file ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021

Περισσότερα
29/09/2021 22:10 #29449 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021
"Μα ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να νικιέται.Ο άνθρωπος καταστρεφεται,μα ποτέ δεν νικιέται".ΕΡΝΕΣΤ ΧΈΜΙΝΓΟΥΕΪ "Ο γέρος και η θάλασσα".

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, ismael, ampelofilos, κωστας χ, lyggas, ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/09/2021 21:39 #29450 από zagori
zagori απάντησε στο θέμα: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021
Γεια σας.
Είμαι νέος αμπελουργός και χρειάζομαι την βοήθειά σας.
Πριν δώδεκα μέρες τρύγησα το αμπέλι μου.
Μάζεψα περίπου 150 κιλά Μερλώ.
Είχαν 14 βαθμούς μπωμέ.
Παρ' όλου που πέρασαν τόσες μέρες οι βαθμοί δεν έπεσαν κάτω από 10 και μάλλον η
ζύμωση έχει σταματήσει.
Σήμερα αγόρασα ζυμομύκητες για να το ενεργοποιήσω ξανά.
Μπορείτε να μου πείτε ποιά είναι η διαδικασία πριν ρίξω του μύκητες στο μούστο ;
Ευχαριστώ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok Συντάκτης θέματος
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
01/10/2021 18:50 #29451 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021
Μόνο με ζύμες Bayanous, θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις την ζύμωση των 14Μπομέ.
Γενικά ισχύουν τα παρακάτω;
ΧΡΗΣΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΖΥΜΩΝ(ΜΑΓΙΑΣ)
-
Για 100 κιλά μούστο: 20 γρ. μαγιά +0.2 lt νερό (200γρ. 10πλάσια ποσότητα από την μαγιά), χλιαρό θερμοκρασίας 35° – 40° C + 20 γρ. ζάχαρη (ιση ποσότητα με τη μαγιά)
- καλή ανάμιξη, παραμονή για 30’ για να φουσκώσει
- ενσωμάτωση στο βαρέλι
- διαφορά θερμοκρασίας μαγιάς- βαρελιού λιγότερο από 10° C

Εννοείται ότι τσεκάρουμε θερμοκρασία μούστου γιατί τα βράδια πλέον έχει ψύχρα στα ορεινά.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k, ampelofilos, ThanasisGr, zagori

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2021 18:58 - 01/10/2021 19:05 #29452 από Theo24
Theo24 απάντησε στο θέμα: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021
Για την περίοδο 2020-2021 έχω να σημειώσω τα εξής:

1. Λευκή ποικιλία (Chardonnay). Ωρίμανση πρώτες ημέρες του Αυγούστου (περίπου 1 εβδομάδα νωρίτερα από το σύνηθες) και παρά την ανυπόφορη ζέστη, η ποιότητα πολύ καλά, η ποσότητα λίγο άνω του μέσου όρου και η οξύτητα σχετικά αυξημένη! Παράδοξο...

2. Ερυθρή ποικιλία (Sangiovese). Ωρίμανση μέσα Σεπτεμβρίου (περίπου στα ίδια με άλλες χρονιές), απόδοση μειωμένη σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το μέσο όρο. Φαινολογικά έδειχνε ότι θα ήταν κακή χρονιά. Λόγω του έντονου καύσωνα οι ρόγες έδειχναν να μην έχουν πολύ έντονο χρώμα. Υπήρχε επίσης και σχετική ανομοιομορφία στο χρώμα των ραγών από πρέμνο σε πρέμνο. Τη μειωμένη παραγωγή την αποδίδω κατά κύριο λόγο στην επιλογή που έκανα την άνοιξη να ξεφυλλίσω πολύ πρώιμα και επίσης να μην κορφολογήσω καθόλου. Η τεχνική αυτή (που είναι διαδεδομένη στην Ιταλία) υπόσχεται μικρότερη παραγωγή μεν, ανώτερη ποιότητα δε. Πρακτικά και ενώ άλλες χρονιές, έκανα εκχύλιση τουλάχιστον 14 ημερών, φέτος τα στέμφυλα στις 6 πρώτες ημέρες είχαν αποχρωματιστεί σχεδόν πλήρως και δεν είχε νόημα να παραμείνουν περισσότερο στο μούστο. Έγινε διαχωρισμός και διαπιστώθηκε ότι το χρώμα ήταν εντονότερο σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ και οι τανίνες ήταν πιο έντονες παρά την σύντομη εκχύλιση. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι έχω την αίσθηση πως οι φλούδες των ραγών ήταν αρκετά πιο παχιές, κάτι που επίσης το αποδίδω στο πολύ πρώιμο ξεφύλλισμα και την απουσία κορφολογήματος.

Αρκετά σημαντικό επίσης ήταν και ο παράγοντας της φυτοπροστασίας. Φέτος για πρώτη φορά αποφάσισα να σταματήσω να είμαι "αρνητής" ( :P ) της επιστήμης (aka βιολογικός καλλιεργητής) και να κάνω χρήση χημικών σκευασμάτων για τη φυτοπροστασία, έχοντας και μια πολύ κακή εμπειρία στο πολύ ευπαθές στο ωίδιο Chardonnay την προηγούμενη χρονιά. Με 2 μόνο επεμβάσεις και με τις κατώτερες δοσολογίες τα φυτά ήταν υγιέστατα και ως εκ τούτου αφέθηκαν να εργαστούν απρόσκοπτα. Όταν το αμπέλι έχει "πυρετό", έστω και ελεγχόμενο με "βότανα", τότε δεν μπορεί να δημιουργήσει και να αποδώσει, όπως και ο άνθρωπος. Προσωπική άποψη αλλά μη τεκμηριωμένη.
Τελευταία διόρθωση: 01/10/2021 19:05 από Theo24.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, alexandros.k, κωστας χ, lyggas, ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2021 20:54 #29453 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021
Θεοδωρε με τι "παλεψες" το ωιδιο;

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2021 21:07 - 01/10/2021 21:29 #29454 από Theo24
Theo24 απάντησε στο θέμα: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021
Mark, Topas και στο τέλος Luna η οποία έγινε 1.5 μήνα πριν τον τρύγο. 1 εφαρμογή το καθένα. Το Mark δεν είναι διασυστηματικό. Το Topas είναι το γνωστό σε όλους. To Luna θεωρείται το βαρύ πυροβολικό και το εφήρμοσα σε πολύ χαμηλή δόση. Δεν καταπολεμάται αλλιώς το ωίδιο στο Chardonnay δυστυχώς.

Θεωρώ πως η τελευταία επέμβαση με το Luna πιθανόν να μη χρειαζόταν καν αφού το ωίδιο είχε ήδη "πεθάνει". Είχαν πολύ καλή ανταπόκριση στα χημικά, ίσως και γιατί ήταν παρθένα σε φάρμακα και δεν έχει αναπτυχθεί κανενός είδους "αντοχή". Πάντως γνώμη μου είναι ότι τέτοιου είδους φάρμακα πρέπει να εναλλάσσονται σε κάθε εφαρμογή.

Υ.Γ. Αν είχα χρόνο και χρήμα θα έκανα ενα ενδιαφέρον πείραμα. Στα μισά κλήματα θα έκανα βιολογική προστασία, στα υπόλοιπα μισά χημική με τις ελάχιστες δόσεις και επαναλήψεις. Στο τέλος θα έπαιρνα δείγμα σταφυλιών από το καθένα και θα τα πήγαινα στο πιο εξειδικευμένο εργαστήριο του κόσμου. Το ερώτημα θα ήταν ποιο από τα 2 δείγματα είναι πιο επιβαρυντικό για την ανθρώπινη υγεία. Κάτι μου λέει ότι ο κλήρος θα έπεφτε στο βιολογικό.
Τελευταία διόρθωση: 01/10/2021 21:29 από Theo24.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k, κωστας χ, lyggas, ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok Συντάκτης θέματος
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
01/10/2021 21:07 #29455 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΡΥΓΟΥ ΑΠΟ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Πρώτη χρονιά στη 10ετία που ο τρύγος δεν ξεκίνησε Αύγουστο, και πρώτη φορά που ολοκληρώθηκε μετά τις 15 Σεπτέμβρη.
Δύο χαλάζια τον Ιούνιο, έκαναν σχετικά μικρή ζημία, Ξηρασία την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι, χρειάστηκε ένα ολονύκτιο πότισμα πριν τον καύσωνα και ένα δεύτερο αργότερα μόνο στα νεώτερα τμήματα του αμπελιού.
Το λευκό στην 25η μέρα και ακόμη δεν απόζύμωσε στους 16-18 οC.
Μερλό, ρεφόσκο και Συρά αποζύμωσαν με μακρές εκχυλίσεις 20 και 17 ημερών και συνεχίζουμε με το καμπερνέ, υποσχόμενη χρονιά για κρασιά παλαίωσης.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k, Theo24, ampelofilos, κωστας χ, ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2021 21:27 #29467 από zagori
zagori απάντησε στο θέμα: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΠΗΚΕ Ο ΖΗΜΩΜΙΚΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΠΗΡΕ ΜΠΡΟΣ Η ΒΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ7. ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ .....ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΣ ΝΤΑΜΙΤΖΑΝΕΣ....ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΙΚΗΤΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ....Η ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΦΗ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΦΕΤΟΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΛΙΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΟΣ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2021 21:52 #29468 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021
Με τι εργαλείο μετράς τα μπομέ;
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ThanasisGr, zagori

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/10/2021 20:47 #29469 από zagori
zagori απάντησε στο θέμα: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021
ΤΑ ΜΠΟΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΟΥΣΤΟΜΕΤΡΟ. ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΑΘΛΑΣΙΜΕΤΡΟ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.125 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ