μολις το ανοιγεις θα θολωνει αμεσως, διαβασε για τις σαμπανιες εχει πολλες τεχνικες ισως καποια σοιυ φανει ευκολοτερη. Το πιο ευκολο ειναι (εννοειται οτι δεν εχεις και απαιτησεις και κανεις τ πλακα σου) να κλεισεις σε μπουκαλια μπυρας-ρετσινας ετοιμο διαυγες κρασι δικο σου με μια μικρη κουταλια ζαχαρη η και μελι. Μετα απο μηνες θα γινει.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": KostasSK

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2016 10:15 #21846 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί

KostasSK έγραψε: Καλησπέρα και πάλι
Αν υποθέσουμε ότι βάζω τον μούστο για να ζυμωθεί σε σφραγισμένο δοχείο (μεγάλο - μικρό δεν έχει σημασία αρκει να αντέχει αυτή την πίεση) που έχει μπαρόμετρο και βαλβίδα εκτόνωσης στα 2bar, θα πάρω αφρώδες κρασί?


Φίλε Κώστα καλημέρα,
δεδομένα:
το κάθε μπουκάλι-δεξαμενή αντέχει συγκεκριμένες πιέσεις.
οι μεταλλικές δεξαμενές μεταφοράς μπύρας έχουν αρκετές αντοχές και φτηνό κόστος.
η ζύμωση σταματά όταν φτάσει στις 7 ατμόσφαιρες.
Ψάξε σε παλαιότερες αναρτήσεις έχει ξαναγίνει η συζήτηση.
Νομίζω ότι σου έδωσα τροφή για σκέψεις.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": KostasSK

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2016 11:33 #21849 από KostasSK
KostasSK απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Όπως σωστά καταλάβατε πρόκειται για ένα παιχνίδι, απο αυτά που έχω διαβάσει είναι πρακτικά αδύνατο για εμένα να κάνω αφρώδες κρασί.
Το σκεπτικό μου ήταν με την βαλβίδα εκτόνωσης να μην αφήσω την πίεση να ανέβει πάνω απο 2-3bar που είναι ασφαλές για το μπουκάλι (και για εμένα) και είναι η πίεση που πρέπει να έχει το κρασί.
Για τις λάσπες σκεφτόμουν να έχω το μπουκάλι ανάποδα και στο τέλος της ζύμωσης αφου κατακαθίσουν να ανοίξω λίγο τη βάνα για να τις απομακρύνω χάνοντας λίγη πίεση, ας πούμε ότι καταλήγω με κρασί στο 1,8bar.
Αέρας σίγουρα δεν θα δει το κρασί μέχρι να το βάλω στο ποτήρι.
Λέω να το δοκιμάσω για να μου φύγει η περιέργεια...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2016 11:50 #21851 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί

KostasSK έγραψε: Όπως σωστά καταλάβατε πρόκειται για ένα παιχνίδι, απο αυτά που έχω διαβάσει είναι πρακτικά αδύνατο για εμένα να κάνω αφρώδες κρασί.
Το σκεπτικό μου ήταν με την βαλβίδα εκτόνωσης να μην αφήσω την πίεση να ανέβει πάνω απο 2-3bar που είναι ασφαλές για το μπουκάλι (και για εμένα) και είναι η πίεση που πρέπει να έχει το κρασί.
Για τις λάσπες σκεφτόμουν να έχω το μπουκάλι ανάποδα και στο τέλος της ζύμωσης αφου κατακαθίσουν να ανοίξω λίγο τη βάνα για να τις απομακρύνω χάνοντας λίγη πίεση, ας πούμε ότι καταλήγω με κρασί στο 1,8bar.
Αέρας σίγουρα δεν θα δει το κρασί μέχρι να το βάλω στο ποτήρι.
Λέω να το δοκιμάσω για να μου φύγει η περιέργεια...


Το πλαστικό μπουκάλι με προβληματίζει.
Δεν θα ήταν καλύτερο ένα κανονικό γυάλινο μπουκάλι σαμπάνιας;

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": KostasSK

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2016 13:39 #21856 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Μικρα γυαλινα μπουκαλια αναψυκτικων χρησιμοποιησε και σε ενα βαλε το πιεσομετρο με την βαλβιδα να παρακολουθεις τι γινεται. Ισως ξανακανω κ εγω, εχω ενα ανοξειδωτο δοχειο 20? λιτρων με μεγαλο καπακι για μεγαλη πιεση (της κοκα κολα δε ξερω τι εκαναν με αυτο αλλα του εχω βαλει αερα και 10 ατμοσφαιρες). Σ ευχαριστω για την ιδεα!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": KostasSK

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2016 13:55 #21857 από KostasSK
KostasSK απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Φίλε Νίκο, γυάλινο μπουκάλι είναι σίγουρα καλύτερο αλλά πρέπει να βρώ τρόπο να σφραγίσω προσαρμόζοντας τα άνω στοιχεία (μπαρόμετρο - βαλβίδα - βάνα).

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2016 13:59 #21858 από KostasSK
KostasSK απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Αγαπητέ Στέλιο, στο μεγάλο δοχείο πρέπει να βρείς τρόπο για να αφαιρέσεις τη λάσπη και πώς θα εμφιαλώσεις μετά χωρίς να χάσεις πίεση, κάτι έχω στο μυαλό μου βέβαια...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2016 22:08 #21863 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Θα βαλω ζυμωμενο κρασι, η ''λασπη'' θα ειναι καποια ιχνη. Το συγκεκριμενο δοχειο εχει δυο εισοδους-παροχες και ενα μεγαλο πωμα, ειναι πολυ σοβαρη κατασκευη. Μπορεις να κανεις σχεδον οτι θελεις με αυτο πχ εχεις ενα λαστιχο τερμα στον πατο και κανεις μια απολασπωση εκμεταλευομενος την παραγομενη πιεση και ενα αλλο 5-10 εκ πιο ψηλα και με αυτο παιρνεις ''καθαρο'' υλικο. Δεν θα εμφιαλωσω (παιζουμε λεμε) θα ανοιγω τ βανα και θα βγαινει κρασι οπως γινεται με τα μικρα βαρελακια μπυρας. Οταν δεν εχει πια αλλη πιεση θα το γυρισω αναποδα.
Παντως πιστευω οτι με σωστο μπουκαλι τα μπαρομετρα κτλ ειναι υπερβολες.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": KostasSK

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/09/2016 00:10 #21864 από KostasSK
KostasSK απάντησε στο θέμα: Πειραματισμοί
Είναι δεδομένο ότι εσύ ξέρεις πολύ καλά τι κάνεις, εγώ είμαι αυτός που παίζει σε άγνωστα για εμένα χωράφια.
Σίγουρα υπερβολή το μπαρόμετρο κλπ αλλά τα είχα περίσσευμα από άλλη κατασκευή.
Δοχείο που να αντέξει τέτοιες πιέσεις δεν έχω, αφού θέλω να βάλω μούστο και όχι ζυμωμένο κρασί όπως γίνεται το αφρώδες κρασί, οπότε αγόρασα σήμερα και την βαλβίδα ασφαλείας ( €4.40).
Οι 7 ατμόσφαιρες που αναφέρει ο φίλος Νίκος πιο πάνω είναι σχεδόν 8bar οπότε δεν εμπιστεύομαι κανένα γυάλινο μπουκάλι, (για δεύτερη ζύμωση με προσθήκη ζάχαρης που είπες εντάξει, αλλά όχι για μούστο).
Ξέρεις, δεν θέλω να πιώ κρασί από αυτή τη δοκιμή, ένα πείραμα χημείας θέλω να κάνω που μπορεί να καταλήξει και σε βόμβα στο υπόγειο χαχαχα! Δεν με πειράζει.

Η βαλβίδα τώρα που πήρα είναι ρυθμιζόμενη από 1 έως 5bar έκανα δοκιμές με αέρα από κομπρεσέρ και την ρύθμισα να εκτονώνει πίεση πάνω από 2,5bar εκεί αντέχει και το πλαστικό μπουκάλι του αναψυκτικού.



Αν φτάσω μέχρι το τέλος της ζύμωσης και δεν βάψω τους τοίχους πριν, θα ξέρω αν αξίζει να ασχοληθώ περισσότερο με λύσεις για μεγαλύτερο δοχείο ή αν το ξεχνάω.
Πάντως το μεγάλο δοχείο θέλει κατ εμέ κάποιο σύστημα που να αναπληρώνει την πίεση που χάνεται αφαιρώντας τμηματικά το κρασί, είτε με κάποιον αεροθάλαμο μέσα που θα συμπληρώνει όσο αφαιρούμε, είτε με συμπλήρωση κάποιου αδρανούς αερίου ώστε να κρατάει σταθερή την πίεση μέχρι το τελευταίο ποτήρι.
Όπως και να έχει πολύ χαίρομαι που ασχολείστε μαζί μου…
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.278 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ