file Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.

Περισσότερα
22/06/2017 23:41 #23238 από ANDRIOCO.RIOL.
ANDRIOCO.RIOL. απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Στην περιοχή της βορειοδυτικής Αχαϊας τις τελευταίες δεκαετίες καλιεργείται σε μεγαλες εκτάσεις με πλήρη μηχανική καλιέργεια ο πράσινος ροδίτης ή πεδινός ή μουργκάνα.Ειναι ποτιστικός ,πολύ παραγωγικός,κλαδεύεται στα δύο μάτια,οριμάζει μετα την 20η Σεπτεμβρίου και δεν εχει βαθμούς.Μέχρι και την δεκαετία του ΄80 υπηρχαν μικρα παμπάλαια αμπελάκια με κυρίαρχη ποικιλία τον κόκκινο Ροδίτη που εφτανε και τους 15 βαθμούς αλλα λόγω της δυσκολίας καλιέργειας σιγά-σιγα ξεριζώθηκαν και δεν υπάρχει πλέον ουτε για δείγμα (εκτός απο καποιους ,μετρημένους στα δάκτυλα του ενος χεριού που προσπαθούν να κρατήσουν παλιες ποικιλίες).
Σε περιοχες της ορεινής Αιγιάλειας ή πλαγιές Αιγιάλειας καλιεργείται ακόμη ο κόκκινος Ροδίτης ή Αλ(ε)που σε μικρα αμπελάκια ,αλλα παμπάλαια και αλλα αναμπελωμμενα με αυτόριζες βέργες,οριμάζει τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και βγάζει υψηλοβαθμα καταπληκτικα κρασιά.
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Goude, PAKSIMADIS, gomati_sok, kravaritis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/06/2017 23:49 #23239 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Θα με ενδιέφερε εκείνο το : πλήρη μηχανική καλλιέργεια. Δίνω χιλιάδες σε μεροκάματα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/06/2017 12:19 #23241 από ANDRIOCO.RIOL.
ANDRIOCO.RIOL. απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
"Goude :Θα με ενδιέφερε εκείνο το : πλήρη μηχανική καλλιέργεια. Δίνω χιλιάδες σε μεροκάματα".
Goude σωστη η παρατήρηση και απορία σου,λάθος μου η διατυπωση "πλήρη μηχανική καλλιέργεια",διορθώνω σε "πλήρη μηχανική βοήθεια σε ολη την καλλιέργεια" σε σύγκριση πάντα με την πλήρη χειρωνακτική καλιέργεια στα παλια αμπελάκια με κόκκινο Ροδίτη-Αλ(ε)που ξεριζώθηκαν ,αλλά και σε σύγκριση με την μηχανική βοήθεια που υπήρχε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '90. Ως προς την μηχανική βοήθεια,ενδεικτικά ξεκινάω απο τις ηλεκτρικές ή με αέρα ψαλίδες που κανουν πιο ξεκούραστο και πιο αποδοτικο τον κλάδο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ψαλίδες,συνεχίζω με τα βλαστοκοπτικά και θειφιστικά που προσαρμόζονται στο τρακτερ και κερδίζεις πάρα πολλά μεροκάματα(δεν ξέρω αν μπορείς να φανταστείς στις δεκαετίες του '80,'90 να βλαστοκόβεις με το χερι και το δραπανι 40 στρέματα σταφιδες και διοροφα αμπέλια Ροδίτες ή να διαφείζεις με τα παραδοσιακα διαφειστήρια,τι κοπος και τι μεροκάματα απατούνταν), και τελειώνω με τα σκαφονια(ή καλάθια ή κουβάδες)στα υδραυλικά του τρακτερ που χρησιμοποιούνται πλέον στον τρύγο και μεταφέρουν τα γεματα σταφύλια τελάρα μεσα απο τις αράδες του αμπελιου στα σημεια φόρτωσης,ενω στο παρελθόν ο καθε εργάτης γέμιζε το κοφίνι,το μετέφερε στον ωμο μεχρι το σημειο φόρτωσης με χασιμο χρόνου και μεγαλύτερη κούραση .Πιστεύω οτι ολα αυτα τα ξέρεις και τα εφαρμόζεις,αλλά αν κατι εξακολουθει να σε ενδιαφέρει το συζητάμε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/06/2017 12:43 #23242 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Από τον φίλο Βαγγέλη :

"Αγαπητέ Λευτέρη γειά σου.

Σε παρακαλώ να μεταφέρεις τις ευχαριστίες μου στους φίλους Σέτοινο και ANDRIOCO.RIOL

Επειδή και εμείς είμαστε από αυτούς “που προσπαθούν να κρατήσουν παλιές ποικιλίες”, αν ο φίλος ANDRIOCO.RIOL, μπορεί να μας προμηθεύσει καμία βέργα από τον κόκκινο Ροδίτη Αλπού της ορεινής Αιγιάλειας, θα έχει τις καλύτερες ευχές μου και (τουλάχιστον) ένα μπουκάλι τσίπουρο από Ντεμπίνα.

Επίσης όποιος ξέρει - από ιδία πείρα - κάτι για τον Αυγουστιάτη, θα ήταν ενδιαφέρον να τον ακούσουμε.

Ενημερωτικά, η ποικιλία - ενώ είναι σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα - βρίσκεται ήδη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, για αξιολόγηση και εξυγίανση, χάρη στις πρωτοβουλίες του Γεωπόνου και Οινολόγου Κου Κανάκη Γιάννη, γιατί στην Ελλάδα, ενώ πάντα δεν υπήρχε κράτος, υπήρχαν και υπάρχουν φιλότιμοι και έντιμοι άνθρωποι.

www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&...YA7bF5-3C08MrtCwQzeQ

www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&...-Rg1e378Kn2_pkgExR7A

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Νikos karanikas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/06/2017 13:37 #23243 από ANDRIOCO.RIOL.
ANDRIOCO.RIOL. απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Για τον φίλο Βαγγέλη μέσω PAKSIMADIS:

Για τον κόκκινο Ροδίτη Αλπού ορεινής Αιγιάλειας,
Προγραμματίζω,Θεού θέλοντος,τον Σεπτεμβριο που μας έρχεται να πάω σε συγκεκριμμένο αμπελακι και να σημαδεψω καλά κλήματα για να βγαλουμε βέργες τον ερχομενο Γεναρη στον κλάδο,οπότε θα επανέλθω με αναρτηση.

Για τον Αυγουστιάτη
Ειναι τοπική ποικιλία της Ζακύνθου που εχει περάσει και απέναντι στην Ηλεία,κανει μεγάλα και νόστιμα σταφύλια(για οσους ξέρουν η γεύση τους μοιαζει με της μαύρης κορινθιακης σταφιδας)που οριμάζουν τέλη Αυγούστου με πρώτο 10ήμερο Σεπτεμβριου.Εγω τον συνοινοποιω με πολλές αλλες ποικιλιες και δεν εχω γνώμη για κρασι αποκλειστικά απο Αυγουστιάτη.Συνημμένες φωτογραφίες Αυγουστιάτη.

Πέρα απο τις καλοδεχούμενες ευχές σου και το μπουκάλι με τσίπουρο από Ντεμπίνα θα ηθελα και καμια βέργα Ντεμπίνας γιατι εχω δοκιμασει το κρασί της και μου αρεσε παρα πολύ.

Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/06/2017 17:27 #23245 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Από Βαγγέλη:
Για τον φίλο ANDRIOCO.RIOL μετά χαιρετισμών .

Έχω στο κτήμα κάποιες παλιές - εννοείται αυτόριζες - Ντεμπίνες, απροσδιόριστης ηλικίας (τουλάχιστον 50 ετών), διαμορφωμένες σε κρεβατίνα, οι οποίες δεν έχουν δει ποτέ κανένα φάρμακο και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου πιάνουν γύρω στα 11 – 11.5 βαθμούς, εκεί συνήθως τα μαζεύουμε, γιατί αν αρχίσουν οι βροχές δεν σταματάνε και θα πάνε χαμένες από τον βοτρύτη. Εννοείται ότι μπορώ να διαλέξω κάποιες βέργες και να σου στείλω.
Mantzios Evangelos
Και μια άλλη ερώτηση, όταν βρεθούν οι βέργες, πως φυτεύονται ; αυτόριζες ή τις μπολίαζουμε σε υποκείμενο ; Με δεδομένο ότι παίρνουμε το ρίσκο για την φυλλοξήρα, τι θα ήταν καλύτερο για την ανάδειξη της ποικιλίας ;

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/06/2017 00:25 #23248 από nks
nks απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Καλησπέρα και απο μένα. Στο κτήμα μου έχω παλιά κληματαριά ροδίτη, που την φύτεψε ο παππούς μου πριν περίπου 40 χρόνια. Η ποικιλία αυτή προερχόταν απο δικό μας παλιό αμπέλι στην ίδια περιοχή (Νότια Πιερία). Ο συγκεκριμένος ροδίτης είναι πολύ παραγωγικός (με τσαμπιά που πολλές φορές ξεπερνούν το 1 κιλό), αρωματικός και εύγευστος. Στην περιοχή μου παλιότερα τους ροδίτες τους κατανάλωναν και ως επιτραπέζια. Ωριμάζει στην κληματαριά περί της 15 Σεπτεμβρίου και φτάνει εως 11.5 - 12 Baume. Φυσικά εδώ και κάποια χρόνια πήρα βέργες απο την συγκεκριμένη ποικιλία και τις φύτεψα στο νέο αμπέλι μου. Αυτό που συνέβη είναι ότι προς το τέλος της ωρίμανσης τα σταφύλια του ροδίτη στο κύπελλο αποκτούν ένα έντονο ροζ χρώμα, γίνονται πολύ αρωματικά και πρωιμίζουν κατά δέκα περίπου μέρες. Διαπίστωσα λοιπόν πως ίσως το έντονο ροζ χρώμα και η πρωίμιση της παραγωγής οφείλεται στο σχήμα διαμόρφωσης του κλήματος που επιβάλλει και ένα πιο περιορισμένο φορτίο σταφυλιών.
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/06/2017 00:01 #23253 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Ο φίλος Βαγγέλης γιατί δεν γίνεται μέλος του φόρουμ να επικοινωνεί απευθείας;

Τον Αυγουστιάτη τον ξέρω ως οινόφιλος. Δοκίμασα τον Αυγουστιάτη του Γράμψα (οινοιός από Ζάκυνθο) και με κέρδισε αμέσως. Νόστιμο κρασί κι ευχάριστο ήταν μια αποκάλυψη και ,μια επιπλέον επιβεβαίωση για το θαμένο δυνα,ικό του ελληνικού αμπελώνα.

Θα πρότεινα να επιδιώξεις μια επικοινωνία με τον Γράμψα. Πιθανά να υπάρχουν και άλλοι ζακυνθινοί ή επτανήσιπι που το οινοποιούν.

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/06/2017 09:11 #23254 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.

Christos XM έγραψε: Ο φίλος Βαγγέλης γιατί δεν γίνεται μέλος του φόρουμ να επικοινωνεί απευθείας;

Προς Christos XM :

Είμαι στο εξωτερικό και δεν μπορώ να δημοσιεύσω, μπορώ μόνο να διαβάζω τις δημοσιεύσεις (έχω επικοινωνήσει με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει κάτι).

Μετά χαιρετισμών

Xeniteas


αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Christos XM

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/06/2017 22:05 #23273 από kravaritis
kravaritis απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.

PAKSIMADIS έγραψε: Χθεσινές φωτογραφίες από το 50+ κλήμα του Ροδίτη του παππού μου.
Το πρέμνο πιάνει μια ολόκληρη ορθή γωνία με τα δυο νέα μπράτσα που διαμόρφωσα πριν μερικά χρόνια. Κάθε χρόνο παράγει μια κλούβα τσαμπιά, περίπου 15 κιλά.





Τα τσαμπιά.



Το φύλλο.



Αναγνωρίζει κανείς ομοιότητες με τα δικά του;


Μοιάζει με τους ροδίτες που έχω
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.525 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ