file Μουστος και στεμφυλα!

Περισσότερα
24/08/2017 09:52 #23485 από Κοκολακης
Κοκολακης δημιούργησε το θέμα: Μουστος και στεμφυλα!
Καλημέρα!!!Θα ήθελα βοηθεια πανω στο εξής θεμα!!εχω ενα αμπελακι και καθε χρονο κανω 150 με 200 κιλα ερυθρο κρασι..το θεμα μου ειναι οτι ποτε δεν μπορω να πετυχω ενα ικανο χρωμα στο κρασι..και ο λόγος ειναι οτι δεν εχω την δυνατότητα επειδη το πατητήρι που παταω το σταφυλι ειναι μακρια απο τον τοπο διαμονης μου δεν μπορω να αφησω μαζι στο βαρελι στεμφυλα με μουστο ωστε μετα απο 2_3 μέρες να τα ξαναπαω πισω στο πατητήρι για να τα ξαναπατησω ωστε να παρω μονο τον μουστο!!και θεωρώ οτι στο χωρο μου δεν μπορώ να τραβηξω τον μουστο απο τα σταφύλια!!Η ερώτηση μου ειναι η εξής...αν απο το πατητήρι παρω μια ποσότητα πατημενων σταφυλιών μου..και τα τύλιξω μεσα σε ενα ειδους τουλι...και τα τοποθετήσω μεσα στο βαρελι με τον μουστο ωστε να δωσουν το χρωμα τους...και στην συνεχεια να τα αφαιρέσω απο μεσα χωρις πρόβλημα ?Είναι εφικτο?αν οντως ειναι μια εφικτη λυση σε ενα βαρελι χωρητικοτητας 50 λιτρων ποσο μουστο και ποσα σταφυλια πατημένα θα έπρεπε να βαλω..ωστε απο την μια να παρω χρωμα και απο την αλλη να μην ξεχειλίσει!!Αν και παλι ειναι εφικτο η θειωση μου Πρέπει να γινει σύμφωνα με τα λιτρα του καθαρου βαρους του μουστου και οχι του συνολικού βαρους μουστου συν σταφυλιων σωστα?Επισης αλλη μια απορία....μεσα στο αμπελι βρίσκονται και μερικα κληματα λευκης ποικιλίας..και ο πατερας μου γερος μεν..επιμένων δε...επιμένει να τα βαζει στο ιδιο χαρμανι με τα κοκκινα κανει δηλαδή ενα κρασι απο μιξη λευκων ξαι κόκκινων ειναι σωστη πρακτικη??Ευχαριστώ και ελπιζω να μην σας κουρασα και παλι καλημερα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/08/2017 12:15 #23487 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Μουστος και στεμφυλα!
"...δεν μπορώ να πέτυχω ένα ικανό χρώμα στο κρασί."
Όταν λες ικανό χρώμα τι εννοείς; Το χρώμα που παίρνεις μέχρι τώρα πως θα το περιέγραφες;

"...και θεωρώ ότι στο χώρο μου δεν μπορώ να τραβήξω τον μούστο από τα σταφύλια."

Να προσπαθήσεις να αλλάξεις αυτή την θεώρηση. Βρες κάτι. Κάνε μια πατέντα. Θα ήταν το ιδανικό.

Η λύση που αναφέρεις με το τούλι είναι εφικτή (αν και προσωπικά δεν μου αρέσει να βάζω μέσα στον μούστο/κρασί αγνώστου προέλευσης υλικά), τα αποτελέσματα της όμως δεν θα είναι τα ίδια με τα στέμφυλα ενσωματωμένα στο μούστο με καθημερινή ανάδευση. Η εκχύληση θα είναι περιορισμένη ειδικά αν τα στέμφυλα σχηματίσουν μια συμπαγή / αδιαπέραστη μάζα μέσα στο τούλι. Θεωρητικά πάντως θα μπορέσεις να πάρεις περισσότερο χρώμα.

Σε κάθε περίπτωση δεν χάνεις τίποτα με το να πειραματιστείς και να μας κρατήσεις ενήμερους για το αποτέλεσμα.

Για το θέμα της συνοινοποοίησης λευκών και κόκκινων σταφυλιών η γνώμη μου είναι ότι αυτή εξυπηρετούσε κάποιες ανάγκες μιας άλλης εποχής που είχε διαφορετικές απαιτήσεις και δυνατότητες από την σημερινή. Για την εποχή εκείνη ίσως να ήταν η σωστή.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κοκολακης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/08/2017 16:02 - 24/08/2017 16:03 #23489 από Alexkat
Alexkat απάντησε στο θέμα: Μουστος και στεμφυλα!
Τα τελευταία 2-3 χρόνια για ποσότητα σταφυλοπολτού 120-140kg, για να πάρω δηλαδή 60-70lt μούστο μετά από χονδρικά 10 μέρες εκχύλισης χρησιμοποιώ με επιτυχία την εξής "πατέντα". Σε 10λιτρο πλαστικό βγάζω το καπάκι και βάζω πάνω ένα τούλι το οποίο σφηνώνω ελαφρά (για να μην σκιστεί) με την βιδωτή ασφάλεια. Το βυθίζεις στον πολτό και πολύ γρήγορα με 5-6 αδειάσματα παίρνεις το 80% της ποσότητας, εύκολα και κυρίως χωρίς να λερώσεις τίποτα. Τα τελευταία 10-15 λίτρα τα παίρνεις πιο αργά, αλλά πάλι δεν αργείς. Καλό είναι να αλλάζεις στη μέση της διαδικασίας το τούλι γιατί στομώνει. Αν η πατέντα αυτή έχει αρνητικά θα χαρώ να τα διαβάσω. Σκέφτηκα πχ μήπως μειώνω πολύ τον πληθυσμό των ζυμών...Για πείτε!
Τελευταία διόρθωση: 24/08/2017 16:03 από Alexkat.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κοκολακης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/08/2017 21:48 #23491 από Κοκολακης
Κοκολακης απάντησε στο θέμα: Μουστος και στεμφυλα!
Αντρεα Το χρωμα που παίρνω θα το παρομοιαζα σαν λιγο πιο σκούρο απο ροζε...γιατι επειδή τα αφηνω μερικές ημέρες να λιαστουν ωστε να ανεβάσουν ζαχαρα-το θελω ημιγλυκο...οποτε νομιζω οτι το λιασιμο επηρεαζει και με καποιο τρόπο το χρωμα..!!Alexkat...αρα στην ουσια αυτο μου λες ειναι οτι είτε με τον εναν είτε με τον αλλον τρόπο χρειάζομαι αλλη τοση ποσότητα σταφυλιών απο οση ειναι ο μουστος για να γινει χρωματοποιηση??Μου λες οτι τα αφηνεις δεκα μερες μεσα?μηπως ειναι πολλες??

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/08/2017 07:33 #23493 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Μουστος και στεμφυλα!
Αγαπητοί φίλοι , το μέγιστο χρώμα , στο κρασί , το παίρνουμε ,
όταν τα στέμφυλα παραμείνουν με τον μούστο 7 έως 9 ημέρες .
Εάν θέλουμε να κάνουμε κρασί για μια χρονιά , τραβάμε το μούστο
μέχρι τις7 , εάν πάλι , θέλουμε κρασί παλαίωσης τραβάμε μετά τις 7 .
Σε περίπτωση που θέλουμε να εκχυλιστούν τανίνες , δηλαδή ,
να γίνει το κρασί μας στυφό , η συμπαραμονή μπορεί να
παραταθεί αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες ,
Γνωρίζοντας βέβαια ότι οι υπερβολές εγκυμονούν κινδύνους .
Συνηθέστερα οι περισότεροι το κάνουν όταν ΄΄ κάτσουν ΄΄΄τα
στεμφυλα . Δηλαδή με το πέρας της ζύμωσης .
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ampelofilos, lyggas, Κοκολακης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.209 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ