file Άγνωστη ποικιλία

Περισσότερα
13/05/2009 08:33 #1391 από axtapos
axtapos δημιούργησε το θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Είμαι στις Κυκλάδες. Έχω μια ρίζα μέσα στο αμπέλι αρκετά παλιά η οποία βγάζει καρπό μόνο αν κλαδευτεί με μακριές αμολυτές και στον πέμπτο και έκτο κόμπο.. Χρόνια το κλάδευα με 2 ή τρία μάτια και δεν έκανε καρπό!! Δεν ξέρω τι σταφύλι είναι..
Η ποικιλία είναι μαύρο σταφύλι με ρώγες στρογγυλές και αρκετά μεγάλες. Είναι πολύ ζωηρό με μεγάλες κλιματσίδες και ανθεκτικό στις ασθένειες. Πέρσυ οινοποίησα 15 λίτρα από αυτό με παραμονή 8 μέρεςμε τις φλούδες και μετά στίψιμο μαζί με λίγα υπολοίματα μισοστιμένου ροδίτη και έγινε πολύ καλό κρασί με γεύση δαμάσκηνου παραπλήσιο με μερλότ..
Δεν έχω ξανακούσει μαύρη ποικιλία να θέλει μακρύ κλάδεμα και παρακαλώ όποιον γνωρίζει κάτι να μου γράψει..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/05/2009 12:22 #1394 από VAGAIOS
VAGAIOS απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Μακρύ κλάδεμα συνήθως επιδέχονται και θέλουν οι επιτραπέζιες ποικιλίες αλλά και "ημίαιμες" που έχουν σύνδεση και καταγωγή και από τη σουλτανίνα, μιας και οι οινοποιήσιμες ποικιλίες καρποφορούν ακόμη και από τους λανθάνοντες οφθαλμούς -κοιν. τσίμπλες- και το "πρώτο μάτι".

Προσωπικά αν οι ρόγες ήταν όχι τόσο στρογγυλές αλλά κάπως επιμήκεις, μεγάλες, σκληρές και αυγοειδείς θα μου θύμιζε το μαύρο αητονύχι που το συναντούσαμε στις κληματαριές παλιά και ήθελε όντως μακρύ κλάδεμα.

Άρα το πιο πιθανό να είναι μια "μεταλλαγμένη" ποικιλία υβριδικήίσως και διπλής και τριπλής χρήσης αλλα δεν ξέρω αν μιλάς για αυτόρριζο κλήμα ή ήταν μπολιασμένο.

"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/05/2009 12:45 #1396 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Η ρόγα δεν είναι τελείως στρογγυλή, πράγματι είναι λίγο - πολύ λίγο - μακρόστενη, με σκληρή φλούδα. Το κλήμα το είδα πριν χρόνια τεράστιο σε παλιά κληματαριά εγκατελειμένου αγροτόσπιτου και έκοψα λίγες βέργες που τις φύτεψα.. Όλες πιάσανε και πολύ γρήγορα έκαναν χοντρούς κορμούς αλλά δυστυχώς δεν έκαναν καρπό, εκτός από σποραδικά 1 ή 2 το πολύ τσαμπιά, μέχρι που αναγκάστηκα και ξερίζωσα (ο βλάκας) τρία πολύ εύρωστα κλήματα γιατί ήταν σε καλό χώμα.. Κράτησα ένα το πιο μεγάλο και πέρσυ δοκίμασα το μακρύ κλάδεμα με 6-8 μάτια και ω του θαύματος κάθε αμολυτή είχε από δύο τσαμπιά στο 5ο και στο έκτο μάτι. Φέτος άφησα παραπάνω και πάλι είναι φορτωμένες οι 6 αμολυτές στα ίδια μάτια.. Μου άρεσε πολύ και το λίγο κρασί που έφτιαξα και γι΄αυτό ήθελα να μάθω τι ποικιλία είνα. Εδώ κανείς δεν ξέρει (μου έχουν πει διάφορα ονόματα) αλλά δεν είδα πουθενά κάτι παρόμοιο, ειδικό χαρακτηριστικό το μακρύ κλάδεμα το οποίο γνωρίζω οτι απαιτεί η σουλτανίνα..
Πρώτη φορά ακοώ επίσης την οομασία "μαύρο αητονύχι".. Αν ξέρεις περισσότερα (θα το ψάξω βέβαια) πες μου..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/05/2009 14:08 #1397 από ampelourgos
ampelourgos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Για ρίξε και μια ματιά εδώ :
http://ampelourgos.gr/forums/p/56/108.aspx#108

Μπορεί να βρεις κάποιο που να μοιάζει με το σταφύλι σου.


(πχ Αητονύχι μαύρο http://gvd.biology.uoc.gr/cgi-bin/webdata_pictrial.pl?fid=953194682&query=Cultivar%2Bname%2B%2528ISO843%2Btransliteration%2529%3Daiton%26Greek%2Bname%3D%26pagenum%3D1%26cgifunction%3DSearch&cgifunction=form )



...καλά κρασιά...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/05/2009 20:14 #1399 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες, τελικά μάλλον δεν είναι αυτό. Το "αετονύχι μαύρο" (όπως και το άσπρο), απ'ότι διάβασα ψάχνοντας έχουν μακρόστενο σχήμα με μια μικρή "κάμψη" στην άκρη, και από κει πήρε το "περιγραφικό" του όνομα, σαν αετονύχι! (ωραίο!). Το σταφύλι (μου) είναι σχεδόν στρογγυλό. Πάντως πιστεύω οτι έχεις δίκιο όσο αφορά τις παραλαγές και μπολιάσματα (από παλιά) με επιτραπέζιες ποικιλίες γιατί είναι περίεργο μαύρο σταφύλι να θέλει μακρύ κλάδεμα.
Την βάση δεδομένων την γνωρίζω και πιστεύω οτι θα μπορούσε να ήταν περισσότερο "πλούσια" σε στοιχεία αλλά και σε εμφάνιση (απαράδεκτη) και χαρακτηριστικά για τις ποικιλίες. Με την σημερινή τεχνολογία με τις βάσεις δεδομένων είναι απλό!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/05/2009 22:58 #1400 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
καλησπερα εχω αλεργια με την γραφη αλλα πρεπει να σας δωσω συχγαρυτηρια ειστε η καλυτερη παρεα

το κλημα που αναζητειτε λεγετε κουμαρι καλιεργειται στις κυκλαδες κυριως στην ανδρο

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/05/2009 09:16 #1403 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Φχαριστώ φίλε για την πληροφορία.. Ίσως είναι αυτό!
Εχω δει στην Άνδρο παρόμοια κλήματα στις πλαγιές πάνω από τον Αϊ-Γιάννη! Μάλιστα μου έκανε εντύπωση που ήταν ακόμη ατρύγητα και ο μήνας ήταν τέλος Σεπτεμβρίου! Με την μανία που έχω να μαζεύω βέργες από "ξεχασμένες" παλιές ποικιλίες, έκοψα και από κει δυο βέργες οι οποίες είναι φυτεμένες στο αμπέλι μου σε μια γωνιά εδώ και 6-7 χρόνια! Πέρσυ το ένα έκανε ΕΝΑ τσαμπί και πράγματι ήταν παρόμοιο με αυτό που λέω.. πράγμα που δεν σκέφτηκα! Φέτος δεν έχουν και τα δυό! Η μεγάλη τους διαφορά όμως είναι η "ευρωστία". Τα "Ανδριώτικα" έχουν μείνει μικρά και αδύνατα σαν να μην τους αρέσει το χώμα μου, πράγμα οχι απίθανο μια και από κει που τα πήρα το χώμα είναι καφέ και πλούσιο..ΔΕΝ σκέφτηκα να τα κλαδέψω και αυτά με μακριές αμολυτές γιατί είναι που είναι ασθενικά να μην τα "παρακουράζω"! Θα το κάνω του χρόνου!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/05/2009 16:40 #1406 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: κουμάρι ?
Φιλοι, δεν θελω να σας απογοητευσω σχετικα με το ποιό είναι το μυστηριώδες κλήμα, η βιβλιογραφία όμως σχετικά με το κουμάρι λέει κάποια πράγματα που δέν ταιριάζουν με το συγκεκριμένο "αγνωστο" κλημα του φίλου axtapou...:

Κουμάρι (Κουμαριά)

Χώρος καλλιέργειας: Ερυθρή ποικιλία, καλλιεργούμενη διάσπαρτα στις Κυκλαδες και κύρια στην 'Ανδρο.

Φυτό: Είναι ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και κλαδεύεται κοντά, στα 2 μάτια. (υπογράμμιση δική μου).

Ξεκινά τη βλάστηση στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει πρώιμα, τέλος Αυγούστου. Καθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2 σταφύλια μεγάλα που ξεπερνούν τα 400g, πυραμειδοειδή, ελαφρά πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μεσαίου μεγέθους, 2,5g, σφαιρικές, με φλοιό μέτρια παχύ, κυανομέλανου χρωματισμού, και σάρκα άχρωμη, σχετικά εύχυμη, γλυκιά, υπόξινη, ευχάριστης γεύσης με 2-3 μεγάλα γίγαρτα.

Προϊόν: Το γλεύκος είναι πλουσιο σε σάκχαρα, καλής οξύτητας".

(Κριμπάς Β. 1944. Αμπελογραφία, τόμος Β').

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/05/2009 18:08 #1408 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: κουμάρι ?
επιμενω και δεν εχω καμια αμφιβιλια εχω ζησει δεκα χρονια στην Ανδρο και γνωριζω καλα την ποικοιλια Στο αμπελι μου στην Φλωρινα σε υψομετρο 750 μ

εχω φυτεψει πεντε ριζες και παρουσιαζουν την ιδια συμπεριφορα .Μαλιστα υπαρχει και λευκη παραλαγη Οσον αφορα την βιβλιογραφια τα ιδια υποστηριζει

και η Χ. Σπινθυροπουλου δηλαδη συμφωνει με τον κυριο Κριμπα. Παντως εαν πατε καποτε στην Ανδρο μπορειτε να επισκευτειτε το Μεσα Βουνι , το Συνετι

η την Χωρα οπου θα δειτε τα συγγεκριμενα φυτα .Μαλιστα στην Χωρα εμφιαλωνεται ενα πολυποικοιλιακο κρασι με βαση το κουμαρι και με την επωνυμια

"κουμαρι ανδρου" Οι φιλοι μου στην Ανδρο θα χαρουν να σας ξεναγησουν στα αμπελια τους


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/05/2009 20:26 #1410 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: Άγνωστη ποικιλία
Αετονύχι ???


Ναί, είναι όπως τό λέγει καί ο 'αχταπος'. Άλλο «νυχάκι» (νυχάτο)
καί άλλο «αετονύχι». Μυτερά καί τά δύο, αλλά, στό τελευταίο η άκρη – μύτη τής
`ράγας είναι κάπως ‘γαμψή’ . Τό περασμένο καλοκαίρι είχα καί εγώ μιά σύγχυσι
γιά ένα από τέτοιες ποικιλίες καί ένας δικός μου μού έδειξε επί τόπου τήν
διαφορά. Καί εγώ δέν τήν είχα προσέξει.





Επανέρχομαι στό θέμα: Άγνωστη Ποικιλία. Μόνον μιά;; (γιά εμάς τούς ερασιτέχνες)!


Εγώ, ούτε γιά τίς μισές από τά δικάμου δέν είμαι καί σίγουρος. Τά υπόλοιπα στό περίπου. Καί κάποια, .... , μέ πολλά ερωτηματικά.


Όταν τό σταφύλι
μιάς ποικιλίας είναι ολό-ιδιο μέ εκείνο τού Παύλου τής Ζακύνθου, (διακεκριμένο
σχήμα), καί τά φύλλα της ομοιάζουν περισσότερον μέ τού Πετρουλιάνου τής Λακωνίας,
..., έ ..., θεωρώντας ότι θά είναι κάποιος κλώνος αυτής, τό λέγω καί εγώ
«Παύλος» = σάν Παύλος. (πές το καί San Παύλος! Οι Ζακυνθινοί, καί τό χριστόψαρο τό
λένε ( San )Πέτρος!)


Όταν ένα κλήμα – (μαύρη ποικιλία) κάνει τά σταφύλια του πιό ψιλόρραγα καί από
τήν σταφίδα, μή ευρίσκοντας κάτι αντίστοιχο στήν βάσι, τό λέγω «Ψιλοσταφίδα»,
σέ αντιδιαστολή μέ τήν Χονδροσταφίδα
τής βάσεως. "Σού έβαλα καί από μιά
Σταφίδα , δέν θέλει χαράκωμα γιά νά δέση", μού είπε ο δότης τού φυτού. . Λέτε νά θέλη χαράκωμα γιά νά χονδρύνη!
Δέν νομίζω, απλώς θά είναι κάποιος κλώνος σταφίδας.


Τί κι’ άν τά
δεδομένα τού μελανού «Σκυλοπνίχτη» είναι πιό ‘ακραία’ από εκείνα τής βάσεως
δεδομένων καί λοιπών αναφορών; Δέν παύει νά είναι ο Σκυλοπνίχτης, αφού λόγω τής
ευρωστίας του, τείνει νά ‘πνίξη’ τά άλλα κλήματα γύρω του! Γιά εμάς, είναι ό,τι
η Μαντηλαριά γιά τά νησιά.


Δυσκολεύομαι όμως
καί νά κατατάξω μιά ποικιλία σάν τό
Αγιωργήτικο, (« San -Γιωργήτικο»!), αλλά, μέ πολύ περιωρισμένη παραγωγή. Δένει, τό πολύ,
6-7 σταφύλια! Δέν μού ταιριάζει μέ καμμιά από τίς «υπο-παραγωγικές» ποικιλίες.
Ποικιλία νά σού πετύχη! θά είπη κάποιος. Καί όμως, κλήμα καί σταφύλι αντοχής,
καί τό σταφύλι (μαύρο, γαλανό) αξιόλογο.





Τήν “ The Greek Vitis Database ”
κοντεύω νά τήν μάθω απ’ έξω! Άσε καί τήν σχετική υπάρχουσα τεκμηριώσι γιά τίς
ποικιλίες. Ούτε καί εξετάσεις νά έδινα! Μόνον τήν αμπελογραφία τού Κριμπά δέν
έχω διαβάσει! Μέχρις καί κωδικοποίησι έκανα, αλλά στή «ταυτοποίησι» στό “like that ” δέν μού
βγαίνουν. Όσα περισσότερα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά συνεκτιμώ, πέρα από τό
σταφύλι καί τά φύλλα, (έλικες, γίγαρτα,
μίσχο, χρόνο βλαστήσεως καί ωριμάνσεως, βλαστός, κ.λ.π), τόσον μπερδεύομαι καί
τά παρατάω.


Η βάσις δεδομένων
τής `Ρουμπελάκη καί Lefort είναι, όπως δήποτε, κάτι τό
σημαντικό. Γιά τούς απλούς ‘επισκέπτες’ μπορεί νά είναι ένας μπούσουλας, αλλά
γιά τούς ερευνητές, μάλλον, κάτι πολύ περισσότερον. Τά περιγραφικά –
καλλιεργητικά χαρακτηριστικά τής Σπινθηροπούλου συμπληρώνουν σέ μεγάλο βαθμό
τήν υπάρχουσα τεκμηρίωσι. Τό πρόβλημα, όμως, μέ εμάς τούς ‘επισκέπτες’ είναι
ότι δέν μάς βολεύει η ενιαία ‘κωδικοποίησις’ όσον η αίσθησις τής διαφοράς από
εκείνο πού ξέρομε καί ως πρός τό οποίο τό αναγάγομε, ως βάσι αναφοράς καί συγκρίσεως. Τό 1<sup>ο</sup> διευκολύνει
τούς μελετητές – ερευνητές, τό 2<sup>ο</sup> είναι τό ζητούμενο γιά τούς
απλοϊκούς καλλιεργητές.


Πολλά από τά
καταγραφόμενα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά, όπως τό φύλλο, ο χρόνος εκπτύξεως –
ωριμάνσεως, τό χρώμα τού βλαστού, ενδέχεται νά παρουσιάζουν μιά διακύμανσι
αναλόγως τών διατροφικών, εδαφικών ή κλιματικών παραγόντων, άλλα, καί ανάλογα
μέ τόν κλώνο. Πρόσεξα, είσης, ότι τό πλήθος τών σταφυλιών πού δένει ένα πολύ εύρωστο κλήμα μιάς ποικιλίας,
σέ πιό άγονο τόπο, είναι λιγότερα από τά μέτρια εύρωστα κλήματα στόν πιό έφορο τόπο (ίδια ποικιλία μέ
διαφορά 20 μέτρα!). Γιατί; Τό μόνο πού ενθυμούμαι είναι ότι στόν άγονο τόπο
έβαλα πιό εύρωστες βέργες γιά νά μή λαθέψουν καί νά προφθάσουν νά
δυναμώσουν! Ίσως καί η ευρωστία νά
είναι αποτέλεσμα τής υποπαραγωγικότητας.


Από τήν άλλη μεριά,
υπάρχουν καί χρακτηριστικά, (του’λάχιστον γιά ομάδες ποικιλιών), πού, (άν καί
όπως πιστεύω), δέν συνιστούν αμπελογραφικά χαρακτηριστικά, ως τόσον, είναι
προφανή καί διακεκριμένα γιά τόν καλλιεργητή. Γιά παράδειγμα, στόν κλάδο καί
από τίς βέργες, (τό χρώμα τους καί τόν τρόπο πού έχουν πετάξει τήν προηγουμένη
χρονιά), ξεχωρίζεις τέλεια κάποιες ποικιλίες. Τό πέταγμα τής βέργας τής
Μαυροδάφνης καί τής Βολίτσας ξεχωρίζει από εκείνο τού Σκυλοπνίχτη, όπως τά μάτια τού λαγού από τής κουκουβάγιας! Τώρα
θά μού είπετε ότι καί έναν αλλοδαπό τόν ξεχωρίζεις εύκολα από τόν `Ρωμιό, αλλά,
μπορεί αυτό νά κωδικοποιηθή σέ ένα expert system ; καί μέ πόσα πεδία; Έδειξα πέρυσι σέ έναν
δικό μου συμπτώματα διπλού κόμπου – δεσμίωσης σέ 2-3 από τά πλέον εύρωστα
κλήματα - ποικιλίες. Τού είπα ότι μπορεί νά οφείλεται καί σέ μόλυνσι, γιατί δέν
ξέρω ποίες ποικιλίες μπορεί νά τό εμφανίζουν.
Μακάρι νά ήσαν καί τά άλλα «μολυσμένα» έτσι, μού είπε!


Εν κατακλείδι, αυτό
πού θέλω νά είπω αναφορικά μέ τήν αναγνώρισι μιάς ποικιλίας από τόν απλό
καλλιεργητή, δέν είναι εύκολο θέμα. Άν ταιριάζει πολύ η περιγραφή – εκόνα του
μέ εκείνη τήν καταγεγραμμένη τής βάσεως, τότε, έχει καλώς. Συνήθως, όμως, ο καθένας μας αναζητεί
αλγοριθμικά έναν περιορισμό τού χώρου σέ κατηγορίες – υποκατηγορίες πού
περιλαμβάνουν κάποιες ποικιλίες μέ σαφή – διακεκριμένα χαρακτηριστικά. Ποία
είναι, όμως, αυτά τά χαρακτηριστικά καί χωρίς διακυμάνσεις ή προυποθέσεις; Ακόμη καί τό χαρακτηριστικά ορθόκλαδο καί
χρώμα τής βέργας τού σκυλοπνίχτη, γιά παράδειγμα, ενδέχεται νά περιορίζεται
μόνον σέ κυπελοειδή σχήματα.


Έτσι μένομε εκεί
όπου είμαστε, μέχρις ότου, ψάχνοντας, επιβεβαιώσομε κάτι διαφορετικό. Τό θέμα
είναι καί οι ειδκοί – γνώστες νά μπορούσαν νά μάς προσφέρουν περισσότερη
βοήθεια σέ όρους, όμως, πού αντιλαμβανόμαστε, ή έχομε κατά νούν. Η μέχρις τούδε σχετική τεκμηρίωσις, άν δέν
είναι τέλεια, δέν είναι απολύτως πρόσφορη γιά τούς απλούς ενδιαφερομένους. Καί
μή παραπονούμεθα, δέν εγράφηκε ειδικά γιά εμάς, αλλά γιά τούς πιό ειδικούς.
KLASSIKOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.337 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ