file Αμπελουργική χρονια 2018

Περισσότερα
01/10/2018 12:18 #26023 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Ναι λασκαρε λίγο, αλλά φρόντισε να βρεις την απαιτούμενη ποσότητα κρασιού για να το γεμίσεις.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": giannaras13

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2018 15:32 #26026 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Σε ευχαριστω πολυ Αλεξανδρε

Το ανοιξα και δεν υπηρχε καποια υψηλη πιεση. Τωρα το αφησα λιγο ελαφρως ξεβιδωμενο ωστε να μπορει να εξελθει το co2. Ακουγεται να βραζει και οι φυσσαλιδες ειναι περιμετρικα και οχι στο κεντρο.Μεταγγισα στο βαρελι οταν το ειδικο βαρος ηταν περιπου 0.996 και αφου το ανακατεψα με τον οινο πιεσεως. Ο βρασμος αρχισε 3 μερες μετα την μεταγγιση και η θερμοκρασια του δωματιου ειναι περιπου 20 βαθμοι. Η εκχυλιση ηταν 10 μερες. Επισης εχω ενα βιβλιο που διαβαζω (στα αγγλικα) αναφερει οτι η μηλογαλακτικη εχει υψηλοτερες πιθανοτητες να συμβει με φυσικο τροπο (χωρις τεχνητη καλλιεργεια) σε κρασι απο σταφυλια που προερχονται απο αμπελι σε υψομετρο. Το δικο μου αμπελι βρισκεται περιπου στα 900 μ. υψομετρα ποτιστικο. Ελπιζω να ειναι μηλογαλακτικη αυτη η ζυμωση.

Υγ1) Κατι αλλο που διαβασα ειναι οτι καποιες φορες οταν γινεται η μηλογαλακτικη αργα και το βαρελι ειναι κλειστο το κρασι μπορει να ειναι λιγο σαν ανθρακουχο(οπως η σαμπανια) και μπορει επισης να εχει καποιες γευσεις-μυρωδιες. Γι' αυτο φοβηθηκα με το βαρελι, αν τελικα ειναι μηλογαλακτικη

Υγ2) Αλλη φορα θα κανω τρυπα στο καπακι και θα βαλω μια παγιδα φυσαλλιδας ή θα κανω μια τρυπα και θα περασω ενα ρακορ και ενα λαστιχο για να λειτουργησει σαν ενα blow off tube οπως στην εικονα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2018 16:29 - 01/10/2018 16:45 #26027 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018


Η μηλογαλακτική μπορεί να εμφανιστεί με δυο εικόνες , η μια είναι
αυτή της φωτογραφίας , συνηθέστερη, και διαρκεί περίπου δυο εβδομάδες .
Η άλλη με πολύ μικρότερες φουσκάλες και μεγαλύτερη κινητικότητα ,
σαν έντονος βρασμός και διαρκεί περίπου μια εβδομάδα .
Θερμοκρασία μηλογαλακτικής από 18 έως 24 βαθμούς.
Αγαπητέ φίλε για το υψόμετρο που γράφεις, η μηλογαλακτική ,
είναι μάλλον απαραίτητη .
Προσοχή όμως τα μηλογαλακτικά βακτήρια , είναι ξαδερφάκια
των οξικών , χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση , μετά το
πέρας της ζύμωσης ,προβαίνουμε σε άμεση θείωση και σφράγισμα .
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 01/10/2018 16:45 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": giannaras13

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2018 18:02 #26028 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Γεια σου φιλε Setoinos,

Αυτο θελω να κανω με το που τελειωσει η μηλογαλακτικη(αν ειναι), θειωση με μεταμπισουλφιτ , τοποθετηση των προσθετων δρυος και σφραγισμα. Δηλαδη αν δεν ειναι μηλογαλακτικη μπορει να ειναι μια ζυμωση απο τα οξικα? η κατα τη διαρκεια της μηλογαλακτικης μπορει να συμπεριληφθουν οξικα και το κρασι να χαλασει?

Υπαρχει περιπτωση να ειχε σταματησει η αλκοολικη λογω της μεταγγισης και να αρχισε 3 μερες αργοτερα ξανα (πριν την μεταγγιση ο βρασμος ειχε σταματησει και το ειδικο βαρος ηταν 0.996)?

Εχω ηδη θειωση μια φορα στο πατημα των σταφυλιων (Δανειστηκα ηλεκτρικο με διαχωριστηρα βοστρυχων). Το κρασι το δοκιμασα πριν το κλεισω στο βαρελι και ειχε το χρωμα που ηθελα, μυριζε ενταξει αλλα ηταν πολυ στυφο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2018 20:30 #26031 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Καλησπέρα φίλε μου .
Σύμφωνα με τον πίνακα του Goude η ζύμωση θα τελειώσει στο 994 .
Η οξική ζύμωση μυρίζει ξινίλα , εάν παρακολουθείς τακτικά δεν θα
σου ΄΄ξεφύγει΄΄.
Πιθανολογώ ότι, γίνεται ταυτόχρονη αλκοολική και μηλογαλακτική
ζύμωση.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": giannaras13

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2018 20:56 #26032 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Καλησπερα,

Οποτε υπαρχει περιπτωση να υπαρχουν ελαχιστες ποσοτητες σακχαρων και να συνεχισουν την ζυμωση μαζι με τη μηλογαλακτικη. Δεν ηξερα οτι μπορει να σταματησει η ζυμωση για λιγο και να ξανααρχισει. Απο την αρχη μεχρι τα 0.996 η θερμοκρασια ηταν σταθερη στους 24-26 και η ζυμωση πηγαινε πολυ γρηγορα (ολο το δωματιο και η αυλη μυριξε ). Τα στεφυλα πηγαιναν στην κορυφη του μουστου πολυ γρηγορα. Μακαρι να ειναι και οι δυο ζυμωσεις μαζι και να τελειωσω . Οποτε περιμενω να δω, αν συνεχιστει για 7-14 μερες μαλλον ειναι μηλογαλακτικη.Μακαρι να ειχα την εμπειρια σας :) Γραφω τι εχω κανει την φετινη χρονια σε ενα ημερολογιο οποτε την επομενη χρονια να ειμαι πιο προετοιμασμενος και να αποφυγω τυχον λαθη
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2018 22:27 #26033 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Μηλογαλακτική ζύμωση 13/10/2017 πέρυσι, εικόνα από το Ξινόμαυρο 2017, ξεκίνησε αυθόρμητα με το τέλος της αλκοολικής, θερμοκρασία οίνου 20 βαθμοί Κελσίου.


αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": giannaras13

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/10/2018 07:30 #26034 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018
Καλημερα φιλε μου, Σε ευχαριστω πολυ για το φωτογραφικο υλικο και τις πληροφοριες. Οποτε λογικα περιμενω να δω αυτου του τυπου τις φυσαλιδες διασκορπισμενες σε ολη την επιφανεια για να σιγουρευτω οτι ειναι μηλογαλακτικη? Ξερεις περιπου ποσες μερες ειχε διαρκεια και αν αρχισε να αυξανει σιγα σιγα την ισχυ της η ηταν γραμμικη (οπως αρχισε ετσι τελειωσε με την ιδια ισχυ) ?

Υγ: βλεπω οτι εχεις ανοιχτο καδο , τον ειχες ανοιχτο κατα τη διαρκεια του βρασμου η ανοιξες το καπακι μονο για να το φωτογραφησεις?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/10/2018 09:34 #26035 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018

giannaras13 έγραψε: Καλημερα φιλε μου, Σε ευχαριστω πολυ για το φωτογραφικο υλικο και τις πληροφοριες. Οποτε λογικα περιμενω να δω αυτου του τυπου τις φυσαλιδες διασκορπισμενες σε ολη την επιφανεια για να σιγουρευτω οτι ειναι μηλογαλακτικη? Ξερεις περιπου ποσες μερες ειχε διαρκεια και αν αρχισε να αυξανει σιγα σιγα την ισχυ της η ηταν γραμμικη (οπως αρχισε ετσι τελειωσε με την ιδια ισχυ) ?

Υγ: βλεπω οτι εχεις ανοιχτο καδο , τον ειχες ανοιχτο κατα τη διαρκεια του βρασμου η ανοιξες το καπακι μονο για να το φωτογραφησεις?


Καλημέρα και από μένα. Είναι inox δεξαμενή με πλωτήρα πνευματικό. Προφανώς έβγαλα τον πλωτήρα για την φώτο. Πάντα κλειστό έχω τον πλωτήρα. Η μηλογαλακτική διαρκεί από 3 ως και 7 μέρες και πραγματοποιείται αυθόρμητα όταν υπάρχουν αρκετά μηλογαλακτικά βακτηρίδια, απουσία ισχυρής θείωσης ( όχι πάνω από 10 γρ μεταμπισουλφίτ/100λιτρο θείωσης στο πάτημα ) και ιδανική θερμοκρασία 20 - 22 βαθμούς Κελσίου. Αλλιώς θέλει μπόλιασμα με βακτήρια του εμπορίου. Δεν ξέρω αν έχει την ίδια ισχύ από την αρχή ως το τέλος γιατί δεν ανοίγω τον πλωτήρα κάθε μέρα, πάντως πολύ χαμηλότερη από την αλκοολική.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/10/2018 21:35 #26040 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Αμπελουργική χρονια 2018

PAKSIMADIS έγραψε:

giannaras13 έγραψε: Καλημερα φιλε μου, Σε ευχαριστω πολυ για το φωτογραφικο υλικο και τις πληροφοριες. Οποτε λογικα περιμενω να δω αυτου του τυπου τις φυσαλιδες διασκορπισμενες σε ολη την επιφανεια για να σιγουρευτω οτι ειναι μηλογαλακτικη? Ξερεις περιπου ποσες μερες ειχε διαρκεια και αν αρχισε να αυξανει σιγα σιγα την ισχυ της η ηταν γραμμικη (οπως αρχισε ετσι τελειωσε με την ιδια ισχυ) ?

Υγ: βλεπω οτι εχεις ανοιχτο καδο , τον ειχες ανοιχτο κατα τη διαρκεια του βρασμου η ανοιξες το καπακι μονο για να το φωτογραφησεις?


Καλημέρα και από μένα. Είναι inox δεξαμενή με πλωτήρα πνευματικό. Προφανώς έβγαλα τον πλωτήρα για την φώτο. Πάντα κλειστό έχω τον πλωτήρα. Η μηλογαλακτική διαρκεί από 3 ως και 7 μέρες και πραγματοποιείται αυθόρμητα όταν υπάρχουν αρκετά μηλογαλακτικά βακτηρίδια, απουσία ισχυρής θείωσης ( όχι πάνω από 10 γρ μεταμπισουλφίτ/100λιτρο θείωσης στο πάτημα ) και ιδανική θερμοκρασία 20 - 22 βαθμούς Κελσίου. Αλλιώς θέλει μπόλιασμα με βακτήρια του εμπορίου. Δεν ξέρω αν έχει την ίδια ισχύ από την αρχή ως το τέλος γιατί δεν ανοίγω τον πλωτήρα κάθε μέρα, πάντως πολύ χαμηλότερη από την αλκοολική.




Καλησπερα, σε ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες. Θα δω πως θα συνεχιστει, ισως να ειναι και τα δυο, ισως να υπαρχαν και καποια ελαχιστα σακχαρα (0.996 ειδικο βαρος οταν το μεταγγισα). Αν σταματησει, αλλα τελικα οντως εχει γινει , και του ριξω βακτηρια του εμποριου τι γινεται σε αυτη την περιπτωση, θα χαλασει το κρασι? αυτο το εχω απορια

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.302 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ