file Σκάλισμα κατω απο τα πρύμνα η όχι

Περισσότερα
10/02/2018 00:03 - 10/02/2018 01:13 #25131 από Γιώργος Ζ
Γιώργος Ζ δημιούργησε το θέμα: Σκάλισμα κατω απο τα πρύμνα η όχι
Βλέπουμε διαφορά βίντεο στο διαδύκτιο με αμπελουργικά τσαπακια σε διάφορους τύπους που βοηθούν στην διαχείριση των αγριόχορτων κατω απο τα πρεμνα, βλέπουμε κ βίντεο που τα ιδια μηχανήματα με διαφορετικά εξαρτήματα που παραχωνουν κ απο χωμάτιζουν τα δέντρα . Αρχιζω λοιπόν τις ερωτήσεις α) επιτρέπεται η ακομα καλύτερα βοηθά όλες τις ποικιλιες λευκές κ ερυθρες αυτή ενέργεια? β) Δεν καταστρέφει το τριχοειδή ριζικό σύστημα του δέντρου (μαλλί που έλεγαν κ οι παλεοτεροι ) κ τι προβλημα μπορει να δημιουργηθεί ? γ) σε ποια εδάφη οφελεί κ σε ποια όχι?
Τελευταία διόρθωση: 10/02/2018 01:13 από Γιώργος Ζ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/02/2018 10:42 #25132 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα κατω απο τα πρύμνα η όχι
Όλα έχουν την λογική τους για το τι πρέπει να κάνεις.
Π.χ. Αν έχεις ένα αμπέλι με 10 πόντους χώμα και ύστερα από κάτω βράχια, μάρμαρα, δεν θα πρότεινα να σκάβεις βαθιά με οποιοδήποτε μηχάνημα. Θα ξηλώσεις και τα <<μαλλιά>> = επιφανειακό ριζικό σύστημα αλλά και τις βαθιές ρίζες, οι οποίες επειδή ακριβώς έχει από κάτω αδιαπέραστο πετρώδες έδαφος και αυτές δεν είναι βαθιές. Επιπλέον ένα βραχώδες χωράφι, έχει ανάγκη από περισσότερο νερό, γιατί ακριβώς δεν έχει χώμα για να το συγκρατήσει, εξαρτώμενη η ποσότητα νερού, βεβαίως και από το φορτίο και την φυλλωσιά που θα του δώσεις.

Σε αμπέλι που έχει βαθύ γόνιμο χώμα, χωρίς βράχια, τότε η ρίζα του αμπελιού φτάνει περίπου το 1 μέτρο. Εκεί αν θέλεις μπορείς να σκάψεις με ρίπερ ή καλλιεργητή και πάλι όχι πολύ βαθιά. Το maximum 10 πόντους.

Γενικά, όπως μίλησα με επαγγελματίες καλλιεργητές η διαχείριση του εδάφους με ήπια μέσα, δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις στο αμπέλι, ακριβώς επειδή δεν καταστρέφει το επιφανειακό ριζικό σύστημα. Βέβαια το αμπέλι θα κάνει πάλι την προσπάθεια του να το αποκαταστήσει, αλλά θα χάσει χρόνο και δυνάμεις, γι αυτή την ενέργεια του.

Ενα αμπέλι που θα το οδηγήσεις με τις καλλιεργητικές σου πρακτικές σε χαμηλή απόδοση, θα πρέπει να έχεις και την δυνατότητα να δώσεις το σταφύλι ή το κρασί ή το τσίπουρο σου, σε σαφώς μεγαλύτερη τιμή για να είσαι βιώσιμος. Έχεις αυτή την δυνατότητα; Μπορείς να βγεις στο ράφι για να διαφημίσεις το προϊόν σου και να πάρεις την αξία του; Διαφορετικά θα στο τσαλακώσει η ζήτηση των καζανιών, η οποία από ρεφόσκο, καμπερνέ, μοσχάτο, μέχρι μαλαγουζιά, μερλό, όλα τα θέλει 40-50 λεπτά, είτε βιολογικά, είτε συμβατικά. Το κρασί που βγαίνει από αμπέλι με παραγωγή 5 τόνους στο στρέμμα, δεν είναι ίδιο με το σταφύλι που βγαίνει από αμπέλι με παραγωγή 300 κιλά στο στρέμμα.

Θα πρότεινα την ήπια κατεργασία εδάφους (καταστροφέα, επιφανειακή φρέζα ή δισκόσβαρνα) και η παραγωγικότητα του εδάφους, να ρυθμίζεται από τις τεχνικές λίπανσης και τις ποσότητες νερού. Τα δε πιθανά ζιζανιοκτόνα να ρίχνονται 1 φορά το ίδιο και όχι 3 φορές ράουνταπ. Τότε υπάρχει συσσώρευση της ουσίας. Συνάντησα και την συλλογιστική, τον Νοέμβριο να γίνεται ένα ελαφρύ ρίπερ - καλλιεργητής, για την αναμόχλευση του εδάφους, την έκθεση του στις παγωνιές άρα και την απολύμανση του, καθώς και τον αερισμό του για την αποσύνθεση της οργανικής ύλης.

Παραγωγός από τον Τύρναβο, μου είπε : τι δουλειά έχεις εσύ μέσα στο χώμα; Αυτός είχε Μοσχάτο Αμβούργου στηριγμένο σε λύρα, με απόδοση 5 τόνους στο στρέμμα, δουλεύοντας μόνον καταστροφέα και ζιζανιοκτόνα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/02/2018 16:16 #25133 από Γιώργος Ζ
Γιώργος Ζ απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα κατω απο τα πρύμνα η όχι
Κ εμένα αρκετοί μεγάλοπαραγωγοι (δεν μ αρέσει ο όρος αλλα τον χρησιμοποιώ ) μου είπαν το ίδιο οτι τι δουλει έχω στο χώμα κ οτι η α καλιεργεια κανει θαύματα ! Οι Ιταλοί απ την άλλη τα δουλεύουν τα χώματα κανονικά ....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/02/2018 17:16 #25134 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα κατω απο τα πρύμνα η όχι
Ισχύουν τα προγραφέντα μου. Τίποτα δεν είναι τυφλοσούρτης και υπάρχει για όλα ένα σκεπτικό, ένα σενάριο ενεργειών, από τα οποία προσδοκάς να πάρεις το τάδε αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει λογική ή είναι λογική του παραλόγου, αν σε ένα έδαφος με χώμα 10 εκατοστά και από κάτω βράχια, πετρώματα, σχιστόλθους, πας με το ρίπερ και ξηλώνεις το υπάρχον ριζικό σύστημα. Στην συνέχεια όσο και να λιπάνεις όσο και να ποτίζεις, δεν θα συνέλθει το φυτό. Ούτε σημαίνει ότι όλοι οι Ιταλοί κάνουν αυτό το πράγμα, βαθιές κατεργασίες. Πρέπει να <<κουμπώνει>> το σενάριο ενεργειών.
Εν κατακλείδι είμαι υπέρ της ελαφριάς καλλιέργειας, με καταστροφέα, καλλιεργητή και φρέζα, δισκόσβαρνα, σε λιγότερο από 10 εκατοστά κι ένα ελαφρύ καλλιεργητάκι τον Νοέμβριο, κύρια σε βαριά χωράφια με μεγάλα ποσά οργανικής ύλης, για να υποβοηθηθεί η αποσύνθεση της.
Το ράουνταπ, αν έχεις εμμένοντα ζιζάνια (αγριάδα, βέλιουρα) κι αν χρειάζεται παραπάνω από 1 φορά τον χρόνο, να αλλάζεις την ζιζανιοκτόνο ουσία, γιατί η υπερχρήση, δημιουργεί και υπερσυσσώρευση.

Για την δε πρόταση ότι οι Ιταλοί δουλεύουν τα χώματα κανονικά, κατ εμέ ισχύει το εξής :
Κάποτε πήγε κάποιος Έλληνας στη Σκωτία και ταξίδεψε με το τρένο. Ξάφνου βλέπει ένα μαύρο πρόβατο. όταν γύρισε στην Ελλάδα, είπε στον φίλο του :
- Φίλε στην Σκωτία όλα τα πρόβατα είναι μαύρα.
- Όχι, του απαντά ο φίλος του. Στην Σκωτία, ένα πρόβατο, από την μια του μεριά, είναι μαύρο. Τα υπόλοιπα μπορεί να είναι και όλα άσπρα.

Συγνώμη για το στυλ μου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.155 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ