Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας
- dimitris_d
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Προσφατα στο Αγιο Ορος δοκιμασα κρασι απο μια ποικιλια "Τζωρτζινα" με γευση φραουλας(ωριμανση οκτωβριο, υπερανθεκτικη σε μυκητες). Επιπλεον επισκευτηκα και τον αμπελωνα οπου δοκιμασα το σταφυλι οπου η γευση δεν θυμιζει απλως φραουλα αλλα ειναι σαν πραγματικη φραουλα. Μια παρομοια οινοποιηση κανει και ο Παπαιωανου στον θασιτικο οινο.Δυστυχως δεν πηρα βεργες για μοσχευμα.
Αργοτερα στην αναζητηση της ποικιλιας εμαθα (απο μεγαλη εταιρεια) οτι ειναι παρανομη στην Ε.Ε και πιθανων τοξικη!!
Εκανα ερευνα στο ιντερνετ και τελικα εμαθα οτι ειναι υβριδιο της vitis vinefera (ευρωπαικη) με vitis labrusca (USA), και στο εξωτερικο ειναι νομιμη.
Η τοξικοτητα μαλλον οφειλετε οτι στην ζυμωση παραγετε μεθανολη
Υπαρχει καποιος που εχει ασχοληθει με αυτην την ποικιλια και γνωριζει παραπανω πραγματα και που μπορει να την βρει καποιος στην Β.Ελλαδα (για 5-10 κληματα?)
Ευχαριστω Δημητρης
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vasilis
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 20
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- dimitris_d
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Αγαπητε Βασιλη
Στην Μονη Φιλοθεου. Παντως και οι Ιταλοι ειχαν ενα κρασι απο αυτην την ποικιλια νομιζω το ονομαζαν fragollino.
Εγω παντως ενδιαφερομαι για βρωση . Παντως ειναι μια ποικιλια που πρεπει να διερευνηθει εστω και για βρωση γιατι τουλαχιστον ο κλωνος που δοκιμασα εκει ειχε πραγματικα γευση ωριμης φραουλας
Η απαγορευση στην Ε.Ε μαλλον απο οτι καταλαβα οφειλετε στον προστατευτισμο για την Ευρωπαικη αμπελο και λιγοτερο στην "τοξικοτητα" της για αυτο και εινα νομιμη εκτος Ε.Ε
Αν βρεθεις στην Μονη και σου δωσουν καποια μοσχευματα να ξερεις οτι ενδιαφερομαι
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- KLASSIKOS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 471
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 18
Η ποικιλία αυτή αυτή μάλλον δέν είναι "ταξινομημένη" στίς καλλιεργούμενες οινοφόρες ποικιλίες, απ' ό,τι ενθυμούμαι στό παρελθόν. Καί η σύστασις - οδηγία, τότε, ήταν "δέν πρέπει νά καλλιεργείται" .
Άν καί, ως έλληνας, πού αναζητάς πάντα τό "γιατί;" προκειμένου νά πεισθής, εδώ δέν ασχολήθηκα καί ούτε πρόκειτα. Τό "γιατί;" έχει έννοια στό αυτονόητο, τό φυσικό, τό περπατημένο, τό δοκιμασμένο, τό δομημένο. Δέν πρόκειται, μάλλον, γιά ευρωπαϊκή ποικιλία καί σέ καμμιά περίπτωσι γιά ελληνική, αλλά γιά "δημιουργηθείσα" ποικίλία. Καί νά μού τήν προσέφεραν... θά ήμουν αρνητικός. Αφήσετε τά εργαστήρια καί τά ινστιτούτα νά κάνουν τίς δοκιμές. Εκείνοι πού θά έλθουν μετά από 50-100 χρόνια δοκιμής..., θά έχουν μάλλιστα πιό τεκμηριωμένη άποψι γιά τήν καλλιέργειά της.
Προσωπικά ανυσυχώ γιά τίς ποικιλίες πού είχαμε επί αιώνες καί λιγοστεύουν ή χάνονται. Γιά τίς λοιπές ευρωπαϊκές vitis vineferia είμαι πιό συντηρητικός, ενώ γιά τίς διασταυρώσεις μέ μή vitis vineferia, ...., δέν δίνω δεκάρα!
Η δική μου σύστασις: Σπεύδετε βραδέως, (τούλάχιστον,..., άν μή τί άλλο!).
Θά είπη κάποιος, Τί άλλο θά περιμένατε από τόν
KLASSIKOS;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
η προσωπική μου γνώση γι'αυτήν την ποκιλία είναι η εξής:
Η ονομασία της, τοπικά στη Θάσο που μένω είναι Giorgina, και σε μας εδώ είναι πολύ διαδεδομένη με μορφή κληματαριών κρεββατών, σχεδόν κάθε αυλή εχει και την Giorgina της. Από ότι έχω ψάξει δεν έχω βρεί τίποτα σπουδαίο, παρά ότι κανονικά ονομάζεται Γεωργιανή Αμπελος, όνομα που μάλλον υποδηλώνει και την κατραγωγή της από την περιοχή της Κριμαίας. Πως βρέθηκε εδώ στην Ελλάδα και πότε μου είναι τελείως άγνωστο.
Τα χαρακτηριστικά του φυτού είναι αυτά που το κάνουν τόσο διαδεδομένο και συγκεκριμένα η τεράστια αντοχή του σε όλες τις γνωστές κάι άγνωστες αρρώστιες. Σε μας είναι αυτόριζο πολύ γόνιμο πολύ παραγωγικό αντέχει στα πάντα ακόμα και στην απόλυτη έλειψη νερού. Ενα πέρασμα με Χαλκό και Θειάφι είναι αρκετό ή περιττό. Το σταφύλι μεσαίου έως μικρού μεγέθους με κόκκινες ρώγες στρογγυλές πυκνές, με χαρακτηριστικό άρωμα. (φραουλίζει).
Οι βαθμοί του δεν είναι υψηλοί για το λόγο ότι σχεδόν κανένας δεν ελαφρώνει το φορτίο,και το κρασί του μέτριο με καλό χρώμα κερασί και ευχάριστα φρουτώδη αρώματα.
Τα παλαιά κλήματα έχουν μία τάση να χάνουν σταδιακά τα αρώματά τους πράγμα για μερικούς επιθυμητό.
Κάνει καλό τσίπουρο και είναι ο κύριος λόγος καλλιέργειας σε εμάς εδώ.
Από οτι έχω δει έχει δύο μορφές μία με μικρότερα φύλλα και μία με πολύ μεγάλα φύλλα μεγέθους μικρών νούφαρων, κυριολεκτικά εντυπωσιακά.
Για μοσχεύματα ο τόπος είναι γεμάτος, όποιος θέλει αρκεί να κάνει μία βόλτα.
Τελικά η παραγωγή μεθανόλης σαν δευτερεύων προϊόν της ζ'υμωσης πρέπει να είναι και το κύριο πρόβλημα της ποικοιλίας που όμως δεν σταματάει τον ντόπιο πληθυσμό από την χρήση της.
Μία προσωπική αστήρικτη επιστημονικά εκτίμηση είναι ότι το φυτό είναι προικισμένα τόσο ανθεκτικό που πρέπει μόνο του να μπορεί να συνθέσει "εντομοκτόνα" που περνούν μοιραία και στα προϊόντα του, κρασί και τσίπουρο.
Ελπίζω να βοήθησα
Νίκος Κοτσαλής
Θασος
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- dimitris_d
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Δεν θα διαφωνησω οτι οι ντοπιες ποικιλιες πρεπει να διατηρηθουν αναπτυχθουν αλλα μερικες φορες δεν ειναι κακο να παιρνουμε τα δωρα της φυσης εστω και αν ερχονται απο μακρια (βλ.ντοματα,φασολια,πατατα,λεμονια, κλπ..) Τα υβριδια δεν ειναι παντα κακα ειδικα τα μη εργαστηριακα (ειναι κατι φυσικο που συμβαινει συνεχεια στην φυση) . Klasikos σου προτεινω αν εχω το δικαιωμα να δοκιμασεις αυτην την ποικιλια (για βρωση) εστω και για την εμπειρια,ειναι κατι διαφορετικο και σιγουρα οχι τεχνητο.
Νικο ευχαριστω για τις πληροφοριες, και εγω ακουσα οτι ειναι υπερανθεκτικη στις αρρωστιες οποτε πιστευω ειναι ιδανικο κλημα για κληματαρια αφου εχει και την ιδιαιτερη αυτη γευση και δεν θελει και νερο (τι αλλο θελουμε!). Μια ερωτηση μονο στην Θασο η ποικιλια ειναι σταθερη? θελω να πω αν βρω μοσχευματα θα εχω την αναμενομενη γευση η διαφοροποιειται απο κλημα σε κλημα (φυσικα χωρις να υπολογισουμε αλλους παραγοντες οπως περιοχη,κλιμα κλπ) ? Στο Αγιο ορος η γευση μεσα Οκτωβριου (απο οτι φαινεται ειναι οψιμη ποικιλια) ηταν πραγματικα σαν ωριμη φραουλα. Στην Θασο εχετε αυτο το χαρακτηριστικο? Συγγνωμη που σε κουραζω αλλα θελω να δω απο που μπορω να προμηθευτω καποια κληματα και εαν αυτο που εχουν στην Μονη Φιλοθεου ειναι ενας κλωνος με τονισμενη την γευση φραουλας η οχι. Παντως και ο θασιτικος οινος (Παπαιωανου) ειχε την ιδια γευση οποτε μαλλον το χαρακτηριστικο πρεπει να ειναι σταθερο
Ευχαριστω
Δημητρης
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vasilis
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 20
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vasilis
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 20
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vasilis
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 20
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αμπέλι
- Απαγορευμενη ποικιλια με γευση φραουλας