file Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!

Περισσότερα
15/07/2017 11:03 #23364 από pavlos.christaras
pavlos.christaras δημιούργησε το θέμα: Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!
Καλημέρα στην παρέα σας. Θα ήθελα να συστηθώ, ονομάζομαι Παύλος, ετών 32, ζω στην Θεσσαλονίκη και έχω καταγωγή από Χαλκιδική και συγκεκριμένα από τον Γεροπλάτανο, ίσως κάποιος να τον γνωρίζει, βρίσκεται λίγο μετά τον Άγιο Πρόδρομο (σουβλάκια!!!).
Στην οικογένεια υπήρχαν αμπέλια προ αμνημονεύτων ετών αλλά για λόγους δουλειάς εγκαταλήφθηκαν με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο τα χωράφια, λόγω δουλειάς έχω κάποιον ελεύθερο χρόνο και θα ήθελα να ξεκινήσω να ασχολούμαι και πάλι με το αντικείμενο το οποίο μου αρέσει.
Θα ήθελα λοιπόν την βοήθειά σας και λίγο από τον χρόνο σας. Έχω κάποια ερωτήματα σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας για τον σκοπό που θέλω να καλλιεργήσω έναν μικρό αμπελώνα. Για αρχή θέλω να σας πω ότι θέλω να ξεκινήσω με 60 ρίζες και έχω σκοπό να ασχολούμαι 2 φορές την εβδομάδα. Σκοπός μου λοιπόν είναι να μπορέσω να βάλω τσίπουρο και ίσως και κρασί (ημίγλυκο) και τα φύλλα να χρησιμοποιηθούν για τροφή. Θα ήθελα λοιπόν να μου προτείνετε ποικιλία η οποία θα με βοηθήσει να επιτύχω τα παραπάνω. Δεν γνωρίζω το υψόμετρο του χωριού, αυτό που έχω δει όμως από τους υπόλοιπους είναι ότι χρησιμοποιούν πολύ cabernet sauvignon το οποίο δεν παράγει το κρασί που θα ήθελα.
Επίσης ο σωστός τρόπος να φυτέψει κάποιος είναι περίπου 1,5m x 1,5m τις ρίζες μεταξύ τους;
Έχω διαβάσει σχετικά θέματα απλά ο κάθε ένας ρωτάει τα δικά του, λογικό το βρίσκω, οπότε είπα να ανοίξω ακόμα ένα νέο θέμα.
Οι ρίζες που βρίσκω στα φυτώρια της Περαίας Θεσσαλονίκης, όποια ποικιλία και αν είναι αυτή, κοστίζουν κοντά στα 2,5€ πράγμα το οποίο είναι σχετικά ακριβό, περίπου η διπλάσια τιμή από ότι έχω διαβάσει σε άλλα θέματα, θα μπορούσατε ίσως να μου συστήσετε κάποιο φυτώριο;
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας, μιλάω πάντα φιλικά και ευγενικά! :) :) :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/07/2017 12:28 #23365 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!
Τα ερωτήματα σου είναι παρόμοια με του Goudi και φαίνεται ότι είσαι καινούργιος στο χώρο. Αρκετά από αυτά που γράφεις θέλουν επιδιόρθωση.
Στο μυαλό σου έχεις την κάλυψη οικογενειακών αναγκών ή και επαγγελματικά;

Η κατάλληλη ποικιλία έχει σχέση με το τι θέλεις να κάνεις και σε ποιο πελατολόγιο απευθύνεσαι.
Τo cabernet sayvignon είναι ίσως η καλύτερη ποικιλία στον κόσμο, για κρασιά παλαίωσης. Με 60 ρίζες, δεν πιστεύω ότι θα ασχοληθείς με κρασιά παλαίωσης. Επιπλέον στην ισοπέδωση που υπάρει 50 λε΄τά θ απουλήσεις τον Ροδίτη (2,5-3,5 τόνους το στρέμμα), 50 και το καμπερνε (300-700 το στρέμα).
2,5 ευρω θα δωσεις το κρασί από Ροδίτη, 2,5 και το καμπερνε. Για να βάλεις καμπερνε, πρέπει να έχεις οινοποιείο, να το κάνεις παλαίωση, να το βάλεις στο ράφι της κάβας και να απευθυνθείς στο κατάλληλο οινόφιλο κοινό κι όχι στον θείο της γειτονιάς, τον συνταξιούχο του ΟΓΑ. Διαφορετικά, έχασες. Από μέσα θα δουλεύεις.

Πως θα βγάλεις κρασί ημίγλυκο; Γνωρίζεις τις τεχνικές;
Για τροφή, εννοείς για αμπελόφυλλο;
Η απόσταση φύτευσης 1,5χ1,5 δεν λέει τίποτα. Εξαρτάται από το πλάτος του τρακτέρ που διαθέτεις, από το πόσο ζωηρό είναι το υποκείμενο και η ποικιλία, από το ίδιο το χώμα (πάντα ξεκινάς με εδαφοανάλυση) και πόση υγρασία κρατά.
Από φυτώρια στη Β. Ελλάδα, εμπιστεύομαι μόνον την VITRO ΕΛΛΑΣ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/07/2017 12:43 - 15/07/2017 12:43 #23366 από pavlos.christaras
pavlos.christaras απάντησε στο θέμα: Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!
Δεν έχω σκοπό να πουλήσω, το ξεκινάω σαν χόμπι. Θα είναι μόνο για γνωστούς (συγγενείς και φίλους) αυτό που θα κάνω (αν φυσικά είναι κάτι το αξιοπρεπές). Τα 2,5€ τα ανέφερα σχετικά με την τιμή αγοράς της ρίζας για να φυτέψω. Όχι την τιμή που θα πουλήσω. Τις ποικιλίες δεν τις γνωρίζω όλες και ούτε γνωρίζω σε ποιον θα απευθυνθώ για ανάλυση χώματος, γι αυτό έγραψα για να μου εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς πρέπει να κάνω.
Την απόσταση που έγραψα, την ανέφερα γιατί δεν ξέρω τι ανάπτυξη θα έχει το φυτό, το τρακτεράκι είναι 1 μέτρο περίπου, με καλύπτει απλά δεν ξέρω την ανάπτυξη του φυτού.
Δεν γνωρίζω τεχνικές υμίγλυκου απλά είπα ότι αυτό θα μου άρεσε να κάνω. Για τσίπουρο χρησιμοποιούνται όλες οι ποικιλίες;;;
Για κρασιά παλαίωσης δεν έχω σκοπό να διαθέσω χρόνο γιατί δεν υπάρχει και χώρος. Αυτός είναι ένας λόγος που ακόμα έχω ερωτηματικά σχετικά με την ποικιλία και ελπίζω κάποιος να με βοηθήσει.

Δεν έχω καταλάβει ακόμα βέβαια τι από αυτά που έγραψα θέλει επιδιόρθωση πλην της λέξης sayvignon..
Τελευταία διόρθωση: 15/07/2017 12:43 από pavlos.christaras. Αιτία: διόρθωση

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/07/2017 23:26 #23397 από Bullock
Bullock απάντησε στο θέμα: Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!
Αρχικά το Cabernet sauvignon που έχεις γράψει είναι σωστό ο Goude το έγραψε λάθος. Εγώ θα σου πρότεινα την ποικιλία αγιωργίτικο για να φτιάξεις ένα καλό ημίγλυκο μιας και καταναλώνεται εξίσου καλά και χωρίς ιδιαίτερη παλαίωση . Αν θέλεις να κάνεις κόκκινο ημίγλυκοθα πρότεινα Grenache rouge, Λημνιό και μία σπάνια αλλά τρομερή ποικιλία (κατά τη γνώμη μου) το Μοσχόμαυρο. Αν πάλι θέλεις λευκό ημίγλυκο θα σου πρότεινα μοσχάτο αλεξανδρείας, μοσχάτο σάμου και μία ακόμη ερυθρή που ξέχασα να αναφέρω παραπάνω το μοσχάτο αμβούργου. Να έχεις στο νου σου πως γενικά ο φλοιός των μοσχάτων ποικιλιών είναι ιδανικός για την παραγωγή τσίπουρου (βλέπε τύρναβο - μοσχάτο αμβούργου).
Για την επιλογή τόσο της πυκνότητας φύτευσης όσο και του συστήματος διαμόρφωσης είναι ανάλογα των εδαφικών ιδιοτήτων και της ζωρότητας της ποικιλίας κάτι που μπορούμε να μιλάμε για ώρες αλλά η μορφή της επικοινωνίας δεν βοηθά.
Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου άποψη σχετικά με το Cabernet sauvignon (που τόσο πολύ αγαπάνε οι παλιοί), πιστεύω πως δεν φτάνει ούτε στο 1/10 το Ξινόμαυρο στο θέμα της ποιοτικής αναβάθμισης μέσα από την παλαίωση.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1, pavlos.christaras

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/07/2017 07:36 #23403 από pavlos.christaras
pavlos.christaras απάντησε στο θέμα: Re:RE: Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!

Bullock έγραψε: Αρχικά το Cabernet sauvignon που έχεις γράψει είναι σωστό ο Goude το έγραψε λάθος. Εγώ θα σου πρότεινα την ποικιλία αγιωργίτικο για να φτιάξεις ένα καλό ημίγλυκο μιας και καταναλώνεται εξίσου καλά και χωρίς ιδιαίτερη παλαίωση . Αν θέλεις να κάνεις κόκκινο ημίγλυκοθα πρότεινα Grenache rouge, Λημνιό και μία σπάνια αλλά τρομερή ποικιλία (κατά τη γνώμη μου) το Μοσχόμαυρο. Αν πάλι θέλεις λευκό ημίγλυκο θα σου πρότεινα μοσχάτο αλεξανδρείας, μοσχάτο σάμου και μία ακόμη ερυθρή που ξέχασα να αναφέρω παραπάνω το μοσχάτο αμβούργου. Να έχεις στο νου σου πως γενικά ο φλοιός των μοσχάτων ποικιλιών είναι ιδανικός για την παραγωγή τσίπουρου (βλέπε τύρναβο - μοσχάτο αμβούργου).
Για την επιλογή τόσο της πυκνότητας φύτευσης όσο και του συστήματος διαμόρφωσης είναι ανάλογα των εδαφικών ιδιοτήτων και της ζωρότητας της ποικιλίας κάτι που μπορούμε να μιλάμε για ώρες αλλά η μορφή της επικοινωνίας δεν βοηθά.
Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου άποψη σχετικά με το Cabernet sauvignon (που τόσο πολύ αγαπάνε οι παλιοί), πιστεύω πως δεν φτάνει ούτε στο 1/10 το Ξινόμαυρο στο θέμα της ποιοτικής αναβάθμισης μέσα από την παλαίωση.

Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Προς το παρόν έχω πάρει δείγμα χώματος από το χωράφι για να δω τα συστατικά του. Μόλις πάρω την ανάλυση θα την ποστάρω, για να μου πείτε την ποικιλία που ταιριάζει καλύτερα στα συστατικά που περιέχει το χώμα.
Από την εμπειρία σας, θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσω με 60 ρίζες ή παραπάνω;

Στάλθηκε από το SM-N9005 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/07/2017 10:51 #23404 από Αρης
Αρης απάντησε στο θέμα: Re:RE: Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!
Καλωσήρθες φίλε.
Επειδή θα πηγαινοέρχεσαι από θεσσαλονίκη για να αξίζει ο κόπος και το χρήμα (εργαλεία, βενζίνες, κλπ) θα σου πρότεινα να βάλεις 150 ρίζες . Μισό στρέμμα θα καλύψει περίπου.
Έκανες την καλύτερη κίνηση με τις αναλύσεις χώματος θα σε γλυτώσει από μελλοντικά βάσανα. Τέλος καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την φύτευση πάρε κάποιο βιβλίο αμπελουργίας για αρχάριους να το έχεις οδηγό.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": pavlos.christaras

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/08/2017 20:25 #23530 από nikos barney.katsiadramis
nikos barney.katsiadramis απάντησε στο θέμα: Re:RE: Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!

Αρης έγραψε: Καλωσήρθες φίλε.
Επειδή θα πηγαινοέρχεσαι από θεσσαλονίκη για να αξίζει ο κόπος και το χρήμα (εργαλεία, βενζίνες, κλπ) θα σου πρότεινα να βάλεις 150 ρίζες . Μισό στρέμμα θα καλύψει περίπου.
Έκανες την καλύτερη κίνηση με τις αναλύσεις χώματος θα σε γλυτώσει από μελλοντικά βάσανα. Τέλος καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την φύτευση πάρε κάποιο βιβλίο αμπελουργίας για αρχάριους να το έχεις οδηγό.


Φίλε μου έχεις κάποιο βιβλίο υπ'οψιν σου να προτεινεις??
Ευχαριστώ...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/09/2017 22:57 #23545 από ΝΙΚΟΣ1969
ΝΙΚΟΣ1969 απάντησε στο θέμα: Re:RE: Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!
Καλησπέρα, πιστεύω πως θα συμφωνήσουν και οι πιό έμπειροι από εμένα πως το " Ημερολόγιο Αμπελουργού " και το " ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ " του Κούσουλα θα σε καλύψουν...καλή αρχή !
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": nikos barney.katsiadramis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/09/2017 23:29 #23546 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Re:RE: Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1, lyggas, nikos barney.katsiadramis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/09/2017 18:38 #23551 από Αρης
Αρης απάντησε στο θέμα: Re:RE: Νέος υποψήφιος ερασιτέχνης καλλιεργητής!

ΝΙΚΟΣ1969 έγραψε: Καλησπέρα, πιστεύω πως θα συμφωνήσουν και οι πιό έμπειροι από εμένα πως το " Ημερολόγιο Αμπελουργού " και το " ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ " του Κούσουλα θα σε καλύψουν...καλή αρχή !


Συμφωνώ απολύτως. Ειδικά το ημερολόγιο με βοήθησε πάρα πολύ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": nikos barney.katsiadramis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.243 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ