file Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.

Περισσότερα
19/06/2017 13:04 #23206 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
paksimadis εγώ δεν είπα οτι ο κανελλάτος είναι αλεπού (περαχωρίτικο), είπα οτι "Υπάρχει και μια υποποικιλία που λέγεται ροδίτης κανελλάτος ". Εγώ είπα οτι στα Μέγαρα υπάρχουν και τα δύο είδη. Μάλιστα ο πατέρας του κουμπάρου μου (Κορίνθιος) που είχε έρθει στον τρύγο στο αμπέλι μου τους ροδίτες τους δικούς μας τους περιέγραφε στο χωριό του σε έναν οινοποιό σαν "ροδίτες από τους παλιούς".
δυστυχώς τις φωτό από το facebook δεν μπορώ να τις δω (δεν μπορώ να μπώ fb). Μπορείς να τις ανεβάσεις σαν φωτογραφίες; θέλω να δων αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

πες του φίλου σου του Βαγγέλη το έχω σκεφτεί και εγώ αυτό το πράγμα με το απόσταγμα, αλλά υπάρχουν κάποια θεματάκια, τα συγκεκριμένα σταφύλια ποτέ σχεδόν δεν φτάνουν στο οινοποιείο στο σύνολό τους (τρώγονται στο δρόμο ή στο αμπέλι), πασχουν στο θέμα οξύτητα και δεδομένου οτι είναι πολύ αραιόρωγα, δεν μαζεύεις βάρος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/06/2017 09:14 - 20/06/2017 09:25 #23213 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.

ismael έγραψε: paksimadis εγώ δεν είπα οτι ο κανελλάτος είναι αλεπού (περαχωρίτικο), είπα οτι "Υπάρχει και μια υποποικιλία που λέγεται ροδίτης κανελλάτος ".
Έτσι ακριβώς είναι, δεν το είπες. Ο Βαγγέλης μέσω εμού το έγραψε για τον κωστας χ που το έγραψε. Σαφώς και πρόκειται για δυο διαφορετικές ποικιλίες.

Από αριστερά προς δεξιά. Πράσινος Ροδίτης Αγχιάλου, Κόκκινος Ροδίτης, Ροδίτης Αλεπού.


αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 20/06/2017 09:25 από PAKSIMADIS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/06/2017 09:37 #23214 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Χθεσινές φωτογραφίες από το 50+ κλήμα του Ροδίτη του παππού μου.
Το πρέμνο πιάνει μια ολόκληρη ορθή γωνία με τα δυο νέα μπράτσα που διαμόρφωσα πριν μερικά χρόνια. Κάθε χρόνο παράγει μια κλούβα τσαμπιά, περίπου 15 κιλά.





Τα τσαμπιά.



Το φύλλο.



Αναγνωρίζει κανείς ομοιότητες με τα δικά του;

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/06/2017 23:38 - 21/06/2017 01:06 #23221 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Ο Ρούβαλης οινολόγος-οινόποιος λέει <<Αν και η ποικιλία καλλιεργείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, «πολλές φορές με άλλα ονόματα, όπως Ρογδίτης (Χανιά), Βιολέντο (Ζάκυνθος - Ηλεία), Κανελάτο (Μέγαρα), οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις Ροδίτη βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Επίσης, στην Κεντρική Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια κ.α.) και σε μικρότερο βαθμό σε Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική», σημειώνει ο Αγγελος Ρούβαλης και προσθέτει: «Τα καλύτερα αποτελέσματα, τα δίνει ο Ροδίτης σε υψόμετρο πάνω από 300-400 μ.» www.thecookbook.gr/article.asp?catid=285...bid=2&pubid=63731217 . Επίσης μάλλον υπάρχουν τουλάχιστον 5 κλώνοι ροδίτη.Ο πιο ερυθρός είναι ο ροδίτης αλεπού ή δεν μας τα λεν καλά οι παλιοί(ηλικιακά).(φωτό αναμένονται).
Τελευταία διόρθωση: 21/06/2017 01:06 από κωστας χ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/06/2017 13:26 #23223 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
ωραία. έχουμε βρει τους 4 κλώνους και πάμε για τον 5ο
σαν κυνήγι θησαυρού είναι, "βρες τον χαμένο κλώνο"
πλάκα έχει.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, PAKSIMADIS, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/06/2017 17:48 - 21/06/2017 18:10 #23227 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.

Ροδίτης σχετικά μεγαλορωγος .

Ροδίτης μικρόρωγος.

Ροδίτης πράσινος .

Ροδίτης , Λεσετσίνα .
Στην ντοπιολαλιά, Λεσίτσα ονομάζεται η Αλεπού . Ετσι το σταφύλι αυτό λέγεται
Λεσετσίνα , είτε επειδή έχει το χρώμα της Αλεπούς είτε επειδή είναι η αδυναμία της .
Είναι ποικιλία της Φλώρινας ,απαντάται διάσπαρτα σε παλιά αμπέλια .
Νομίζω ότι οι ροδίτες είναι περισότεροι , στο κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι , θυμάμαι
τουλάχιστον δυο ακόμη , έναν με το όνομα Τενέδιο και έναν με το όνομα Κεραμιδοσκεπή.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 21/06/2017 18:10 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, κωστας χ, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/06/2017 09:19 - 22/06/2017 09:20 #23230 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Πάλι αντιγράφω από τον φίλο Βαγγέλη, όλο το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι δικές του:

" Λευτέρη καλημέρα,

Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει ο σύντροφος Σέτοινος κάτι και για τα βασικά χαρακτηριστικά από τους ροδίτες του :
• χρόνος ωρίμανσης
• σάκχαρα
• συμπεριφορά στις ασθένειες

Εχθές είχα μια σχετική συζήτηση με τον γεωπόνο από το φυτώριο Φασούλη (Κανάκης Γιάννης), ο οποίος μου είπε ότι ο ροδίτης είναι πολυκλωνικός και ότι κάποια από τα χαρακτηριστικά του έχουν διαμορφωθεί μακροχρόνια, από το έδαφος και το κλίμα μιας περιοχής, ίσως και από κάποιο πρόβλημα το οποίο σε κάποια περίπτωση μπορεί και να έχει προσδώσει και κάποια θετικά χαρακτηριστικά στο σταφύλι, όπως πιο αραιόρωγο ή μικρόρωγο, καλύτερη συμπύκνωση, κλπ. και πολλές φορές αυτές οι ιδιότητες δεν μεταφέρονται στον ίδιο βαθμό σε μια νέα φύτευση, ακόμα και στην ίδια περιοχή.

Μια άλλη επισήμανση είναι ότι είναι γενικά ευαίσθητος στον περονόσπορο και όψιμης ωρίμανσης.
Mantzios Evangelos
Καταλήγουμε πάλι στην ίδια απογοητευτική διαπίστωση, ότι δεν έχουμε καταφέρει να πιστοποιήσουμε, τυποποιήσουμε και εξυγιάνουμε ΚΑΜΙΑ Ελληνική ποικιλία.

Στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, αν ξεκινήσει σήμερα μια τέτοια συστηματική προσπάθεια, θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια, για να υπάρξουν κάποια πρώτα αποτελέσματα.

Και εδώ το νεοφυτεμένο (29,04. - 02,05,) αμπέλι μου στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων.



Στην τελευταία φωτογραφία οι εφεδρίες για την άμεση αναπλήρωση των απωλειών. Σε ένα σύνολο 812 κλημάτων φυτεμένων στο χωράφι, είχαμε 12 αστοχίες, οι οποίες θα αναπληρωθούν πάραυτα και βλέπουμε, υπάρχει συστηματική παρακολούθηση και άμεση ετοιμότητα επέμβασης, από τους γονείς μου, οι οποίοι απλά δεν παίζονται. "

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 22/06/2017 09:20 από PAKSIMADIS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Goude, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/06/2017 16:56 - 22/06/2017 17:03 #23235 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Αγαπητοί Λευτέρη και Βαγγέλη ,
οι ροδίτες γενικώς είναι μεσοόψιμη προς όψιμη ποικιλία.
Τα ζάχαρα μπορεί να είναι από 10 ΔΑΤ έως και 15 ΔΑΤ εξαρτάται απολύτως
από το φόρτωμα .
Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τις ασθένειες , ραντίζω μόνο με
βορδιγάλειο πολτό και θειάφι .
Όσον αναφορά την ταυτοποίηση των ποικιλιών, εδώ και τέσσερα χρόνια ,
έχουν πάρει δείγματα από το αμπέλι μου , δυο υποψήφιοι διδάκτορες αλλά δεν
βλέπω φως .
Μόνο στο αμπέλι μου ,υπάρχουν τουλάχιστον δέκα ποικιλίες , χωρίς επίσημη
ταυτότητα.
Βαγγέλη τι ποικιλίες φύτεψες τελικά ;
Τελευταία διόρθωση: 22/06/2017 17:03 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/06/2017 19:33 #23236 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.

setoinos έγραψε: Βαγγέλη τι ποικιλίες φύτεψες τελικά ;


Απάντηση προς τον αγαπητό φίλο Σέτοινο : Syrah 470 - 1103 Paulsen.
και δοκιμαστική φύτευση μικρής ποσότητας Αυγουστιάτη σε υποκείμενο 110 Richter (όποιος έχει κάποια εμπειρία από την ποικιλία, θα με ενδιέφερε να την ακούσω).

Βαγγέλης.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/06/2017 20:15 #23237 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Καλοτάξιδο στο χρόνο να είναι, όπως απαιτούν και οι ποικιλίες του,το περιποιημένο αμπέλι σου Βαγγέλη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 1.685 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ