file Επιλογή ποικιλίας- Περιοχή Τζουμέρκα

Περισσότερα
16/07/2020 22:43 #28414 από apostolos.ginis
apostolos.ginis δημιούργησε το θέμα: Επιλογή ποικιλίας- Περιοχή Τζουμέρκα
Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του φόρουμ.

Πρόσφατα αποφασίσαμε με ένα φίλο να καλλιεργήσουμε το δικό μας αμπέλι καθότι είμαστε λάτρεις του κρασιού και του τσίπουρου, καθώς επίσης θα θέλαμε να γνωρίσουμε σε ερασιτεχνικό επίπεδο το χώρο της αμπελουργίας. Στο πλαίσιο αυτής της ιδέας παρακολουθώ ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ με αντικείμενο την αμπελουργία και οινολογία αφού οι γνώσεις μας περιορίζονται στο επίπεδο της κατανάλωσης.
Στο δια ταύτα θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια και συμβουλή σας σχετικά με την επιλογή της βέλτιστης ποικιλίας καθώς οι αντικειμενικές δυσκολίες στο εγχείρημα είναι πολλές.
Ο τόπος διαμονής μας είναι η Αθήνα και η φιλοδοξία μας είναι να εγκαταστήσουμε το αμπέλι σε μια μικρή έκταση περίπου 1,5 στρέμμα στο Καλέντζι Ιωαννίνων (Βόρεια Τζουμέρκα) σε υψόμετρο 600 μέτρων. Το κλίμα της περιοχής είναι σκληρό, με παγωνιές, υγρασία, πολλές βροχοπτώσεις κτλ. Το έδαφος έντονα πετρώδες και το χωράφι επικλινές με νότιο προσανατολισμό. Να αναφέρω ότι θα θέλαμε να κάνουμε βιολογική καλλιέργεια και η δυνατότητα να επισκεπτόμαστε το μέρος είναι περιορισμένη (5-6 φορές το χρόνο).
Περισσότερο θα μας ενδιέφερε να φτιάξουμε το δικό μας τσίπουρο με τα καλλιεργήσιμα αμπέλια αλλά το μεγάλο ερώτημα σχετικά με την επιλογή της καταλληλότερης ποικιλίας παραμένει. Στα μέρη μας καλλιεργείται η Ζαμπέλα για τσίπουρο αλλά υποκειμενικά μιλώντας δεν μας αρέσει. Διαβάζοντας και ψάχνοντας στο διαδίκτυο ικανοποιητική ανθεκτικότητα στις βασικότερες ασθένειες παρουσιάζουν οι ποικιλίες Αμάσσι (όψιμο Εδέσσης) και Λημνιό. Ποια είναι η άποψή σας για αυτές τις ποικιλίες; Έχουμε αξιώσεις να καταφέρουμε κάτι αξιοπρεπές υπό τις συνθήκες που σας περιέγραψα καλλιεργώντας κάποια από αυτές; Θα μου προτείνατε εναλλακτικά και κάποια άλλη πολύ ανθεκτική ποικιλία;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τα σχόλιά σας.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/07/2020 07:25 #28415 από ΓΜ
ΓΜ απάντησε στο θέμα: Επιλογή ποικιλίας- Περιοχή Τζουμέρκα
Αποστολε,
εγω ειμαι Κρητη οποτε δεν μπορω να σε βοηθησω με τις ποικιλιες καθοτι δεν γνωριζω ποια ειναι η καλυτερη για την τοποθεσια που εχεις.
Αλλα Αθηνα-Ιωαννινα μου φαινεται μεγαλη διαφορα για να εγκαταστησεις αμπελι
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": apostolos.ginis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/07/2020 13:21 #28417 από mansfir
mansfir απάντησε στο θέμα: Επιλογή ποικιλίας- Περιοχή Τζουμέρκα
Καλημερα και εγω απο κρητη ειμαι
Και επειδη εχω και εγω καμια 15 ζαμπελες
Δεν νομιζω να βρεις πιο ανθεκτικη ποικιλια και εαν την καλλιεργησεις σωστα θα σου δοσει καποια αξιολογα αποτελεσματα
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": apostolos.ginis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/07/2020 17:47 #28418 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Επιλογή ποικιλίας- Περιοχή Τζουμέρκα
Καλώς ήλθατε στην παρέα μας παιδιά. Χαίρομαι για το μεράκι σας, κάπως έτσι και εγώ ξεκίνησα πριν 25 χρόνια φτιάχνοντας πρώτα τσίπουρο και μετά κρασί από αγορασμένα σταφύλια. Το θέμα του αμπελιού προέκυψε μετά από 10 χρόνια ενασχόλησης, όταν γνωρίζοντας την διαδικασία οινοποίησης και απόσταξης, είχα πλέον κατασταλάξει τι ακριβώς ήθελα να κάνω. Έβαλα αμπέλι σωστά για μένα ξεκινώντας από τι είδους κρασί και από ποιες ποικιλίες ήθελα να κάνω. Το οινάμπελο το φυτεύει ο οινοποιός. Για σας τώρα συγκεκριμένα:
1) Έχετε 5-6 φορές τον χρόνο την δυνατότητα να πάτε στο αμπέλι. Βγάλε μια το κλάδεμα και μια τον τρύγο μένουν 3-4 φορές. Δεν φτάνουν με τίποτα για να κάνετε δουλειά σωστή.
2 ) Θέλετε να φτιάξετε κυρίως σταφύλια για τσίπουρο.
Η απάντηση μου είναι : Με πολύ μεγάλο ρίσκο αποτυχίας να προτιμήσετε την ζαμπέλα που είναι ανθεκτική και προσαρμοσμένη στην περιοχή και κάτι θα καταφέρετε, και όχι κάθε χρονιά.
Η πρότασή μου, αγοράστε κάθε χρόνο διαφορετικά σταφύλια από διάφορες ποικιλίες και περιοχές, φτιάξτε κρασί και τσίπουρο για μερικά χρόνια, γευτείτε τους κόπους σας και μετά η απόφαση θα είναι μπροστά στα μάτια σας είτε θετική είτε αρνητική.
Ότι και αν αποφασίσετε εμείς εδώ θα είμαστε με καθοδήγηση, συμβουλές και προτάσεις για ότι σας απασχολεί. Καλό ξεκίνημα.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Αρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/07/2020 17:05 #28420 από apostolos.ginis
apostolos.ginis απάντησε στο θέμα: Επιλογή ποικιλίας- Περιοχή Τζουμέρκα
Ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση και τις συμβουλές σας!
Η αλήθεια είναι ότι όσα πιο πολλά γνωρίζουμε πάνω στην αμπελουργία τόσο περισσότερο μειώνεται η αυτοπεποίθησή μας σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό αυτό που ονειρευόμαστε. Η πρότασή σας είναι πολύ βοηθητική και ίσως πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο ώστε να ωριμάσει η ιδέα και να αποφύγουμε απογοητεύσεις.
Ελπίζουμε να επανέλθουμε με περισσότερες απορίες αλλά και εμπειρίες που θα μοιραστούμε μαζί σας!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.190 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ