file Άγνωστη ποικιλία

Περισσότερα
14/05/2009 21:07 #1411 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Αν το "κουμάρι" κλαδεύεται στα 2 μάτια.. τότε δεν είναι το δικό μου..
Αυτό έκανα για 10 χρόνια βλαστημώντας το που μου πιάνει τόσο χώμα και κόπο με 2 κιλά σταφύλια κάθε χρονιά..
Φέτος έχει 6 αμολυτές με δυο τσαμπιά η κάθε μια, στο 5ο και στο 6ο μάτι..
Βέβαια επειδή είναι πολύ ζωηρό και εύρωστο πετάει συνεχώς από παντού!
Του χρόνου θα του αφήσω τα διπλά! να πάμε στα 20+ τσαμπιά

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/05/2009 11:05 #1413 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Θα μπορούσες ισως να μας ελεγες καποια περισσότερα στοιχεία για τα σταφύλια που παράγει η εν λόγω ποικιλία? Εχουν καθόλου αρωματική γεύση (τύπου μοσχάτο)?... Παρατηρησες μηπως τον αριθμό και το μέγεθος απο τα κουκούτσια?... Πότε αρχίζουν να "πετάνε" τα μάτια και πότε ωριμάζουν τα κλήματα (πρώιμο, όψιμο κλπ).... Ολα αυτα ειναι στοιχεια που μπορούν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση του κλήματος....

Ειναι δύσκολο να αποφανθούμε για το όνομα της ποικιλίας χωρις να έχουμε οπτική επαφή με το κλήμα που αναφέρεις.... Ισως κάποια φωτογραφία να βοηθούσε...

Εριξα μια ματια και στην Ιταλική βιβλιογραφια (λογω του οτι εχω σπουδασει Ιταλια) και βρηκα μια λίστα με κλήματα που παρουσιάζουν το φαινόμενο της "χαμηλής γονιμότητας των βλαστών της βάσης (της "βέργας")".... Αναφερονται σαν τέτοιες, μεταξυ των άλλων οι ποικιλίες Barbera, Cabernet Franc, Marzemino, Nebbiolo, Barbera, Refosco.... Απο αυτές τουλάχιστον δύο γνωρίζω οτι απαντώνται στην Ελλάδα : To Cabernet Franc και το Refosco (Ριφόσκο, Μερκούρι)...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/05/2009 11:18 #1414 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Προσθέτω και δύο λίνκ τα οποία αν και στα Ιταλικα, διαθετουν καλες φωτογραφιες του Ριφόσκο (ή Μερκούρι όπως λέγεται στη πελοπόννησο):

http://www.bibionecaorle.it/dynalay.asp?PAGINA=2975

http://www.venetoagricoltura.org/upload/pubblicazioni/GUIDA_PER_IL_VITICOLTORE/028Refosco_ped_rosso.pdf

Για το Cabernet franc υπαρχει αρκετη βιβλιογραφια και φωτογραφιες, οπότε δεν χρειαζεται νομίζω να παραθέσω κάποια λίνκ...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/05/2009 13:40 #1415 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Επειδή δεν βρήκα τρόπο να ανεβάσω μια φωτο του τσαμπιού εδώ, (συγνώμη) παραθέτω ένα λινκ από ένα άλλο φορουμ να το δείς.. www.wineandgrapes.gr/disc/viewtopic.php?f=26&t=8

Πάντως η εντύπωσή μου είναι οτι το καθοριστικό χαρακτηριστικό είναι το κλάδεμα..
Τα σταφύλια μοιάζουν με το Αγιαννιώτικο, αλλά και με το Αγιωργίτικο πολύ και μάλιστα ως προς το δεύτερο ταιριάζει και το κλάδεμα που κάπου διάβασα οτι καρποφορεί από το 5ο και 6ο μάτι (αν είναι έτσι;) Με το Αγιανιώτκο έχει διαφορά στα φύλλα (από την βάση δεδομένων) στο χρωματισμό της νέας κορφής ενώ ως προς το Αγιωργίτικο διαφέρει στα ενήλικα φύλλα που δεν είναι τόσο μυτερές οι άκρες αλλά είναι πιο στρογγυλοποιημένες οι άκρες του.
Βέβαια και τις δύο πιο πάνω ποικιλίες δεν τις ξέρω οπτικά, μόνο από φωτο..
Η γεύση του κρασιού μετά από 6 μήνες κλειστό, είναι έντονη (σαν μερλοτ) με κυρίαρχο το δαμάσκηνο ή το μαύρο μούρο. Έκανα πολύ λίγο, 15 λίτρα συνολικά, από τα οποία το συγκεκριμένο (που παρέμεινε 10 μέρες με τη φλούδα) ήταν σε ποσοστό 80% περίπου και το υπόλοιπο ασπρο ποταμίσι..που μπήκε με το στίψιμο..
Ιταλικά ή Γαλλικά δεν πιστεύω να είναι λόγω της σχετικής απομόνωσης των νησιών και της πολύ παλιάς αγροικίας που το βρήκα, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον, θύμα της τουριστικής "ανάπτυξης"!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/05/2009 14:46 #1416 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Μην το αποκλειεις να ειναι μη ελληνικής προέλευσης ποικιλία γιατι οι κυκλαδες ειχαν πολλα παρε-δωσε με την Ιταλια και τους βενετούς παλιότερα (περίοδος φραγκοκρατίας κλπ)... Το δέ ριφόσκο καλλιεργειται εδω και εναν αιωνα πανω κατω, στην πελοποννησο και αλλου...Ειχε εισαχθει απο τον Μερκούρη ... Για την Ιστορία δές εδώ:"Μια μέρα στο Κτήμα Μερκούρη - Ενας μικρός παράδεισος στην Πελοπόννησο, «πνιγμένος» στ' αμπέλια και στα ελαιόδενδρα, που έχει τη μοναδικότητα να ανήκει από το 1860 στην ίδια οικογένεια…" http://portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_15/06/2005_128059

Οσον αφορά το Αγιωργίτικο, απ'οτι ειδα στο βιβλίο της Χ. Σπινθηροπούλου "δέχεται κλάδεμα κοντό στα 1-2 μάτια".... Οπότε....


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/05/2009 15:20 #1417 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Σχετικά με το Αγγιανίτικο.

Επίσης, πάλι απο το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου, παραθετω τις παρακάτω πληροφορίες σχετικα με το Αγιαννίτικο: 1)Δέχεται κι αυτό κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια, 2)Ωριμάζει νωρίς, στα τέλη Αυγούστου, 3)Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει ένα (1) σταφύλι μέτριο, κυλινδρικό... που δύσκολα αποχωρίζεται απο την κληματίδα... Οπότε, μαλλον πρέπει να αποκλειστεί και αυτό...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/05/2009 15:51 #1418 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
καί εγώ ενόμιζα ότι η εμμονή γιά τήν "ταυτοποίησι" μιάς περιέργης ποικιλίας δέν ήταν τόσον έντονη, αλλά, απ' ό,τι βλέπω κοντεύουμε νά ξεπεράσωμε καί εκείνη τής Ασφάλειας!
Φίλε "αχταπέ", κάθε απόκρισις αντί νά σέ κατευθύνη πρός τήν λύσι μπορεί καί νά μπερδεύη. Ανάλογα καί η δική μου. Άν καί υποκυμενική, ίσως, πιό δομημένη:
Γιά νά περιορίσης τόn χώρο αναζήτησης, δές, κατά σειρά προτεραιότητος , τά χαρακτηριστικά τά οποία, όπως πιστεύω, δέν μεταβάλλονται καί πολύ μέ τήν παραλλακτικότητα ή τήν διατροφή μιάς ποικιλίας, (υποκειμενική μου εκτίμησις, άλλως, ας με διορθώση κάποιος):
1. γίγαρτα, 2. έλικες (2-σχιδείς, 3-σχιδείς, ή δισχιδείς-τρισχιδείς), 3.όψις νέου βλαστού, (χρώμα, σχήμα καί χνοασμός τών πρώτων φύλλων, στά μεσογονάτια καί στούς κόμπους), 4.από - έως ποίο κόμπο δένει τά σταφύλια, 5. μίσχος καί σχήμα σταφυλής, 6. πάχος φλοιού , 7. σχήμα `ράγας, 8.ανεπτυγμένο φύλλο, (κατά τεκμήριο).
Συμπληρωματικά, αλλά, συγκριτικά μέ άλλες γνωστές ποικιλίες: τόν χρόνο εκπτύξεως - ωριμάνσεως, τήν παραγωγικότητα (σταφύλια /βέργα), τήν αντοχή στήν ξέρα.
Συνέκρινέ τα μέ τά δεδομένα τής υπάρχουσας τεκμηριώσεως καί κάπου θά καταλήξης, (άν δέν μπερδευτής!).
Πάντως, γιά δές σχετικά μέ τό "ΣΑΜΉ", μήπως είναι τό Σανί τό μαύρο; Τό ήθελα καί εγώ καί δέν τό ευρίσκω. (Όχι, δέν είναι Κινέζικο, προέρχεται από τήν Περσία!).
Έχε καί υπ' όψιν σου ότι οι Κυκλάδες είχαν μακρά περίοδο Ενετοκρατίας καί από ποικιλίες οπωροφόρων καί ανθέων, ...., άλλο τίποτα! Μέχρις καί τήν ξυνήθρα έφεραν!
KLASSIKOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/05/2009 16:02 #1419 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Εντάξει! Ζητώ συγνώμη αν κούρασα με την επιμονή μου την ωραία παρέα..Πάντως το Ριφόσκο ταιριάζει καλά και αν κλαδεύεται σε αμολυτές όπως η σουλτανίνα θα είναι αυτό!
Η επιμονή μου έχει κάποια προφανή αιτία.. Αν με ρωτήσει κάποιος που θα του πάω δωράκι ένα μπουκάλι κρασί από το κτήμα μου, να μην ξέρω τι κρασί του δίνω; Τι θα του πω.. ένα "μαυρούδι";

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/05/2009 17:46 #1420 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
...Αστειεύεσαι?...Καμμια κούραση!... 'Εχουμε κι εμείς το ίδιο "ψώνιο"!.... Παρεπιπτόντως, μπορεί να μας ενημερώσει κανείς (αν γνωρίζει) άν γίνεται κάποιος ιδιώτης να στείλει δείγμα κλήματος για ανάλυση DNA? Και άν ναί πού και πώς? Δηλαδή ποιά η διαδικασία.... Φαντάζομαι θα ειναι απίθανο, απλώς πάντα είχα αυτή την απορία!...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/05/2009 23:54 #1421 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Μά καλά, εσύ βρέ "αχταπος", ένα αστείο είπα καί τό επήρες σοβαρά! Εγώ έχω τήν μεγαλύτερη "λόξα" μέ τίς ποικιλίες καί θά μέ ενδιέφερε νά μάθω ποία ποικιλία είναι. Μά, δέν τό κατάλαβες; Γιατί σέ συμβούλεψα; Ψάξτο καί πές μας.-
KLASSIKOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.058 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ