file Άγνωστη ποικιλία

Περισσότερα
17/05/2009 12:35 #1422 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Με κίνδυνο να φανώ αγενής επανέρχομαι και επισημαίνω ότι, εκτός από το κουμάρι που κλαδεύται στα 4 με 5 μάτια,καλιεργείται και το μαυρόστυφο ,που

κλαδεύται στα 5 με 7 μάτια [στην Άνδρο], όποιος πάει πρώτος στην Άνδρο ,ας μου ζητήσει διευθύνσεις για να δει ιδίοις όμασι ,ταλεγόμενά μου

Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι στην Ελλάδα,υπάρχουν πάρα πολλές μη ταυτοποιημένες ποικοιλίες, [μόνο στο αμπέλι μου έχω πάνω από δέκα].

Επίσης να λάβουμε υπό΄ψιν την μεγάλη παραλακτικότητα των κλημάτων ,σε διαφορετικά εδαφοκλιματικά περιβάλοντα.

πχ το φωκιανό ,που στην Σάμο και την Φλώρινα έχει χρώμα ερυθρό, στην Βέροια το χρώμα του είναι πρασινοροζέ.

Προτείνω, ετεροεπισκέψεις στα αμπέλια μας ούτως ώστε ,να μιλάμε και να βλέπουμε.

Για την βιβλιογραφία πρός το παρόν δεν θα πω τίποτα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/05/2009 13:22 #1423 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Οινοτουρισμος!
Κανένα πρόβλημα φίλε μου! Κουβέντα κάνουμε! Και περισσότερο απο κουβέντα κάνουμε έρευνα! (Κοντεύουμε να γίνουμε ντετέκτιβ που ειπε και ο φιλος "κλασσικός"!... Βρίσκω την ιδέα σου για να κανουμε αλληλο-επισκεψεις στα αμπέλια μας ενδιαφερουσα και συμφωνώ. Το μόνο πρόβλημα ειναι οτι είμαστε διασκορπισμένοι σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας! Θα μπορύσαμε κάποτε να οργανώναμε μια εκδρομή-επίσκεψη σε διαφορετικό μερος καθε φορά και να ειχαμε ξεναγηση στην τοπικό αμπελώνα της κάθε περιοχής. Π.χ. Ταξιδι στην Ανδρο και επίσκεψη σε τοπικα αμπέλια οπου και θα μας ξεναγουν οι φίλοι του φόρουμ αμπελουργοί απο την περιοχή! Φυσικα εκτος απο την επίσκεψη στα αμπέλια οπου θα δούμε τα κλήματα και τα σταφυλια (αν ειναι η εποχή του τρυγου!), θα έχει και γευσιγνωσία κρασιών! Πώς σας φαίνεται η ιδέα μου ?!?...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/05/2009 13:46 #1448 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Πολλοί προβάλλουν τόν τρόπο τού κλαδέματος ως χαρακτηριστικό τού
κλήματος. Προσωπικά, θεωρώ ότι τό κλάδεμα, όπως έχει διαμορφωθή μέ τόν χρόνο,
είναι μιά παράμετρος γιά τήν ισορροπία ανάμεσα, αφ’ ενός μέν, στήν καρποφορία
καί , αφ’ ετ’ετέρου, στήν μακροζωΐα τού φυτού μέ δεδομένο τό φυσικό περιβάλλον
καί τίς δυνατότητες τής ποικιλίας. Σέ αυτά προστίθεται καί η επιλογή τής
καλλιεργητικής τεχικής καί τής πρακτικότητας.


Κάθε οργανισμός, από τήν φύσι του, προσαρμοζόμενος σέ ένα περιβάλλον,
θά επιδιώξη τήν καρποφορία του. Ακραίες καταστάσεις επιβιώσεως ή ευμάρειας
στερούν τήν καρποφορία του, είτε γιά λόγους αδυναμίας, ή, διότι, (όπως θεωρεί),
δέν υπάρχει λόγος γιά κάτι τέτοιο, αφού καλά περνάμε.


Παλιά, εγκαταλελειμένα κλήματα στά νησιά, ακλάδευτα, έχουν καταντήσει
“κληματαριές” μέσα στά βάτα καί γιά δεκαετίες συνεχίζουν καί καρποφορούν. Γιά
πόσον δεν ξέρω.


Αντιθέτως, στά φτωχά εδάφη τών
νησιών καί τών ορεινών τής ηπειρωτικής χώρας, στά παλιά αμπέλια καί κατά τόν
κλάδο, αφήνουν μόνον ένα, ή δύο, ή τρία κεφάλια (πύρους), μέ ένα – δυό μάτια,
κυρίως. Οι βλαστοί πού θά ξεπεταχθούν από τήν «κουρεμένη» κεφαλή, αλλά καί από
τόν κορμό, θεωρείται αναμενόμενο ότι θά δέσουν σταφύλια. Δέν είναι κάτι τό
ιδαίτερο χαρακτηριστικό.


Αντιστρέφοντας τήν λογική, διερωτώμαι γιατί θά πρέπη νά αναμένωμε τό
τυπικά καλλιεργούμενο κλήμα πού
προέρχεται από μόσχευμα κληματαριάς, νά έχη τήν ίδια συμπεριφορά μέ τά
συνήθη; Η κληματαριά αυτή, γιά χρόνια,
έμαθε νά καρποφορεί χωρίς κλάδο καί ψηλά!


Προφανώς δέν εννοώ ότι δέν υφίσταται διαφοροποίησις στό κλάδεμα καρποφορίας
μεταξύ τών ποικιλιών, αλλά, ότι κάθε τέτοια θά πρέπη νά υπολογίζεται σέ σταθερό
περιβάλλον.
KLASSIKOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/05/2009 14:13 #1450 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Εγώ έχω να πω οτι αν σε μια ποικιλία που καρποφορεί από τα πρώτα μάτια, αφήσουμε αμολυτές με περισσότερα από 2-3, δηλαδή 5-6 ή και 7 ακόμη, θα καρποφορήσει σε όλα σχεδόν αν βέβαια έχει την δύναμη και το ανάλογο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία χώμα. Βέβαια δεν εξετάζουμε εδώ την ποιότητα..
Εάν όμως σε μια ποικιλία που καρποφορεί ΜΕΤΑ από τα 2-3 πρώτα μάτια, κλαδεύουμε (χωρίς να το γνωρίζουμε) αφήνοντας μόνο 2 ή 3 μάτια, θα βλέπουμε καρπό κάθε ...δίσεκτο έτος!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/05/2009 17:52 #1452 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Αγαπητοί φίλοι

ούτε εξετάσεις να δίναμε .

κοντό για να στείλει [κλαδιά]

μακρύ για σταφύλι [παροιμία για ποκιλίες που απαιτούν μακρύ κλάδεμα ]

Βρήκα ενα πόνημα που αφορά το θέμα μας .Είναι καταχωρημένο στην ιστοσελίδα της Π. νοτίου Αγαίου [εργασία περιβαλοντικής εκπαιδευσης του

γυμνασίου Ανδρου. Υπεύθυνος καθηγητής Ιωάννης Αθανασίου ,ερασιτέχνης απελοκαλιεργητής]

Εάν γράψετε ,''Η αμπελουργία στην Ανδρο '' θα το βρείτε


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/05/2009 19:23 #1453 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Φχαριστώ φίλε..
Το βρήκα και είναι ενδιαφέρον..
Ειδικά για το μαυρόστυφο...
Το χειμώνα θα πάω πάλι στην Ανδρο και θα επιχειρήσω να τα βρω..
Γιώργος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/05/2010 01:53 #3322 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Χαιρετω τους φίλους του αμπελουργού, και επανέρχομαι σε ενα θεμα που ειχε ανοιξει περισυ τετοιο καιρό ο συναμπελουργος "Αχταπος" σχετικα με μια αγνωστη ποικιλία με πολύ ενδιαφέροντα όμως χαρακτηριστικά....

Το λινκ (σε τυπο αρχειου .pdf) που αναφερεται πιο πανω (Υπό τον τίτλο "Η αμπελουργία στην 'Ανδρο") ειναι το: http://www.hellenicpi.eu/download/programs/EuZin/ergasies_03_04/Notio_Aigaio/Notio_Aigaio_1_22.pdf

Και ειναι πραγματι πολυ ενδιαφερον γιατι εκτος απο μια πληρεστατη περιγραφη των εν λόγω ποικιλιών διαθέτει ΚΑΙ φωτογραφίες τους !

Εκεινο που ηθελα να σε ρωτησω συνονώματε Γιωργο (αχταπε) ειναι αν πηγες τελικα Ανδρο κι αν κατόρθωσες να βρεις τις εν λογω ποικιλίες ! Για δώσε μας "ραπόρτο" (που λένε και στα επτάνησα), δηλαδή "αναφορά, περιγραφή", ετσι για να μαθουμε κι εμείς !

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/05/2010 04:29 #3323 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Στην Άνδρο φίλε πάω κάθε χρόνο. Εχω ήδη Ασπροκούμαρο ένα κλήμα. Είναι πράγματι μια "περίεργη" ποικιλία που ωριμάζει αργά και όψιμα παρ'όλο που εδώ τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά και ξερά. Το έχω μόνο για φαΐ λόγω του οτι είναι πολύ γευστικά και όψιμα τα σταφύλια του. Τα τσαμπιά του είναι πολύ σφικτά και μεγάλα και από πέρσυ το κλαδεύω και γω με αμολυτές 7 κόμπων μια και είδα το "φως" το αληθινό με το άλλο το μαύρο που ακόμη δεν ξέρω τι σόϊ είναι.
Εχω και δυο ρίζες Μαυρόστυφο που ενώ είναι ήδη 8 ετών και βάλε κάνουν από 2-3 τσαμπιά και αυτά τα τελευταία 2 χρόνια που τα κλαδεύω μακριά. Αναπτύσεται πολύ αργά και τα τσαμπιά του είναι μικρά, οι ρώγες αραιές, μαύρες σκούρες και αρωματικές. Και τις δυό ποικιλίες τις πήρα από βέργες που έκοψα σε ορεινά αμπέλια παρατημένα ανάμεσα σε σπάρτα και σχοινιές. Ήταν Νοέμβρης και τα δυο είχαν καρπούς!
Τα εδάφη εδώ είναι κυρίως πυριτικά και στερούνται ασβεστίου που υπάρχει σε αφθονία στν Ανδρο και αυτό ίσως είναι η κύρια αιτία της αργής ανάπτυξης. Καλό είναι να επιμένουμε στις αυτόχθονες ποικιλίες που εκτός του παραδοσιακού χαραχτήρα της καλιέργειας είναι ασφαλώς και οι λιγότερο απαιτητικές σε φυτοπροστασία. Όμως γεγονός είναι οτι υπάρχουν μερικές ποικιλίες από ευρωπαϊκές περιοχές εκτός ελλάδος που έχουν εξαιρετικά χαραχτηριστικά και δίνουν ορισμένα μοναδικά γνωρίσματα στα κρασιά μας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/05/2010 09:09 #3325 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Οπότε, να υποθέσω πως ελύθη και το ζήτημα που μας απασχολούσε πέρισυ, περι της άγνωστης ποικιλίας!

Πρόκειται, οριστικά & αδιαμφισβήτητα για την ποικιλία Μαυρόστυφο, και όχι για την κουμαριά ή κάνω λάθος ?


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/05/2010 09:22 #3326 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Μάλλον ΟΧΙ..Τα τσαμπιά τους είναι διαφορετικά, αν και οι ρώγες μοιάζουν πολύ. Η γεύση επίσης είναι διαφορετική. Οι κλιματσίδες του μαυρόστυφου είναι ανοικτού χρώματος και τα φύλλα πιο μικρά. Στο άγνωστο οι κλιματσίδες είναι πιο σκούρες (λίγο) και είναι πολύ ζωηρό, δηλαδή οι κλιματσίδες (και το κλημα) αναπτύσονται πολύ σύντομα και σε μέγεθος - μήκος - αλλά και ηλικιακά, εννοώ οτι σε λίγα χρόνια πάει να γίνει τέρας! Μάλλον δεν πρόκειται για ιδια ποικιλία αν και μοιάζουν πάρα πολύ στις ρώγες (χρώμα-μέγεθος) αλλά κυρίως στο ιδιαίτερο χαραχτηριστικό της καρπόδεσης μετά τον τέταρτο κόμπο..
ΥΣ: Αυτές τις μέρες παρατηρώ οτι το μεν "άγνωστο" είναι στην πλήρη ανθηση, ενώ αυτό που πήρα από την Ανδρο και που ονόμασα εγώ Μαυρόστυφο (μια και κανείς δεν μου συνέστησε την συγκεκριμένη ονομασία) έχει ήδη καρπόδεση και μάλιστα σε μέγεθος μικρού μπιζελιού, 5-6 χιλ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.057 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ