file Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.

Περισσότερα
16/06/2017 10:22 - 16/06/2017 10:23 #23169 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS δημιούργησε το θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Τη δεκαετία του 60 το υπουργείο Γεωργίας μοίρασε σε αγρότες σε όλη την Ελλάδα κλήματα κόκκινου Ροδίτη μπολιασμένα σε αμερικάνικο υποκείμενο. Μερικά από αυτά πήρε και ο παππούς μου, επέζησε ένα και το διατηρώ με νύχια και με δόντια που λένε ( φώτο σε επόμενη δημοσίευση ).
Ο λόγος που ξεκινώ το θέμα αυτό, είναι η επικοινωνία που είχα με τον φίλο Βαγγέλη και η παράκλησή του θα δείτε ότι το εξηγεί σαφώς:

" Λευτέρη γειά σου.

Μήπως θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα θέμα στον “Αμπελουργό” για τον Κόκκινο Ροδίτη και πιο ειδικά για τον κλώνο Αλεπού.

Σύμφωνα με τον Μπακασιέτα, πραγματικό Αλεπού δεν μπορεί να δώσει κανένα φυτώριο, είναι ένας σπάνιος βιότυπος που ακόμη δεν παράγεται εμπορικά. Ο ίδιος έχει ξεκινήσει μία επιλογή αλλά θέλει χρόνια για να αποκτήσει αρκετό υλικό. Υπάρχει μόνο διάσπαρτος σε αμπέλια παλιά στην Αχαΐα και θεωρητικά πάντα, είναι ανώτερος αλλά χωρίς να υπάρχει δείγμα οινοποιημένο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Επειδή είμαι στο εξωτερικό, δεν μπορώ να δημοσιεύσω ο ίδιος (μπορώ όμως να βλέπω τις δημοσθιεύσεις).

Επίσης θα με ενδιέφερε αν μέσω του κύκλου σου, μπορούσες να συγκεντρώσεις και ο ίδιος κάποια αξιόπιστη πληροφορία (σίγουρα μια πολύ αξιόπιστη πηγή θα είναι η Σπινθηροπούλου).

Θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να μάθουμε για την ωρίμανσή του, λένε ότι είναι πιο πρώιμος από τον κοινό Ροδίτη.

Πολλούς Χαιρετισμούς "

Εγώ θα το συνεχίσω ανεβάζοντας φωτογραφίες από τα φύλλα και τα τσαμπιά μέχρι και την ωρίμανση συζητώντας παράλληλα τις καλλιεργητικές και άλλες φροντίδες που χρειάζεται το κλήμα αυτό. Είμαι περίεργος να διαπιστώσω ότι πρόκειται σίγουρα για τον κλώνο αλεπού αυτό το 50χρονο κλήμα.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Τελευταία διόρθωση: 16/06/2017 10:23 από PAKSIMADIS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, kravaritis, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • δημήτρης.μαντζαρίνης
  • Το Άβαταρ του/της δημήτρης.μαντζαρίνης
  • Εκτός
  • New Member
  • New Member
Περισσότερα
16/06/2017 12:44 #23170 από δημήτρης.μαντζαρίνης
δημήτρης.μαντζαρίνης απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Καλησπερα φιλε μου ! Ειμαι απο την Ναυπακτο και διατηρω στα περιχωρα της Ναυπακτου ενα παλιο αμπελακι γυρω στις 200 ριζες το οποιο ειναι φυτεμενο το 1959 και η πλειοψηφια των κληματων ειναι Κοκκινος Ροδιτης ( Αλεπου ) . Ειναι φυτεμενο σε υψομετρο 580 μετρα και δεχεται ηλιο ολη την ημερα εκτος απο 2-3 απογευματινες ωρες λογω του οτι βρισκεται σε πλαγια.. Συνηθως ο τρυγος γινεται 15 Σεπτεμβρη λογω και του μεγαλου υψομετρου!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/06/2017 13:04 #23172 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Δημήτρη, ο πεθερός μου στην Εύβοια ,στα πρέμνα ροδίτη αλεπού κάνει αυστηρό κορφολόγημα και σχεδόν πλήρη αφαίρεση φύλλων πριν την ανθοφορία για να δέσει το σταφύλι.Ισχύει η ιδιαίτερη μεταχείριση;
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • δημήτρης.μαντζαρίνης
  • Το Άβαταρ του/της δημήτρης.μαντζαρίνης
  • Εκτός
  • New Member
  • New Member
Περισσότερα
16/06/2017 13:27 #23174 από δημήτρης.μαντζαρίνης
δημήτρης.μαντζαρίνης απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Η ιδια ποικιλια προς ενημερωση σε υψομετρο μηδενικο σχεδον κοντα στη θαλασσα ειναι ετοιμη ( αναλογως και την χρονια βεβαια ) γυρω στις 5 Σεπτεμβρη. Τωρα οσον αφορα την καλλιεργια εγω τα καλλιεργω βιολογικα και αποδιδουν αρκετα καλα θεωρω. Οταν λεω βιολογικα εννοω μονο με σκονη θειαφι και βορδογαλειο πολτο που τον φτιαχνω μονος μου οχι ετοιμο. Ειναι σε μορφη κυπελου και κανω κλαδεμα βραχυ. Εγω προσωπικα μολις φτασουν τα βλασταρια 20-25 ποντους αφαιρω ολα τα αχρηστα! Λιγο πριν την ανθοφορια αφαιρω τα φυλλα περιπου μεχρι το σταφυλι και ολους τους ταχυφιεις μεσοβλαστους εως το σταφυλι . Αφου τιναξει το ανθος κανω κορυφολογημα!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, PAKSIMADIS, kravaritis, stelios1, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/06/2017 15:50 #23175 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
αν μιλάμε για την ίδια ποικιλία (περιμένω να δω τις φωτό για να το επιβεβαιώσω) στα Μέγαρα είναι πολύ διαδεδομένο.Χρώμα κάτι ανάμεσα στο ροζ-μπορντώ. Εμείς τα λέμε κοκκινάδια. Εγώ έχω καμμια 50ριά κούτσουρα διάσπαρτα από το αμπέλι. Χρονολογικά ταιριάζει, μιας και τα αμπέλια φυτεύτηκαν κάπου εκείνη την περίοδο.
Αραιόρωγο, πολύ γευστικό, ωριμάζει από τέλος αυγούστου - αρχές σεπτέμβρη. Υπάρχει και μια υποποικιλία που λέγεται ροδίτης κανελλάτος (είναι λίγο προς το καφέ το χρώμα τους), που είναι όλα τα λεφτά (γεύση μουσταλευριάς με πολλή κανέλλα) και άρωμα απίστευτο. Έλα στο κλάδεμα να σου δώσω όσες βέργες θέλεις. Μειονέκτημα η όχι σταθερή απόδοση.
Ο μακαρίτης ο παππούς μου όλα τα άλλα σταφύλια τα περιφρόναγε, έτρωγε μόνο κοκκινάδια, κανελλάτα και ιτάλια..
Το θέμα της καλλιέργειας: τα φυτά είναι σε διαμόρφωση χαμηλό κύπελλο (δεντράκι), διάσπαρτα ανάμεσα στα σαββατιανά και απο καλλιέργεια ότι τα υπόλοιπα: δυό θειαφίσματα, δυό σκαψίματα, ξεφύλλισμα (τα πιό πολλά φύλλα κάτω απ'το σταφύλι) και κορφολόγημα (στους δύο κόμπους πάνω απ'το σταφύλι και σπάσιμο τα στέρφα) γίνονται μαζί.
Εννοείται το αμπέλι είναι ξερικό.
Οι αλεπούδες τα ξεχωρίζουν και τα πελεκάνε, λες και τους έχεις βάλει απο πάνω ένα φωτάκι που να δείχνει ποιά είναι, πάνε κατ'ευθείαν εκεί. Ενίοτε τα πελεκάνε και δίποδες αλεπούδες με παραλλαγή και τουφέκι.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, stelios1, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/06/2017 16:19 #23176 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
ismael αλεπού είναι ο κανελλάτος
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/06/2017 10:22 #23195 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.

Η απάντηση από το φίλο Βαγγέλη.
" Κανελάτος
Κωδικός Ποικιλίας: 13244
Λατινική Ονομασία: Kanelatos
Συνώνυμα: Ροδίτης Κανελάτος
Περιοχές Καλλιέργειας: Μέγαρα
Φυτό: Κλώνος του Ροδίτη, τρύγος μέσα Σεπτέμβρη.
Το κρασί: Λευκό κρασί με πολύ ιδιαίτερο άρωμα κανέλας.
Ο "Κανελάτος" δεν είναι "ΑΛΕΠΟΥ", η 'ερευνα πρέπει να επικεντρωθεί πιο πολύ στην Αχαία και πιο ειδικά στην ορεινή Αιγιαλεία. ίσως κάποιος φίλος από εκείνη την περιοχή να μας διαφωτίσει καλύτερα (και να μας βρει και καμία βέργα για αυτόρριζο φύτεμα). "

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kravaritis, ismael, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/06/2017 10:40 - 18/06/2017 10:46 #23196 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fcdn...NuNCM2Ui3zpgPJDNno-v

Ξανά από τον Βαγγέλη η πληροφορία. Νομίζω ότι οι φωτογραφίες είναι κατατοπιστικές της ιδιαίτερης ποικιλομορφίας του ροδίτη σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Αν κάποιος φίλος αναγνωρίσει σε αυτές τα δικά του ας μας πληροφορίσει για το που βρίσκεται το αμπέλι. Επίσης ο Βαγγέλης τονίζει:
"Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε αν κάποιος φίλος έχει κάποια εμπειρία από μονοποικιλιακή οινοποίηση, καθώς και απόσταξη από την συγκεκριμένη ποικιλία. Πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνει πολύ καλό απόσταγμα, καλύτερο από το πολυδιαφημισμένο του μοσχάτου αμβούργου.
Τόσα χρόνια και τόσα προγράμματα και τόσα χρήματα φαγωμένα, επιτρέπεται να μην έχουμε πιστοποιήσει και εξυγιάνει τουλάχιστον τις εμβληματικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα ; "

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Τελευταία διόρθωση: 18/06/2017 10:46 από PAKSIMADIS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude, stelios1, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/06/2017 12:50 - 18/06/2017 12:51 #23197 από kravaritis
kravaritis απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Ο κανελάτος υπάρχει και σε αμπέλια στην περιοχή των Μεσογείων. Η φωτογραφία ξύπνησε τη μνήμη. Τον Σεπτέμβρη νεότερα...
Τελευταία διόρθωση: 18/06/2017 12:51 από kravaritis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/06/2017 18:59 #23201 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Αλεπού, ο ¨κόκκινος" Ροδίτης.
Κατατοπιστικοτατες οι φωτο, εχω και απο τα 3 ειδη αλλα ειναι μολυσμενα με ισκα.. Εκανα περσι λευκο μονο με ροδιτη, δε μπορω να αξιολογησω δεν πινω λευκο αλλα ρετσινα, καλο ειναι. Τσιπουρο σκετο με ροδιτες ειναι πολυ ευκολο να κανω 2-3 καζανιες εφετος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.348 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ