file Φύτεμα ζαμπέλας

Περισσότερα
04/04/2014 11:38 #15009 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Φύτεμα ζαμπέλας
Ερχομαι να συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο mioannis,
Ας μην βλέπουμε παντού συνομωσίες και κρυμμένα συμφέροντα.
Οποιος θέλει μπορεί να καλλιεργήσει την συγκεκριμένη ποικιλία!!! δεν είναι απαγορευμένη για προσωπική χρήση.
Αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα προϊόντα που θα πάρει, κρασί και τσίπουρο, θα έχουν κάποια θέματα.
Ερχομαι επίσης να διαφωνήσω απόλυτα με την γνώμη για την συγκεκριμένη ποικιλία, φορέων της Ηπείρου, όπως αυτή αποτυπώνεται σε ανακοίνωση του φίλου Goude, οι οποίοι φορείς βλέπουν την οικονομική ανάπτυξη του τόπου τους άρρηκτα δεμένη με την καλλιέργεια και την δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης της τζωρτζίνας.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις ίδιες αναρτήσεις δουλεύουν για την δημιουργία φακέλου προς την ΕΕ με αυτόν τον σκοπό.
Και αναρωτώμαι, η Ηπειρος έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης; και χρειάζεται οπωσδήποτε και την αμπελουργία;
Και αν είναι έτσι; γιατί οπωσδήποτε με την τζωρτζίνα; χάθηκαν οι Ελληνικές ποικιλίες με την ίδια και καλύτερη αντοχή σε ασθένειες;
Δλδ σύμφωνα με την φτωχή μου γνώμη όλοι αυτοί οι φορείς παραδέχονται πρωτίστως ότι πρώτον δεν γνωρίζουν το θέμα αμπελουργία, δεύτερον δεν μπορούν να βρούν μιά λύση αμπελουργική που να περνάει από μια Ελληνική ποικιλία, και τρίτον ταυτίζονται πλήρως με τους Αυστριακούς που και αυτοί θέλουν να περάσουν το uhudler τους στην ΕΕ.
en.wikipedia.org/wiki/Uhudler
Μέχρι λοιπόν οι φίλοι Ηπειρώτες να βρούν μια ανθεκτική ποικιλία ντομάτας και να συναγωνιστούν τους Κρητικούς στήνοντας θερμοκήπια κηπευτικών στα Ζαγοροχώρια ας συνεχίζουμε να θέλουμε να καλλιεργούμε τζωρτζίνα εις βάρος Ελληνικών ποικιλιών.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/04/2014 23:28 #15016 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Φύτεμα ζαμπέλας
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GEORGE PAP

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/05/2014 14:00 #15159 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Φύτεμα ζαμπέλας
το θέμα ζαμπέλα - τζωρτζίνα -isabella - fragolino - noah -othello -uhudler και η υποτιθέμενη παραγωγή κρασιού με μεγάλη ποσότητα μεθανόλης (που δεν ισχύει) μου φαίνεται οτι είναι από τα πιό συζητημένα θέματα στο φόρουμ :cheer: :P

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/12/2014 09:48 #17301 από akamas
akamas απάντησε στο θέμα: Φύτεμα ζαμπέλας
Έχω επισκεφθεί το Άγιο Όρος τον Οκτώβριο του 2013 και δοκίμασα την ποικιλία τζωρζίτικο.

Συγκεκριμένα, δοκίμασα το σταφύλι αλλά και το κρασί της. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για εξαιρετική ποικιλία. Έχει πολύ δυνατά αρώματα και ένας μοναχός που ρώτησα στη μονή Σταυρονικήτα, μου είπε ότι επειδή έχει δυνατό άρωμα, την οινοποιούν μαζί με άλλες δύο ποικιλίες.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/01/2015 12:22 #17360 από GEORGE PAP
GEORGE PAP απάντησε στο θέμα: Φύτεμα ζαμπέλας
Χρονια πολλα και καλη αμπελουργικη χρονια σε ολους !!! Eγω προμηθευτηκα 25 φυτα Ζαμπελας για οινοποιηση και για τσιπουρο 2-3 ετων σε γλαστρακια απο την Αρτα με 3 ευρω το φυτο. Ηδη χθες φυτεψα τα μισα και την επομενη Κυριακη θα φυτεψω τα υπολοιπα. Αναλυση εδαφους εχω κανει και με βοηθα οσον αφορα τη λιπανση. Καλη επιτυχια να εχεις σε οτι κανεις !!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/05/2016 00:52 #20629 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Φύτεμα ζαμπέλας
Τελευταια διαβασα απο μεταφραση Γαλικου σαιτ (δυστυχως δεν το αποθηκευσα) και ελεγε οτι.. Απαγορευτηκε προς αποφυγη υπερπαραγωγης! Για καθαρα τεχνοοικονομικους λογους δηλαδη που αφορουν τον Ευρωπαικο αμπελωνα και τα κρασια του. Αυτη η εξηγηση μου φαινεται και η πιο λογικη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/10/2016 19:36 - 19/10/2016 21:33 #22257 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Φύτεμα ζαμπέλας
Από την Αμπελογραφία του Ν.Α. Νικολάου. Εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. 2012.

Ο Νικολάου γράφει ότι το είδος Labrusca, έχει αρκετές ποικιλίες και πιστεύω ότι όχι μόνον η Ζαμπέλα αλλά και άλλες υπάρχουν στην χώρα μα, από αυτό το είδος. Π.χ. στη Βέροια, είδα Ζαμπέλα με πάρα πολύ μεγάλα φύλλα (μεγέθους κεφαλής ενήλικου ανθρώπου), ενώ αλλού με αρκετά μικρά, καμιά σχέση το ένα με το άλλο. Απλά όλα με ένα όνομα ονομάζονται Ρώσικα.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 19/10/2016 21:33 από Goude.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/10/2016 21:58 #22260 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Φύτεμα ζαμπέλας
Και για κάθε ενδιαφερόμενο,υπάρχει φυτώριο που την παράγει.

fitorioalexi.gr/company.php

Είναι στην Άρτα.

Απλά, δεν ξέρω αν δίνουν την Ζαμπέλα ή κάποια άλλη ποικιλία του είδους. Πιστεύω ότι έχει χαθεί η μπάλα και όποιος ασχολείται με την αμπελογραφία, καταλαβαίνει τι λέω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/10/2016 09:54 - 03/12/2016 09:31 #22266 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Φύτεμα ζαμπέλας
1) Αυτή η ποικιλία φαίνεται να έχει εξάπλωση σε χώρες όπου οι κλιματικές συνθήκες δεν ευνοούν την καλλιέργεια της Ευρωπαϊκής αμπέλου (vitis vinifera). Η Ευρωπαϊκή άμπελος περιέχει πάρα πολλές ποικιλίες με πάρα πολύ ευγενή χαρακτηριστικά. Οι ποικιλίες της Ευρωπαϊκής αμπέλου (που θεωρείται το ευγενέστερο είδος αμπέλου παγκοσμίως) καλύπτουν τις ανάγκες και σε ποιοτικά και σε ποσοτικά χαρακτηριστικά.

2) Το είδος αυτό, είναι αποδεκτό για καλλιέργεια, από καλλιεργητές που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παρέχουν στο αμπέλι εντατικές καλλιεργητικές φροντίδες (απομακρυσμένα κτήματα, εξοχικές κατοικίες, χρήση κληματαριάς για ίσκιο). Εξ άλλου η ραγδαία ανάπτυξη της, καλύπτει τις ανάγκες για σκίαση των εξοχικών κατοικιών.

3) Η περιεκτικότητα σε μεθανόλη είναι πράγματι αυξημένη, όπως αυξημένη είναι σε όλα τα χονδρόφλουδα σταφύλια. Ένας διαφορετικός χειρισμός της, π.χ. εκχύλιση με σύντομη παραμονή του γλεύκους με τα στέμφυλα ή χρήση πιεστηρίου, θα μείωνε κατά πολύ την μεθανόλη, όπως συμβαίνει σε όλες τις ποικιλίες.

4) Τα αρώματα φράουλας ή αλεπούς ή κοριού ή βρωμοστάφυλου, είναι εντελώς υποκειμενικά.Στον καθένα μας στην ζωή, αρέσουν πολύ διαφορετικά πράγματα.

5) Πάνω από 3.000 νέες ποικιλίες έχουν φτιαχτεί στα εργαστήρια, ερευνητικών ινστιτούτων, φυτωρίων, γεωπόνων. Όλες αυτές περιμένουν την απελευθέρωση των φυτεύσεων και την άρση των πάσης φύσεως περιορισμών για να ξεχυθούν στην αγορά. Η ευρωπαϊκή αγορά, γνωρίζει πολλούς προστατευτισμούς (δικαίως και αδίκως). Σε άλλες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα και επιτρέπουν την καλλιέργεια νέων ποικιλιών πολύ πιο εύκολα.

Παρακάτω η παρουσίαση της Isabella από την WIKIPEDIA και άλλες πηγές, με μικροπροσαρμογές.

Isabella (σταφύλι)
Από την Wikipedia.

Το σταφύλι Isabella είναι μια ποικιλία που προέρχεται από το είδος των σταφυλιών Vitis labrusca ή «σταφυλιών αλεπού» που χρησιμοποιούνται ως επιτραπέζια, για χυμό και παραγωγή κρασιού.

Εμφάνιση και χρήση
Η φλούδα της Ισαβέλλας, όταν ωριμάσει δίνει ένα σκούρο πορφυρό, σχεδόν μαύρο με μια πράσινο-κίτρινη σάρκα. Έχει μεγάλα καλοσχηματισμένα τσαμπιά με πλούσια κέρινη ανθηρότητα .
Πρόκειται για μια ποικιλία με αδύνατο μίσχο στη ρόγα, πράγμα που σημαίνει ότι η ρόγα αποκολλάται εύκολα απ΄ το τσαμπί. Τα σταφύλια της που χρησιμοποιούνται για να κάνουν κρασί, κυρίως Uhudler και Fragolino. Η Isabella είναι του γένους Vitis x Labruscana προσδίδει μια «foxiness>> (μυρουδιά αλεπούς) στο κρασί και αυτό πιστεύεται ότι είναι απαράδεκτο. Ως εκ τούτου δεν θεωρείται ως ένα σταφύλι ικανό να κάνει εκλεκτά κρασιά. Για φαγητό η γεύση είναι καλή αν και με το στυπτικό σκληρό φλοιό και το άρωμα αλεπούς είναι απαράδεκτη για ορισμένα γούστα.

Είναι ποικιλία αμπέλου που πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Όταν το αμπέλι είναι γυμνό από φύλλα το χειμώνα, είναι καλό να κλαδεύουμε το αμπέλι. Αποθηκεύστε τα κλαδιά που είναι μήκους 15 cm και πάχους μολυβιού. Κόβονται ίσια στο εγγύς άκρο (κοντά στη βάση), και λοξή στο επάνω άκρο. Βάλτε μια δέσμη περίπου 10 μοσχεύματα σε γλάστρες με χώμα – μείγμα με καστανόχωμα ή κοπριά ή άμμο. Η κάτω άκρη φυτεύεται μέσα στο χώμα. Όταν την Άνοιξη θα φυτρώσουν τα φύλλα και οι ρίζες, τότε θα κάνεις την μεταφύτευση στο έδαφος.

Ιστορία
Η Isabella, παρόλο που γενικά ταξινομείται ποικιλία του είδους της Vitis labrusca, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι μια διασταύρωση με ένα άγνωστο είδος της Vitis vinifera, όπως φαίνεται από την ευαισθησία στο ωίδιο και μαύρη σήψη. Πιστεύεται ότι προήλθε από τυχαία επικονίαση όταν οι ποικιλίες της Ευρωπαϊκής Vitis vinifera προσπάθησαν να καθιερωθούν στην Αμερική. Το όνομα Isabella δόθηκε στην ποικιλία το 1816, όταν ανακαλύφθηκε στο Ντόρτσεστερ, Νότια Καρολίνα, από τον ιδιοκτήτη φυτώριου Μπρούκλιν, William Price. Την ονόμασε προς τιμήν της συζύγου του φίλου του, Isabella Gibbs. Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι το σταφύλι καλλιεργήθηκε από τους Ινδιάνους Τσερόκι. Το 1824 ο διάκονος Elizah Fry φύτευσε με επιτυχία τις πρώτες ρίζες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, από τις ποικιλίες – Catawba και Isabella.Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες από άλλες πηγές, που αναφέρουν ότι βρέθηκε στη Βιρτζίνια, στο Ντέλαγουερ και την Ευρώπη. Η ποικιλία Isabella είχε εισαχθεί σε μεγάλους αριθμούς στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα και λέγεται ότι είναι πιθανό ότι η φυλλοξήρα εισήχθη στην Ευρώπη στις ρίζες της Isabella, η οποία έχει μια ανθεκτικότητα στη φυλλοξήρα. Με την πάροδο του χρόνου, η Isabella άρχισε να αντικαθίσταται από τη ποικιλία Concord ή άλλες ανθεκτικότερες και πιο παραγωγικές ποικιλίες vinifera, αλλά έχει επιβιώσει μέσα σε λίγους αμπελώνες, στα Ανατολικά των ΗΠΑ. Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ η παραγωγή του σταφυλιού είναι σχεδόν ανύπαρκτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει πολύ δημοφιλής στον υπόλοιπο κόσμο, όπου έχει πάνω από 50 ψευδώνυμα

Σύγχρονη ιστορία
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Isabella δεν είναι πλέον ένα εμπορικά σημαντικό σταφύλι, δεδομένου ότι δεν παράγει καλά κρασιά (οφείλεται στην labrusca κληρονομιά του) και τις νέες φυτεύσεις είχαν απαγορευτεί στη Γαλλία μετά το 1934.
Ως ποικιλία σταφυλιών υψηλής απόδοσης που αντέχουν σε τροπικές και ημιτροπικές συνθήκες, έχει φυτευτεί στην Πορτογαλία, το Μπαλί, την Ιαπωνία, και διάφορες τοποθεσίες στο νότιο ημισφαίριο, όπως στην Κολομβία και τη Βραζιλία, όπου είναι μια κορυφαία ποικιλία σταφυλιών.
Στις ΗΠΑ καλλιεργείται αραιά στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, λόγω της αντίστασης φυλλοξήρα και την ανθεκτικότητα της στο κρύο.

Isabella γλεύκος σταφυλιών
Ένα από τα πιο δημοφιλή σταφύλια στην πρώην ΕΣΣΔ, Isabella ήρθε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και ειδικότερα στις Δημοκρατίες της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Μολδαβίας από τη Γαλλία μέσω της Οδησσού. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αυτή η ποικιλία, επίσης ονομάζεται Οδησσός μεταξύ Γεωργιανών.
Ο Ρώσος ποιητής Osip Mandelstam είχε περιγράψει την Isabella ως «σαρκώδη και βαριά σαν ένα σύμπλεγμα από μόνη της νύχτας». Το Radeda, είναι ένα κόκκινο ξηρό κρασί της Αμπχαζίας, παρασκευασμένο από Isabella.

Η Isabella βρίσκεται επίσης στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην πλευρά της Τουρκίας. Οι Έλληνες του Πόντου από την Τραπεζούντα την έχουν χρησιμοποιήσει για την παραγωγή κρασιών με το όνομα "zamura».
Τα σταφύλια της είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πετιμεζιού και των φύλλων για την παρασκευή σαρμάδων.

Ψευδώνυμα
Η Isabella έχει πάνω από 50 ψευδώνυμα, συμπεριλαμβανομένων: Albany Surprise (Νέα Ζηλανδία), Alexander, black cape, Borgoña, Champania, Constantia, Dorchester, Seksarda (Κροατία), Fragola (Ιταλία), Framboisier, Glippertjie, Glipdruif, Isabelle, Izabella, Odessa, Raisin De Cassis, , Μοσχοστάφυλο, Κερκυραίος, Tudum και Τζωρτζίδικα, Ρώσικο, Γεωργιανό. Αγιορείτικο,Alexander, Americano, Amerikanska Loza, Ananas, Ananaszoeloe, Arkansastraube, Banagalore Blue, Bangalore Blue, Bellina, Black Cape, Bromostaphylo, Captraube, Capwein, Chakidike, Champania, Christie's Improved Isabella, Cilek Uezuemue, Constantia, Constanziatraube, Dorchester, Edes, Eperzamatu, Framboisier, Fraula, Fraulaghju, Frutilla, Gros Framboise, Isabelle, Isabellinha, Izabella, Kepshuna, Kerkyraios, Kokulu Uezuem, Koreos, Lidia, Loipe Makedonia, Moschostaphylo, New Hanover, Odessa, Ontessa, Paign's Isabella, Paine's Early Sanborton, Payne's Early, Paynes Isabella, Piros Eperszoeloe, Piros Izabella, Raisin de Cassis, Raisin du Cap, Raisin Fraise, Raisin Framboise, Sainte Helena, Sainte-Helene, Saluda, Sauborton, Schuykill, Strawberry Grape, Tzortzidika, Tzortzines, Utkopro, Uva Cimice, Uva Fragola, Uva Fraula, Vernet, Woodward, Zampela .
Τελευταία διόρθωση: 03/12/2016 09:31 από Goude.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, ανδρεας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/11/2020 02:28 #28805 από jiuer7845

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.086 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ