file Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας

Περισσότερα
18/03/2010 08:18 #2987 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
Ισσ- Ζ-αμπέλλα - Τζωρτζίδικα, ... : Ποικιλία ανθεκτική στίς ασθένειες (δέν θέλει ψέκασμα, πολύ ανθεκτική στό ωΐδιο, .... ). Γιατί νά μή προτιμάται;
Όχι φίλε Goude, δέν έβαλαν τό χέρι τους οι φαρμακευτικές εταιρείες. Δέν τίς απασχολεί κάν η ποικιλία αυτή. Σταφύλια καλά γιά μαρμαλάδες μπορεί νά κάνη, καί γιά τσίπουρο ίσως, (απ' όσα ακούγω). Γιά κρασί όμως, ... δέν θά τό συζητούσα. Αντίστροφα σκεπτόμενος, αφού η παραγωγή της είναι τόσον πλούσια καί ανέξοδη, γιατί η Τζωρτίνα τού Πρωτόπαππα ("Θασοινός"), είναι σχετικά από τά πιό ακριβά του ; Μήπως η χημική του επεξεργασία είναι αυτό πού κοστίζει περισσότερον ; Ακριβό, πάντως, διότι έχει τό "μονοπώλιο", όχι ! Γιά τούς συντοπίτες του (βλ. Κοτσαλή, ...) σαφώς ο κ. Πρωτόπαππας οφείλει (ηθικά) μιάν απάντησι. (Άν καί στό προφίλ τής εταιρείας αναφέρει ότι " παράγει κρασιά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες εκτάσεως 300 στρεμμάτων στην Kάριανη Kαβάλας όπως και από την αποκλειστική συνεργασία με την Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους" . Τυπική αντίφασις μεταξύ αυτού καί ετικέττας!). Γιά μένα πάντως, τό ό,τι δηλώνει ποικιλία "Τζωρτζίνα", μού αρκεί καί, παραπέρα, λόγος δέν μού πέφτει γιά τό προϊόν του. Δέν τό έχω δοκιμάσει καί θά συνιστούσα σέ όποιον τό δοκιμάσει, μή παρασυρθή νά καλλιεργήση Τζωρτζίδικα πιστεύοντας ότι, από μόνος του, θά βγάλη ένα αντίστοιχο κρασί. Άς συμβουλευθή καλύτερα τόν ίδιο τόν Πρωτόπαππα, (νά τού εξηγήση καί πώς αναβαίνει τό κόστος!).
Συμπληρωματικά καί γιά τία αντοχές τής ποικιλίας αυτής, η προσωπική μου άποψις, (από 2 κλήματα πού είχε ένας γνωστός στό αμπέλι του), είναι ότι: σέ εδάφη μετρίας έως κανονικής γονιμότητος καί σέ συνδυασμό μέ ξερικό κλίμα, τά Τζωρτζίδικα είναι ... γιά κλάματα, ξεχάσετέ τα. Σέ άλλα, πιό εύφορα εδάφη καί μέ ικανές καλοκαιρινές βροχές μάλλον αποδίδει, (ό,τι αποδίδει).
KLASSIKOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/03/2010 12:29 #2988 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
Να προσθέσω και γω την γνώμη μου για το ''ρώσικο'' όπως το λένε εδώ .

Έχω τρείς ρίζες , πράγματι έχει μυρωδιά ανάμεσα σε κοριό φράουλα και βατόμουρο,πράγματι θέλει γόνιμο και κάπως υγρό έδαφος.

Επίσης .ενας γεωπόνος ,της διεύθυνσης γεωργιας του νομού Κοζάνης ,έλεγε ότι η ποκιλία αυτη έχει πενταπλάσιο ξυλόπνευμα από τις άλλες .

Επομένως, είναι καλή ,μόνο για ίσκιο [έχει κάτι φύλα σαν πιάτα].


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/03/2010 06:18 #3005 από japetus
japetus απάντησε στο θέμα: Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
Αν παντως εχει κανεις τετοια κληματα και δεν εχει κλαδεψει, θα με ενδιεφερε μια βεργα για κληματαριά...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/03/2010 03:54 #3010 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
Φίλε Japetus,

έχω μερικά κλήματα από κλαδέματα Τζωρτζίνας, τα τηλέφωνά μου είναι 25930-23622 και 6944-310664, πάρε με να κανονίσουμε πως να σου τα στείλω.

ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/03/2010 11:25 #3015 από panos
panos απάντησε στο θέμα: Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
ΦΙΛΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ''ΦΡΑΟΥΛΑ'' ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΔΩ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΥΝΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΤΗΝ ΛΕΜΕ ''ΡΩΣΙΚΗ'' ΑΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΣΩΣΤΑ . ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΩΦΕΙΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΣΟΒ. ΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΕΦΕΡΑΝ ΒΑΣΙΚΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΩΣ'' ΤΖΟΡΤΖΙΝΑ '' . ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΟΝΤΩΣ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΓΕΥΣΗ ΦΡΑΟΥΛΑΣ . ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΔΗΛ. ΚΑΤΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΔΩ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ/ΤΟΞΙΚΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΕΓΩ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ . ΒΑΣΙΚΑ ΕΔΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ. ΟΜΩΣ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΝΤΟΝΗ Η ΓΕΥΣΗ ΦΡΑΟΥΛΑΣ!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/03/2010 17:25 #3052 από CostasL
CostasL απάντησε στο θέμα: Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
Απόψε έγινα μέλος στο "αμπελουργείν" και διάβασα αυτην την αναφορά. Εχω ένα μικρό αμπελάκι με μπολιασμένα κλήματα μέσα στο οποίο έχω και μια κληματαριά με Τζωρτζίνα. Το κλήμα αυτό μου το έδωσε ο πατέρας μου που λέει οτι το έχει φέρει απο Μικρά Ασία ο πατέρας του ονομάζοντας το "Αγιορίτικο" . Μετά απο καιρό κι έρευνα μου εμαθα οτι πρόκειται για το "Θασίτικο" Τζωρτζίνα με το οποίο βγάζει ένα ωραίο κρασί ο Παπαίωάννου.

Η Τζωρτζίνα είναι το ιδανικό κλήμα. Είναι απρόσβλητο απο ασθένειες. Τα μέγιστα παραγωγικό-εντελώς ξερική κληματαριά- και με μια τρομερή φρουτώδη γεύση ο καρπός του που έντονα θυμίζει φράουλα στην γεύση. Φράουλα επίσης θυμίζει και το χρώμα του χυμού του.

Απο το 1990 που το έχω όσες φορές προσπάθησα να φτιάξω κρασί αυτό βγήκε ξύδι. Και μάλιστα ξύδι αρκετά δυνατό. Πριν μερικά χρόνια το πήγα και σε οινολόγο που κι εκείνος μου είπε οτι είναι πολύ αψύ. Μου ανέφερε όμως οτι θα πίνεται. Τελικά πάλι βγήκε ξύδι. Ετσι με μεγάλη μου στενοχώρια λόγω της μοναδικότητας της ποικιλίας και της φρουτώδης γεύσης σταμάτησα να προσπαθώ να το οινοποιώ.

Ενας θείος μου που το έχει στην Καβάλλα βγάζει πολύ καλό τσίπουρο απο αυτό.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/04/2010 08:31 #3058 από japetus
japetus απάντησε στο θέμα: Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
Έχει καμμία σχέση η συγκεκριμένη ποικιλία (Τζορτζίνα, Ισαμπέλλα, Ρώσικο, Αγιορίτικο), με το "τσάπουρνο" που καλλιεργούν στο Κιλκίς;
Είναι και εκείνο απαγορευμένη ποικιλία γιατί είναι και εκείνο υβρίδιο με άλλη ποικιλία (όχι γνήσιο V.vinifera).Πιθανως να ειναι εκεινο υβριδιο ελληνικης ποικιλιας με τζορτζίνα. Το χρησιμοποιούν και εκει αυτορριζο, κυριως για τσιπουρο και ειχε προκυψει θεμα τελευταια μια και δεν εδιναν στους αμπελοκαλλιεργητές της ποικιλιας αυτης επιδοτησεις καθως ήταν μη επιτρεπόμενη ποικιλία.. Επειδη ειναι ανθεκτικη ποικιλια (για τους λογους που εχουμε αναφερει και για τη τζορτζινα) οι καλλιεργητες της περιοχής ειχαν διαφημισει τα προϊόντα τους σαν βιολογικα μια και δε χρειαζοταν να χρησιμοποιήσουν φαρμακα πραγμα που ειχε δημιουργησει εντονες αντιδρασεις με τους υπολοιπους αμπελοκαλλιεργητές...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/04/2010 03:05 #3059 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
Οχι είναι μια άλλη ποικιλία .

Να προσθέσω ότι στην Φλώρινα καλλιεργείται μια ποκιλία με το όνομα ''ταλιάνκα'' στην [κοζάνη την λένε Γαλλικό] αντέχει σε όλες τις ασθένειες ,παρουσιάζει ευαισθησία μόνο στην ερίνωση [καταπολεμάται εύκολα με ένα θειάφισμα].

Εχω διαβάσει ότι αυτές οι ποικιλίες είναι υβρίδια που δημιουργήθηκαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φυλοξήρας.

Ο πατέρας μου είχε ένα αμπελάκι με αυτήν την ποικιλία [δεν το ραντίζαμε ποτέ],και φυσικά δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Στο κτήμα Συγγρού ,στο Μαρούσι, όπου έχει ένα αμπέλι, με τις περισσότερες ποικιλίες που καλιεργούνται στην Ελλάδα αναφέρεται ,σαν ''Αμερικανικό''.

Η δε ζαμπέλα κτλ. ως Ατέσα.

Εάν μένει κάπιος στην Αττική ,αξίζει να πάει να δει το κτήμα, από κοντά.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/12/2010 05:59 #4539 από kwstas siatista
kwstas siatista απάντησε στο θέμα: Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
Εγώ φέτος απο μία κληματαρια μαζεψα περίπου 400 κιλα σταφύλια. Χωρίς ράντισματα, χωρία τίποτα. Για κρασί δεν κάνει διότι τα σταφύλια δεν έχουν πολλούς βαθμούς. Όμως έβγαλα περί τα 70 κιλά τσίπουρο διπλόβραση χωρίς γλυκάνισο. Όποιος δοκίμασε απο το τσίπουρο αυτό έπαθε πλάκα για το άρωμά του κ για το οτι όσο και να πιείς δεν έχεις πονοκεφάλους κ.λ.π. Οποιος έχει αμφιβολίες να έρθει στη Σιάτιστα να το δοκιμάσει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/03/2011 12:03 #5084 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
Επανέρχομαι στο θέμα γιατί πρόσφατα έτυχε να ξεφυλλίσω ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1985 από το τότε Υπουργείο Γεωργίας με τίτλο «Ελληνικός Αμπελογραφικός Άτλας». Ο συγγραφέας του είναι ο Χαράλ. Κοτίνης, Γεωπόνος Ειδικός Αμπελουργίας. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια φωτογραφική παρουσίαση του «μέγιστου δυνατού αριθμού των ποικιλιών της Vitis Vinifera που εντοπίζονται στη χώρα» Παρουσιάζονται περίπου 270 ποικιλίες (επιτραπέζιες, οινοποιήσιμες και σταφιδοποιiας), με ελάχιστα όμως σχόλια για κάθε ποικιλία.

Στο βιβλίο αυτό λοιπόν υπάρχει φωτογραφία ποικιλίας με το όνομα Τζωρτζίδικα (και με λατινικούς χαρακτήρες Tjortjidika ). Κάτω από τη φωτογραφία αναφέρονται τα εξής σχόλια-συνώνυμα:
Τζωρτζίδια, Τζωρτζίδικα (Χαλκιδική, λοιπή Μακεδονία) Τζωρτζίνες (Θάσος, Άγ. Όρος) Ζαμπέλα, Ιζαμπέλα (Ζάκυνθος, Ήπειρος) Βρωμοστάφυλο (Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Θάσος) Κορηός, Κορέος (Αρκαδία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία) Οντέσσα (Θράκη) Φράουλα (Μαγνησία) Μοσχοστάφυλο ((Ν. Πρέβεζας) Κερκυραίος, (Αιτ/νία) Uva Fragola , Isabelle
Ως περιοχές καλλιέργειας αναφέρονται: «γενικά όλη η ηπειρωτική Ελλάδα, οι νήσοι Β. Αιγαίου και Ιονίου».
Η φωτογραφία που παραθέτει ο συγγραφέας μοιάζει πολύ με την περιγραφή που δίνει ο φίλος Nikos Kotsalis στο σημείωμά του στις 27-10-2008 ( http://ampelourgos.gr/forums/t/224.aspx?PageIndex=1 ), αλλά και με τη φωτογραφία του Setoinos ( http:// ampelourgos. gr/ photos/ ampeli/ picture4257. aspx ).


Επομένως σε βιβλίο του Υπ. Γεωργίας το 1985 η ποικιλία αυτή κατατάσσεται στο είδος Vitis Vinifera . Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος άτλας αναφέρεται ως βιβλιογραφία σε πολλά αμπελουργικά/αμπελογραφικά βιβλία (Σπινθηροπούλου, Κούσουλας, Τσέτουρας κλπ). Υπάρχει λοιπόν ένα ζήτημα: γιατί το υπουργείο το 1985 εντάσσει την ποικιλία στο είδος Vitis Vinifera και μια δεκαετία αργότερα την απαγορεύει; Δυσκολεύομαι να απαντήσω καθώς ο συγγραφέας φαίνεται να ξέρει τι του γίνεται και να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία ώστε να μην κάνει τέτοια «πατάτα» (δηλαδή μια πλατιά διαδεδομένη ποικιλία να την ταξινόμησε σε άλλο είδος από αυτό που πραγματικά είναι)



Τέλος τα περί τοξικότητας μάλλον θα πρέπει να απορριφθούν. Ακόμη και εάν τελικά ανήκει στο είδος Vitis Labrusca ουδέν ανησυχητικό. Οινοποιείται κι αυτό όπως και άλλα είδη απλά το είδος που τελικά δίνει τα πλέον εξαιρετικά κρασιά από άποψης ποιότητας και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών είναι το Vitis Vinifera (Ευρωπαϊκή Άμπελος). Και ως χώρα της Ευρώπης λογικό είναι και η Ελλάδα να απαγορεύει την οινοποίηση άλλων ειδών αμπέλου και να προσπαθεί να προστατεύσει το είδος της. Αλλά αυτό απέχει πολύ από τα περί τοξικότητας.



Ελπίζω να βοήθησα και να μην επέτεινα τη σύγχυση.
Christos XM


ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.069 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ