file Αμπελουργική χρονια 2018

Περισσότερα
02/10/2018 22:27 #26041 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Ακομα υπαρχει βρασμος ανοιξα το καπακι και κοιταξα προσεκτικα με ενα φακο. Υπαρχουν φυσαλλιδες στο επανω μερος του κρασιου σαν στασιμες, περιμετρικα και οχι στο κεντρο τοσο πολυ, εως καθολου (σαν μπαλωματα). Ο βρασμος δεν ειναι εντονος. Αυτο μαλλον μοιαζει περισσοτερο με μηλογαλακτικη.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2018 20:00 #26042 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Ψιλοφυσσαλιδες μπορεί να έχουμε και από τυχόν οινολασπες που έχουν μείνει.Οποτε προσοχή.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": giannaras13, PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2018 21:49 #26043 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018

alexandros.k έγραψε: Ψιλοφυσσαλιδες μπορεί να έχουμε και από τυχόν οινολασπες που έχουν μείνει.Οποτε προσοχή.


Λοιπον πηρα λιγο απο το κρασι και το μετρησα αλλα και το δοκιμασα. Το βρασιμο παραμενει. Το κρασι παραμενει στο 0.996 6 μερες μετα την προηγουμενη μετρηση αλλα η γευση ειναι η μερα με τη νυχτα, ειναι πιο ευγευστο και επισης εχει φυγει ενα μεγαλο μερος της στυφαδας.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2018 17:28 - 04/10/2018 17:38 #26044 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Λοιπόν φίλε μου ,
η μηλογαλακτική ζύμωση, ξεκινά απαλά , γίνεται έντονη
- κορυφώνεται -,και στην συνέχεια φθίνει σταδιακά .
Όταν αρχίσει να φθίνει, δοκιμάζουμε το κρασί μας τακτικά , μόλις
φτάσει στο επιθυμητό βαθμό , η μείωση της οξύτητας ,σταματάμε το
φαινόμενο , δηλαδή θειώνουμε και σφραγίζουμε .
Δεν είναι απαραίτητο να γίνει πλήρης μηλογαλακτική , αφ΄ενός,
επειδή χρειαζόμαστε, λίγη από την οξύτητα του μηλικού οξέως και αφ΄
ετέρου,επειδή προς το τέλος του φαινομένου , ελλοχεύουν διάφοροι
κίνδυνοι ,όπως, αύξηση της πτητικής οξύτητας ,άνθιση,εκτροπή κ.α.
ΥΓ με την μηλογαλακτική μειώνεται η αίσθηση της οξύτητας .
Τελευταία διόρθωση: 04/10/2018 17:38 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": giannaras13, PAKSIMADIS, gomati_sok, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2018 18:38 - 04/10/2018 18:40 #26045 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018

setoinos έγραψε: Λοιπόν φίλε μου ,
η μηλογαλακτική ζύμωση, ξεκινά απαλά , γίνεται έντονη
- κορυφώνεται -,και στην συνέχεια φθίνει σταδιακά .
Όταν αρχίσει να φθίνει, δοκιμάζουμε το κρασί μας τακτικά , μόλις
φτάσει στο επιθυμητό βαθμό , η μείωση της οξύτητας ,σταματάμε το
φαινόμενο , δηλαδή θειώνουμε και σφραγίζουμε .
Δεν είναι απαραίτητο να γίνει πλήρης μηλογαλακτική , αφ΄ενός,
επειδή χρειαζόμαστε, λίγη από την οξύτητα του μηλικού οξέως και αφ΄
ετέρου,επειδή προς το τέλος του φαινομένου , ελλοχεύουν διάφοροι
κίνδυνοι ,όπως, αύξηση της πτητικής οξύτητας ,άνθιση,εκτροπή κ.α.
ΥΓ με την μηλογαλακτική μειώνεται η αίσθηση της οξύτητας .


Σε ευχαριστω φιλε μου, η αληθεια ειναι οτι ειχα αρκετη οξυτητα και ηταν στυφο οταν το δοκιμασα 6 -7 μερες πριν. Ισως να παιζει ρολο και το υψομετρο, 800-900 μ με πολυ ηλιο, βεβαια κανω πειραματισμους και γι' αυτο εκανα πρασινο τρυγο και αφαιρεσα πολλα τσαμπια, οποτε ειχα μια παραγωγη κατα μεσο ορο 700 γρ/πρεμνο. Τωρα ειναι πιο μαλακο,πιο ευγευστο πιο κοντα στη γευση του σταφυλιου, πιο διαυγες. Θα ακολουθησω τις οδηγιες σου. Θα θειωσω οταν πρεπει.
Τελευταία διόρθωση: 04/10/2018 18:40 από giannaras13.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/10/2018 20:11 #26046 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Μπορεί σταφύλια πολλά να μην είχαμε φέτος,αλλά ντομάτες 6 Οκτωβρίου και έχει ακόμα.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/10/2018 21:24 - 07/10/2018 23:55 #26049 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Σαββάτο 7 Οκτωβρίου πήγα και εγώ να πορμηθευθώ σταφύλια. Πρώτη μου φορά τόσο αργά. 5 κλούβες Αγιωργίτικο και 3 κλούβες Cabernet Sauvignon. Η κατάσταση του σταφυλιού πολύ καλή. τα μπωμέ στο 13,5 περίπου. Περιμένω δηλαδή πάνω από 14% αλκοόλ. Σε σχέση και με τις βροχές των τελευταίων ημερών, είμαι λίγο προβληματισμένος για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ζύμες για πρώτη φορά. Ίσως το κάνω από την μέση της ζύμωσης και μετά. Για την ώρα περιμένω.

Συνημμένα φωτογραφίες. Το χρώμα έχει προκύψει μετά από 24 ώρες εκχύλισης.









Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 07/10/2018 23:55 από andreas.360.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, giannaras13, setoinos, gomati_sok, alexandros.k, κωστας χ, tasos1, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/10/2018 11:37 #26057 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Η ζυμωση δεν ακουγοταν πλεον τις τελευατιες 2 μερες, το μονο που μπορουσες να δεις ειναι στασιμες φυσαλλιδες απο εδω και απο εκει, πολυ αχνα. Οποτε θειωσα , εβαλα τα oak chips και σφραγισα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/10/2018 07:44 - 11/10/2018 08:25 #26070 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Καμμια ιδεα για την παρακατω ποικιλια?

Την παρακατω ποικιλια την ειχαν οι παπουδες μου στο αμπελι περιπου 6 στρεμματα, οπου την χρησιμοποιουσαν καθαρα για κρασι και δεν γινονταν μιξη με καποια αλλη. Αργοτερα αλλοι συγγενεις χαλασαν το αμπελι αλλα κρατησαν μερικες ριζες. Αυτο που ξερω ειναι οτι οι ντοπιοι του χωριου τα ελεγαν στριφταρια(μαλλον επειδη ειναι στριφτα) και οτι εβγαζαν υψηλοβαθμο κρασι γι' αυτο και οταν πηγαιναν στον οινολογο που τους ελεγε να το αραιωσουν με προσθηκη νερου. Το χωριο βρισκεται στην περιοχη του Δομοκου αλλα στα συνορα με το νομο Λαρισας. Ο τρυγος εκει ηταν περιπου στα μεσα Σεπτεμβριου. Εχω φυτεψει ενα και στην αυλη μου και εχει τρομερη αναπτυξη , αλλα σε ενα τοσο ζεστο μερος οπως η ανατολικη Φθιωτιδα που το φυτεψα μεταγενεστερα ωριμαζει καλα καπου στο τελος Ιουλιου. Η φλουδα εχει αρκετο χρωμα αλλα δεν ειναι χοντρη. Απο μαρτυριες ξερω οτι το εκαναν 3 μερες εκχυλιση και εδινε αρκετα σκουρο χρωμα και πολυ ταννικο. Θα ηθελα να της δωσω λιγο χωρο στο αμπελι αν ηξερα ποια ειναι και αν τελικα αξιζει.

Οπως παρατηρειτε εχει το μεσαιο στελεχος και 2 μικρα στελεχη αριστερα και δεξια, δηλαδη σταυρωτα οπως εχει δει σε μερικες φωτογραφιες κυριως σε Ξινομαυρα.

Τελευταία διόρθωση: 11/10/2018 08:25 από giannaras13.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2018 12:24 #26086 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Υγιέστατα φυτα μόνα τους φυσικά.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.904 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ