file αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;

Περισσότερα
12/01/2015 11:41 - 12/01/2015 11:41 #17391 από ismael
ismael δημιούργησε το θέμα: αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;
καλημέρα και καλή χρονιά.
έχω παραλάβει την καλλιέργεια κάποιων μικρών αμπελιών (ξερικών, κυρίως σαββατιανό) από τον πατέρα μου και μαζί τους την μεθοδολογία του ραντίσματος με ραουνταπ για την αγριάδα. Τα αμπέλια όπως είπα είναι ξερικά, και είναι στενά φυτεμένα, οπότε τρακτέρ δεν περνάει παρα μόνο μικρό σκαπτικό ("κούνελος" στην κοινή Μεγαρική ;-) ). Σκάψιμο με κούνελο δεν μπορεί να γίνει αν έχει βγει η αγριάδα, καθώς μπλέκεται στα τσατάλια και αναγκάζεσαι κάθε δέκα μέτρα να σταματήσεις για να την κόψεις με το μαχαίρι, να την αφαιρέσεις κ.ο.κ., πράγμα που προφανώς βγάζει εκτός συζήτησης και την χλωρή λίπανση με αυτήν την μέθοδο.
Να πλακώνω όλο το αμπέλι με το δικέλι κάθε χρόνο για να ξεπατώσω την αγριάδα πάλι είναι εκτός συζήτησης.
Να την αφήσω και να την κουρέψω μου φαίνεται και αυτό λάθος γιατί όπως είπα το αμπέλι είναι ξερικό και φαντάζομαι οτι θα πιεί η αγριάδα όλο το νερό του αμπελιού (και φαντάζομαι ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται στο νερό).
Θέλω να βγώ από τον φαύλο κύκλο των ζιζανιοκτόνων.
Καμμιά ιδέα;
Τελευταία διόρθωση: 12/01/2015 11:41 από ismael.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2015 17:32 #17393 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;
Θα το κάνεις το έγκλημα. 1-2 φορές roundap, σε καλές στιγμές της αγριάδας και με καλή δόση για να απαλλαγείς. Στη συνέχεια φρεζάκι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2015 22:47 #17394 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;
Όχι βρε παιδιά ερασιτέχνες είμαστε αν δεν διαφέρουμε εκεί καλύτερα να σταματήσουμε το χόμπυ.
Νέα έρευνα επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των γ.τ.ο. και Roundup


Διεθνή σάλο έχουν προκαλέσει τα ευρήματα Γαλλικής έρευνας η οποία δείχνει πως πειραματόζωα ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους και βλάβες σε ζωτικά όργανα σε δοκιμές διατροφής με “ασφαλή” όρια γ.τ. καλαμποκιού και του εντομοκτόνου Roundup. Η έρευνα -με διάρκεια κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των εταιρειών, στις οποίες στηρίζονται οι εγκρίσεις της Ε.Ε. για τους γ.τ.ο.- προσέβαλε την στην ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Αρχής τροφίμων (EFSA), η οποία είχε εγκρίνει την εν λόγω γ.τ. ποικιλία ως ασφαλή ενώ κατέκρινε πρόσφατα το μορατόριουμ Ελλάδας και Αυστρίας ως “επιστημονικά αβάσιμο”. Άμεση κριτική κατά κατά της έρευνας πραγματοποίησαν το λόμπι των εταιρειών βιοτεχνολογίας για την δημοσιευμένη και ελεγμένη έρευνα, λαμβάνοντας ανάλογη απάντηση, ενώ η Ε.Ε. ζητά εξέταση των αποτελεσμάτων.


Καρκινικοί όγκοι και βλάβες
Στην εργασία που δημοσίευσε πριν μερικές μέρες ο καθ. Μοριακής βιολογίας του Πανεπιστήμιου της Caen Gilles-Eric Séralini, σε συνεργασία με το ινστιτούτο Criigen, στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology τα ευρήματα ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Η γενετικά τροποποιημένη (γ.τ.) ποικιλία καλαμποκιού NK603 της εταιρείας Monsanto και το ζιζανιοκτόνο της Roundup για το οποίο είναι φτιαγμένη να αντέχει, είχε δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των πειραματόζωων, αναπτύσσοντας καρκινικούς όγκους και παθολογίες σε ζωτικά όργανα. Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι όχι μόνο τα πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε διατροφή που περιείχε το ζιζανιοκτόνο Roundup πέθαιναν νωρίτερα, αλλά και εκείνα επίσης που τρέφονταν μόνο με το γ.τ. καλαμπόκι ανέπτυσσαν καρκινικούς όγκους.Σύμφωνα με τον ίδιο ερευνητή, πρόκειται για την μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο λεπτομερής σχετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στο ζιζανιοκτόνο και στους γ.τ.ο. Οι μέχρι τώρα έρευνες -οι οποίες πραγματοποιούνταν από τις ίδιες και μόνο εταιρείες βιοτεχνολογίας και αγρο-χημικών- η διάρκεια των δοκιμών διατροφής σε πειραματόζωα δεν ξεπερνούσε τις 90 μέρες. Αξιοσημείωτα, χάρη στο ότι οι δοκιμές του Séralini διήρκεσαν 2 χρόνια, όσο δηλαδή και η διάρκεια ζωής των πειραματόζωων και σε ένα μεγάλο αριθμό πειραματόζωων, οι καρκινικοί όγκοι εντοπίστηκαν μετά τις 120 μέρες. Σημαντικό είναι επίσης ότι τα επίπεδα του ζιζανιακτόνου που χρησιμοποιήθηκαν είναι αυτά που θεωρούνται ως “ασφαλή προς κατανάλωση”.

Έντονες αντιδράσεις από Λόμπι Βιοτεχνολογίας και ..“φιλικά προσκείμενους”
Η δημοσίευση της εργασίας προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας αντίστοιχο λόμπι και διάφορους επιστήμονες. Στις Η.Π.Α. σε λιγότερο από μια μέρα εμφανίστηκαν στα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων ανακοινώσεις και απαξιωτικά άρθρα από επιστήμονες οι οποίοι κριτίκαραν την αξιοπιστία της έρευνας ως διάτρητη, παρόλη την εγκυρότητα του επιστημονικού περιοδικού που την δημοσίευσε και την διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης από την οποία πρέπει να περάσει μια έρευνα για να δημοσιευθεί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ως ανταπάντηση ο Séralini σε παρουσίαση τύπου στις Βρυξέλλες “η έρευνα αυτή αξιολογήθηκε από το καλύτερο επιστημονικό περιοδικό Τοξικολογίας Τροφίμων, κάτι που διήρκεσε κατά πολύ περισσότερο από τις 24 ώρες που χρειάστηκαν διάφοροι για να την παρουσιάσουν ως μη-έγκυρη” ενώ απαντήσεις στα επιχειρήματα κατά της εγκυρότητας της έρευνας του αναρτήθηκαν τόσο από την ερευνητική του ομάδα όσο και από το την οργάνωση επιστημόνων Sustainable Food Trust

Η αμφιλεγόμενη στάση και ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA)
Η EFSA η οποία είναι η αρμόδια επιστημονική αρχή για την αξιολόγηση και την κοινοποίηση της διατροφικής ασφάλειας στην Ε.E. έχει επικριθεί έντονα λόγω επιστημονικών αξιολογήσεων νέων φυτοφαρμάκων και γ.τ.ο βασιζόμενες σχεδόν αποκλειστικά σε εταιρικά και όχι σε ανεξάρτητα ερευνητικά στοιχεία καθώς και στην σχέση μελών και στελεχών της με εταιρείες και αντίστοιχα λόμπι, τα οποία οδηγήθηκαν σε παραίτηση λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Πριν μερικές μέρες δε, σύμφωνα με το EUfood policy.com, η Αρχή, με ένα δείγμα εκλαϊκευμένης και λιγότερο τεχνικής γραφής, κριτίκαρε το Ελληνικό και Αυστριακό Μορατόριουμ στους γ.τ.ο. αναφέροντας ότι στερούνται επιστημονικής βάσης..

Το γεγονός με τις περισσότερες επιπλοκές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι η γ.τ. ποικιλία ΝΚ603 είχε ήδη λάβει έγκριση στην Ε.Ε. από το 2003 προς χρήση ως τρόφιμο και ζωοτροφή από την EFSA. Η απόφαση στηρίχτηκε σε δεδομένα δοκιμών που η ίδια εταιρεία παραγωγής, Μοnsanto, είχε πραγματοποιήσει και τα οποία θεωρούνται απόρρητα και δεν μπορούν να κοινοποιηθούν.

Σημαντικό είναι επίσης ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της EFSA σχετικά με την ανάλυση κινδύνου για την έγκριση των γ.τ.ο. επρόκειτο να ενσωματωθούν σε νέους κανονισμούς της Ε.Ε. και προέβλεπαν περαιτέρω αποδυνάμωση των ελέγχου, θεωρώντας πως δεν είναι απαραίτητο καν να πραγματοποιούνται οι δοκιμές διατροφής 90 ημερών.

Απαγόρευση των γ.τ.ο. στη Ευρώπη θα ζητήσει η Γαλλία. Η Ελλάδα;
Οι μόνες γ.τ. καλλιέργειες που έχουν λάβει έγκριση και καλλιεργούνται εμπορικά αυτή την στιγμή στην Ε.Ε. είναι το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Monsanto και η πατάτα amflora η οποία ουσιαστικά έχει αποσυρθεί απο την αγορά. Επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Γαλλία, έχουν απαγορέψει την καλλιέργεια του ΜΟΝ810 στα εδάφη τους. Υπό το φως των νέων εξελίξεων η κυβέρνηση της Γαλλίας πρότίθεται να ζητήσει την πλήρη απαγόρευση του γ.τ. καλαμποκιού σε όλη την Ε.Ε. εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών που δημοσιοποιήθηκαν πριν μερικές μέρες αποδειχθούν ακριβή. Aπο την άλλη ο Υπουργός Γεωργίας της Αυστρίας δήλωσε ότι: "Ένα πράγμα είναι σαφές: Δεδομένης αυτής της μελέτης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει τις πρακτικές ελέγχου της και η διαδικασία έγκρισης [των γ.τ.ο.] πρέπει επαναπροσδιορισθούν σε βάθος". Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται όρισε την εξέταση της νέας έρευνας του Séralini ενώ δήλωσε ότι θα ορίσει αναγκαστικές δοκιμές 90 ημερών για την αξιολόγηση των υπό έγκριση γ.τ. ποικιλιών.

Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια για τα Ελληνικά δεδομένα είναι το ποια θα είναι η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης και του νέου υπουργού Α. Τσαυτάρη. Δεδομένης της δηλωμένης στάσης του υπέρ των γ.τ.ο. αναμένεται με ενδιαφέρον το ποια γραμμή θα ακολουθήσει και για το αν θα ενδυναμώσει την απόφαση απαγόρευσης καλλιέργειας γ.τ.ο..


B.Γ.
22 Σεπτεμβρίου 2012
BiotechWatch.gr

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, dimitrisN

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/01/2015 08:57 #17398 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;
ρε μαζί σου, και εγώ να το αποφύγω θέλω. τι κάνουμε είναι το ερώτημα, εναλλακτική υπάρχει;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/01/2015 09:05 #17399 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;
Μετά από 15 χρόνια αμπελοκαλλιέργειας, σου λέω ότι οι λύσεις είναι 3 :

Χέρια : Τα έχεις; κάντο. Δούλος θα γίνεις.

Μηχάνημα : ναι μεν αλλά δεν τα πιάνει όλα. Ειδικά μέσα στο αμπέλι, με τα κλήματα και τους Πασσάλους. Επιπλέον δεν μπορεί να γίνει και άροση,

φάρμακο : η προβληματικότερη αλλά και αποτελεσματικότερη λύση. Απλά θα το κάνεις στην καταλληλότερη στιγμή, για να έχεις επιτυχία, για την εξαφάνιση της αγριάδας.

Η παρούσα αναφορά δεν αναφέρεται στο υγιεινότερο και στο φιλικότερο για το περιβάλλον.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/01/2015 09:16 #17400 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;
Σκάλισμα γύρω από τα πρέμνα και κάτω από τις γραμμές και χορτοκοπή ενδιάμεσα. Το ξέρω πολύ δουλειά αλλά για λίγα στρέμματα πιστεύω γίνεται.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/01/2015 10:42 #17401 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;
σημειώνω οτι η διαμόρφωση των φυτών είναι σε κύπελλο. άρα δεν έχω πασσάλους, γραμμές κλπ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/01/2015 10:56 #17402 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;
Ακόμα πιο εύκολο. Σκάλισμα 40 πόντους γύρω από το πρέμνο και χορτοκοπή ενδιάμεσα.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/01/2015 18:15 #17405 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;
Δες και την εδαφοκαλυψη,μερικη η ολικη.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/01/2015 22:45 #17410 από egglema
egglema απάντησε στο θέμα: αγριάδα. εκτός από τα φάρμακα, τί;
Γεια σας και από μένα. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετώπισα και εγώ φέτος. Το νέο μου αμπελάκι μου είναι 1,4 στρέμμα και λογω βροχών συνεχόμενων εδω και ένα μήνα περίπου δε μπόρεσα να μπω νωρίτερα με τη φρεζα. Τώρα έχω να αντιμετωπίσω παπαρούνες οι οποίες ξεπερνούν τους 50 πόντους και εχουν καλύψει τα πάντα. Φάρμακα δε μου περνάει καν από το μυαλό να βάλω...... Ξεκίνησα εχθές με χορτοκοπτικό με μεταλικο δίσκο το οποίο κανει απίστευτη δουλειά λογω του χοντρού κορμού των παπαρουνων. Μένουν 5 ποντοι γυμνού κορμού απο καθε παπαρούνα οι οποίοι δε ειναι προβλημα για να μπει ο καλλιεργητής μετά. Μεράκι θέλει το αμπέλι.... Για ν δουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.459 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ