file Δύο ελπιδοφόρες επιτραπέζιες ποικιλίες για τη Νότια Χίο

Περισσότερα
03/07/2020 17:29 - 03/07/2020 17:43 #28389 από kostasprobonas
kostasprobonas δημιούργησε το θέμα: Δύο ελπιδοφόρες επιτραπέζιες ποικιλίες για τη Νότια Χίο
Χαιρετώ τους εταίρους της φιλόξενης κοινότητας του ampelourgos.gr αλλά και τους θιασώτες της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Χίου. Πρόκειται να σας παρουσιάσω δύο λίαν ενθαρρυντικές εισαγωγές νέων ποικιλιών αμπέλου στη Νότια Χίο που καλλιεργώ ως ερασιτέχνης στο πεδίο των Κάτω Φανών και στον κάμπο του Γαλάτη στο Πυργί των Μαστιχοχώρων. H πρώτη είναι η Early Superior Seedless, λευκή άσπερμη με πρωιμότητα 20 ημερών από την Σουλτανίνα που έδειξε καλή συμπεριφορά στο άμεσα επηρεαζόμενο από την θάλασσα πεδίο. Την καλλιεργώ εδώ και 4 χρόνια χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσω διασυστημικά γεωργικά φάρμακα παρά μόνο βρέξιμο θείο (θειάφι). Έχω παρατηρήσει ότι αυτή η ποικιλία νέας γενιάς Καλιφορνέζικης προέλευσης γίνεται πιο ανθεκτική αν φυτευθεί πλησίον των παλαιών ποικιλιών σουλτανίνας, ει δυνατόν, υπό την σκιά τους. Έτσι ερμηνεύω την απώλεια τριών πρέμνων νωρίς την φετινή Άνοιξη που ξεράθηκαν χωρίς να βγάλουν καν οφθαλμούς ενώ πέρυσι ήταν ιδιαιτέρως παραγωγικά: Ήταν αρκετά απομακρυσμένα από το κύριο σώμα του αμπελώνα.
Η δεύτερη ποικιλία που παρουσιάζω είναι η ερυθρά «Αττική». Εύρωστη, παραγωγική, χωρίς κουκούτσι, με τραγανή ρόγα που ευδοκίμησε στα «κοκκινοχώματα» /αργιλώδη εδάφη του Πυργίου. Την κλαδεύω στα τρία ακόμη και τέσσερα μάτια κι αν εξαιρέσει κανείς την σποραδική προσβολή από ωίδιο (αλευρά) είναι ιδιαιτέρως ανθεκτική. Ειδικά, φέτος με τις μπόλικες όψιμες μπόρες στα Μαστιχοχώρια της Χίου ο αμπελουργός έπρεπε να είναι σε επιφυλακή αν θέλει να καλλιεργεί βιολογικά χωρίς προσφυγή σε επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Πληροφορίες λένε για σημαντική προσβολή από ωίδιο στα μείζονα αμπελοτόπια των Ολύμπων και της Καλαμωτής.
Προσωπικά, δείχνω προτίμηση σε μια εξίσου πρώιμη ποικιλία, πλην αρχαία και αυτόχθονα στη Νότια Χίο: τo περίφημο «Φωκιανό» που δρόσιζε για δεκαετίες τους προσκυνητές, ανήμερα της εορτής του ναϊδρίου της Άγια-Μαρκέλλας στα Κάτω Φανά. Φρονώ όμως ότι, δεδομένου ότι οι Μαστιχοπαραγωγοί είναι «σταφυλάδες», λατρεύουν να τρώνε σταφύλια, θα παρουσίαζε επιχειρηματικό ενδιαφέρον η επένδυση στο επιτραπέζιο πρώιμο σταφύλι, πρώτα πρώτα επειδή υπάρχει η ζήτηση.
Θερμές ευχαριστίες στην ιδιοκτήτρια του αμπελιού ερίτιμη κυρία Ευγενία Σιδωράκη και στον γείτονα παραδοσιακό αμπελουργό Καπτά Μιχάλη Σαϊντάνη που συνηθίζει να λέει: «Το πρώιμο το ευλογεί ο Θεός, το όψιμο το βοηθά ο καιρός!»
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2916209428488206&set=pcb.2916214488487700&type=3&theater
Τελευταία διόρθωση: 03/07/2020 17:43 από kostasprobonas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k, Αρης, κωστας χ, ThanasisGr, thomy

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/07/2020 23:27 #28393 από ThanasisGr
ThanasisGr απάντησε στο θέμα: Δύο ελπιδοφόρες επιτραπέζιες ποικιλίες για τη Νότια Χίο
Έτυχε, πριν από χρόνια, να μου παραχωρηθεί ένα μισό-εγκαταλειμμένο αμπέλι, που είχε "Φωκιανό" και το καλλιέργησα για πέντε χρόνια. Στη Χαλκιδική (Νέα Σύλατα). Έχεις δίκαιο Κώστα. Πάρα πολύ καλό κρασί. Άξιζε ο κόπος. Φημισμένο από τους αρχαίους χρόνους. Πράμνιος Οίνος.

Όσο για τα επιτραπέζια, έχω στο σπίτι τέσσερις ρίζες "Αττική". Την μια την έχω κάνει και κληματαριά. Εκτός από τα τραγανά και εύγεστα σταφύλια, είναι κατάλληλο και για τα αμπελόφυλλά του. Μεγάλα, τρυφερά και χωρίς σχίσιμο. Έχε το υπ όψιν σου.

Υ.Γ. Τα Κάτω Φανά ανήκουν στο Πυργί ή στους Ολύμποι ;
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k, kostasprobonas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/07/2020 13:03 #28394 από kostasprobonas
kostasprobonas απάντησε στο θέμα: Δύο ελπιδοφόρες επιτραπέζιες ποικιλίες για τη Νότια Χίο
Xίλια ευχαριστώ! Πιστεύω ακράδαντα στο ότι το φωκιανό, συνδυασμένο ίσως με μια μαντηλαριά και περασμένο από βαρέλι μπορεί να δώσει αξιολογότατο κρασί. Τα Κάτω Φανά στην κυριολεξία είναι μοιρασμένα. Κάτω από τον δρόμο είναι Ολυμπούσικα, πάνω από τον δρόμο Πυργούσικα. Περιοχή με μαγευτικό κάλλος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k, κωστας χ, ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.253 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ