file " Εμπειρίες και Πρακτικές

Περισσότερα
20/05/2015 11:13 #18276 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: " Εμπειρίες και Πρακτικές
Τσίπουρο: προϊόν απόσταξης αμπελοοινικής προέλευσης, πρώτη ύλη τα υπόλοιπα της οινοποίησης φλούδια κουκούτσια οινολάσπες, κατά κανόνα διπλής απόσταξης και αλκοολικού τίτλου από 38% vol έως 50% + με ή και χωρίς προσθήκη αρωματικών.
Τσικουδιά: τα ίδια με το τσίπουρο, περιοχή προέλευσης Κρητη, κατά κανόνα μονής απόσταξης με χαμηλό αλκοολικό τίτλο, συνήθως από 38% και κάτω, συνήθως χωρίς χρήση αρωματικών.
Αλλη ονομασία των αμπελοοινικών αποσταγμάτων, ρακί, μπορεί να σημαίνει και το κλασσικό τσίπουρο, τσικουδιές, τζιναβίες κλπ.
Δεον να αποφεύγεται καθότι προέρχεται από την Τουρκική Raki.
NK

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/05/2015 11:25 #18277 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: " Εμπειρίες και Πρακτικές
Πολύ ωραία η τοποθέτηση του φίλου ismael.

Και μία - πάντα υποκειμενική - προσωπική γνώμη :

1. - Ντεμπίνα (ακόμα καλύτερα αν είναι από τον παλιό κλώνο της αραιόρωγης, πιο κίτρινης και πιο γλυκιάς, θέλει ψάξιμο, δεν υπάρχουν πολλά τέτοια αμπέλια).

2. - (παλιός) Ροδίτης ορεινής Αιγιαλείας (ροζέ).

Με σωστές διαδικασίες, το κόστος ενός τέτοιου αποστάγματος είναι 4 - 5 Ευρώ / Λίτρο και μία δίκαιη τιμή πώλησης, από 7 - 10 Ευρώ / Λίτρο.

Και τα δύο αποστάγματα, κάνουν εξαιρετική παλαίωση σε δρύινο βαρέλι, αλλά αλλάζει τελείως και το ύφος του ποτού, δεν είναι πλέον το τσίπουρο που θα πιούμε τρώγοντας μεζέδες ("τρώτε για να πίνουμε", λένε στην Ήπειρο), χορεύοντας και τραγουδώντας, όπως κάνει αυτή η καλή παρέα παλιών Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο,

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s...vm=bv.93756505,d.d24

αλλά ένα εκλεπτυσμένο ποτό τύπου κονιάκ ή ουίσκι, με ανάλογο τρόπο κατανάλωσης.

Κάποια προσπάθεια για παλαίωση σε κέδρινο βαρέλι, δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα, για την ώρα το άρωμα του κέδρου είναι πολύ κυρίαρχο. Επόμενη δοκιμή θα επιχειρηθεί να γίνει σε βαρέλι από σφεντάμι.

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/05/2015 11:35 #18279 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: " Εμπειρίες και Πρακτικές
Φίλε Kostas 1 καλημέρα,
αφού διαβάσεις προσεκτικά την απάντηση του Ismael, και δεις τι, πολύ σωστά, σου λέει, λάβε υπ΄οψιν σου ότι σε 3.5 στρέμματα χωράνε περίπου από 1400 έως 1750 φυτά με πυκνότητα φύτευσης 400-500 φυτά το στρέμμα.
Αυτά τα φυτά ξεφεύγουν από την ερασιτεχνική αμπελουργία και χρειάζονται εκτός από προσωπική ενασχόληση και εργατικά χέρια, ένα άτομο αρκεί, και μηχανολογικό εξοπλισμό τόσο στο αμπελουργικό κομμάτι όσο και στο οινοποιητικό-αποστακτικό κομμάτι.
Προσδοκάς 2 περίπου τόνους το στρέμμα, ίσως και παραπάνω, εφόσον θες να αποστάξεις αποκλειστικά.
Σύμφωνα με την δική μου γνώμη καλό αποστακτικό δυναμικό παρουσιάζουν κόκκινες και ιδίως άσπρες αρωματικές ποικιλίες, μοσχάτα και άλλα.
Θα πρέπει να μπορείς να παράγεις την πρώτη ύλη με αρκετό χαμηλό κοστολόγιο.
Μπορέις να ξεκινήσεις την κοστολόγησή σου ανάποδα, δηλαδή δες ποιά είναι η τιμή που μπορείς να πουλήσεις το τελικό σου προϊόν αφαίρεσε το κόστος απόσταξης, φόροι, εργατικά, αποσβέσεις χώρου μηχανημάτων, προσωπικά αμοιβή για εργασία, και από αυτό που μένει θα πρέπει να καλύπτεις την πρώτη ύλη, 7-10 κιλά σταφύλι για 1 λίτρο τσίπουρο και βέβαια το τελικό κέρδος της όλης προσπάθειας.
Εαν μπερδεύτηκες με όλα αυτά βάλε 1-2 στρέμματα για προσωπική χρήση, κρασί και απόσταγμα και πέτα τα μολύβια και τα χαρτιά των υπολογισμών.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/05/2015 14:08 - 20/05/2015 14:55 #18280 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: " Εμπειρίες και Πρακτικές
αν είναι για προσωπική χρήση, μπορείς να φυτέψεις ζαμπέλα 1 στρέμμα δηλωμένο για προσωπική χρήση (στη ζούλα). Η απόδοσή του είναι τριπλάσια από τα κοινα αμπέλια οπότε είσαι κομπλέ, και φτιάχνεις και γ@μώ τα αποστάγματα. Ή, αν είναι ξερικό μπορείς να βάλεις σαββατιανό (το προτείνει και ο Τσακίρης) που είναι αρωματικό, ανθεκτικό, αποδοτικό, έχει γράδο και κάνει και για την κρήτη (νομίζω παλιά καλιεργούνταν κιόλας στην κρήτη)
και ο ροδίτης ο παλιός που είπε ο αποπάνω, είναι ωραία ιδέα. μαζί εγώ θα έβαζα και σιδερίτη (10-20%) να γίνει τούμπανο. θα κρατας και κανα τελάρο για φαγώσιμα και γλυκό, ο ροδίτης (κοκκινάδι) είναι το κάτι άλλο, οχι τυχαία το προτιμούν οι αλεπούδες.
Τελευταία διόρθωση: 20/05/2015 14:55 από ismael. Αιτία: προσθήκη

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/05/2015 16:18 #18281 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: " Εμπειρίες και Πρακτικές
Φίλε ismael,

αν μπορείς, γράψε μας σε παρακαλώ, κάτι παραπάνω για τον σιδερίτη.

Ένας φίλος και συντοπίτης (Γιάννενα), με γνώσεις και πολύ μεράκι, λέει ότι ο σιδερίτης της κληματαριάς του κάνει το επόμενο καλύτερο τσίπουρο (μετά την ντεμπίνα).

Κάποια στιγμή που είπαμε να τον δοκιμάσουμε, δεν μπόρεσα να βγάλω συμπέρασμα, γιατί είχαν προηγηθεί αρκετές άλλες δοκιμές και κάπου "είχε χαθεί η μπάλα" . . .

Αυτό το οποίο θυμάμαι (πριν "χαθεί η μπάλα") ότι δεν μου άρεσε καθόλου, σε εκείνη την δοκιμή, ήταν ένα τσίπουρο (το οποίο είχε γίνει με μεγάλες προσδοκίες) από σαρντονέ, έβγαζε κάτι από τριαντάφυλλο, το οποίο εμένα δεν μου αρέσει καθόλου, στο συγκεκριμένο ποτό (είπαμε όμως, όλα είναι υποκειμενικά).

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/05/2015 17:30 - 20/05/2015 17:32 #18282 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: " Εμπειρίες και Πρακτικές
Ο σιδερίτης είναι ένα πολύ ευρωστο και ζωηρό κλήμα. Ακόμα και σε συνθήκες πλήρους ξηρασίας, βγάζει πολύ άνετα 4-5 πολύ μεγάλα τσαμπιά και άλλα τόσα καμπανάρια και μικρά τσαμπιά (ενίοτε κ περισσότερα) τα οποία έχουν σχετικά πυκνές ρώγες. Τα σταφύλια είνα ροδοκόκκινα (όχι μαύρα, κόκκινα-ροζ) χοντρά, χοντρόφλουδα και στρογγυλά. Η γεύση τους στο φάγωμα είναι λεπτή, δεν έχει έντονες γεύσεις σαν τον ροδίτη, την φράουλα ή τα κανελλάτα και δεν είναι τόσο γλυκά (ψιλοάγλυκα θα έλεγα). Αυτό το τριαντάφυλλο που λές υπάρχει, αλλά όχι τοσο έντονο όσο στο ροδίτη. Εμένα μου αρέσουν πολύ, αν και ο μακαρίτης ο παππούς μου με περιγελούσε λέγοντας μου οταν τα καταβρόχθιζα στον τρύγο (ένα τρύγαγα, δύο έτρωγα) οτι τρώω τα χειρότερα και οτι δεν ξέρω από σταφύλια Κατα τη γνώμη των παλαιών, ο βασιλιάς των φαγώσιμων είναι ο ροδίτης (τα λέγανε κοκκινάδια, αλλά είναι αυτός ο ροδίτης που δεν είναι τελείος κόκκινος, μοιάζει ξεβαμμένος), ειδικά για σταφίδα και γλυκό – στο δεύτερο συμφωνώ χωρίς επιφύλαξη. Μου αρέσει πολύ που είναι τραγανά (λόγω χοντρής φλούδας και μεγάλης μάζας) και που επειδή δεν είναι πολύ γλυκά στον τρύγο με τη ζέστη είναι δροσερά - οτι πρέπει. Έχω παρατηρήσει οτι και οι Αλβανοί τους σιδερίτες τους έχουν σε μεγάλη υπόληψη για φαγώσιμα αλλά και για τσίπουρο.
Γενικά δεν έχω ακούσει για κρασί απο σκέτο σιδερίτη, και με έναν οινοποιό των Μεγάρων που μίλαγα μου έλεγε οτι κάτι τέτοιο δεν θα είχε «σώμα». Πριν απο μερικά χρόνια, είχα δοκιμάσει ένα κρασί απο βόρεια Ελλάδα σε μιά κάβα στα Εξάρχεια, που ήταν 50% σιδερίτης και 50% κάτι άλλο άσπρο (δε θυμάμαι τι). Ήταν, πολύ ωραίο, είχε σώμα (μάλλον γι’αυτό η μίξη) φρεσκάδα και το μπουκέτο του σιδερίτη, που φέρνει τόσο σε φρούτα όσο και σε λουλούδια.
Στο τσίπουρο και στο κρασί το δικό μου, επειδή είναι λίγοι οι σιδερίτες, λιγότερο απο 5% των σταφυλιών ( μείον οτι έχω φάει στον τρύγο, καταλαβαίνεις.....) δεν μπορώ να πω σε τι ποσοστό συνεισφέρουν, πάντως ξέρω οτι
-οι παλιοί το βάζανε γιατί έδινε φρεσκάδα και φρούτα στο κρασί, «να ΄λαφρύνει» επειδή το σαββατιανό σκέτο είναι βαρύ κρασί και έτσι το βρήκα εγώ στο αμπέλι (στο ποσοστό που σου γράφω, ένα κλήμα στα είκοσι-εικοσιπέντε περίπου) και
- το δικό μου το τσίπουρο είναι πιό φρουτώδες και γλυκόπιοτο από άλλα που έχουν σκέτο σαββατιανό. Βέβαιά, αυτό μπορεί να οφείλεται στην διαδικακία απόσταξης, ή και στις άλλες ποικιλίες (έχω και λίγα μουχτάρια και λίγους ροδίτες μέσα).

Ο σιδερίτης είναι η μεγάλη μου αγάπη, απο τα παιδικά μου χρόνια.
Έχεις ακούσει που λένε οτι «η πατρίδα μας, είναι τα παιδικά μας χρόνια»; Έ, εμένα πατρίδα μου είναι ένα μεσημέρι με ήλιο πάνω απ’το κεφάλι, εγώ να τρώω σιδερίτη δαγκώνοντας το τσαμπί μέσα στη χούφτα μου, με την μούρη μου να ακουμπάει στις ρώγες, τον παππού μου να φωνάζει «ρεεεε!! Τι τα τρώης αυτά!» γελώντας και τους οιπόλοιπους να γελάνε μαζί μου.
(τώρα που το γραψα αυτό βούρκωσα)
Τελευταία διόρθωση: 20/05/2015 17:32 από ismael.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Xeniteas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/05/2015 17:39 #18283 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: " Εμπειρίες και Πρακτικές
επίσης, ξέχασα, έχει μια ιδιομορφία: δεν γίνονται όλες οι ρώγες στο τσαμπί ταυτόχρονα. συχνά βρίσκεις τσαμπιά που από την μια είναι γινωμένα και από την άλλη πράσινα, ή σκόρπιες ρώγες πράσινες σε γινωμένο τσαμπί.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/12/2016 19:52 #22560 από axaios
axaios απάντησε στο θέμα: " Εμπειρίες και Πρακτικές
καλησπερα,και καλες γιορτες να εχετε. θα ηθελα να ρωτησω τους εμπειροτερους στικ δρυος μπορουμε να φτιαξουμε μονοι μας;
και πιος ειναι ο τροπος; ευχαριστω..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/12/2016 21:23 #22561 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: " Εμπειρίες και Πρακτικές
www.ampelourgos.gr/imgsphotos/category/2...%CE%BD?start=200.Δες τις ενοτητες Χρηση stick Δρυος και Προσθετα Δρυος σε κυβους.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/01/2017 18:24 - 02/01/2017 18:26 #22599 από dimitris1964
dimitris1964 απάντησε στο θέμα: " Εμπειρίες και Πρακτικές
Καλή χρονιά σε όλους. Θέλω να ρωτήσω, τώρα τον Ιανουάριο μπορώ να κάνω ένα προ-κλάδεμα? Δηλαδή να αφαιρέσω τις βέργες που έτσι κι αλλιώς θα αφαιρεθούν. Ή θα υπάρξει πρόβλημα με τις παγωνιές? Το ρωτώ διότι, εάν αφαιρεθούν οι περιττές βέργες, θα με διευκολύνουν στα χειμερινά ραντίσματα που κάνω με βορδιγάλειο. Ευχαριστώ
Τελευταία διόρθωση: 02/01/2017 18:26 από dimitris1964.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.086 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ