σε

www.ampelourgos.gr

Για τους φίλους του Αμπελιού και του Οίνου

αγoρα καζανιου ή αδεια καζανιου

Τελευταία δημοσίευση από το μέλος fabio στις 03-24-2012 21:18. Υπάρχουν 23 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 3 (24 εγγραφές) < 1 2 3 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  • 12-23-2011 0:39 σε απάντηση της

Απ: Πλαφόν παραγωγής τσίπουρου στα 150 λίτρα

Αγαπητέ φίλε Goude,

με αυτές τις εξελίξεις, που προωθούνται, οι διήμεροι πλέουν πλέον τα λοίσθια.

Η μεθόδευση, από πλευράς κράτους και συμφερόντων, με άξια στρατηγική.

Εν ολίγοις:

1. αναλύουμε το πρόβλημα: δυσκολία φορολογίας και ελέγχου της από τα χιλιάδες ρακοκάζανα διημέρων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

2. επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει το κράτος να παρέμβει χωρίς δικαιολογία και αφορμή

3. δημιουργούμε ένα σύλλογο αποσταγματοποιών που έχουν σύννομο ενδιαφέρον και συμφέρον να μπεί σε άλλη τροχιά η παραγωγή τσίπουρου

4. πρόεδρος "εκλέγεται" ; κάποιος που δεν έχει ένα βαρύγδουπο και φανταχτερό όνομα από τις γνωστές αμπελοοινικές οικογένειες με ενασχόληση ή       βλέψεις ενασχόλησης στα των αποσταγμάτων, μην προκαλούμε κι΄ολας.

5. ο σύλλογος δια στόματος προέδρου, επισημαίνει το πρόβλημα στις αρμόδιες υπηρεσίες και στην κοινωνία, οι υπόλοιποι με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά δρουν παρασκηνιακά με lobbying και πιέσεις υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και των διαφυγόντων κερδών από φορολογία και μη ελεγχόμενο εμπόριο 

και τελικά η όλη ιστορία ρυθμίζεται νομοθετικά κατα το δοκούν, των μεγάλων συμφερόντων πάντα, και ένα ακόμα θέμα τακτοποιείται άψογα.

Και ας μου επιτρέψει, από εκεί που είναι, ο μεγάλος Ρίτσος να παραφράσω τους στίχους του " Και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα και απλά, καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα........."

Περιμένοντας την θεσμική απάντηση από τους διήμερους πρωτίστως και από όλους εμάς δευτερευόντως....

ΝΚ

Νίκος Κοτσαλής
    Pura Vida!!!
  • 12-23-2011 17:08 σε απάντηση της

• chrkal
    • Οι δημοφιλέστερες 200 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 08-28-2011
    • Δημοσιεύσεις 7

Νομίζω πως έχουμε μπλέξει τα πράγματα , με αυτό που είναι σε ισχύ και με αυτό που κάποιοι για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους ονειρεύονται .έχουμε και λέμε λοιπόν :

1.       Οι  αποσταγματοποιοι  ονειρεύονται την κατάργηση των  διήμερων αδειών για να είναι μονοπώλιο .τι κάνουν λάθος ?

2.        Οι διήμερες είναι άδειες που ανήκαν αρχικά σε αγρότες για να βγάζουν την δική τους παραγωγή . μετά τους δόθηκε το δικαίωμα να εξυπηρετούν και άλλους αγρότες  , και τελικά κατέληξε να υπάρχει μια ποσότητα τσίπουρου που δεν μπορούσαν να την καταναλώσουν και άρχισαν να πουλάνε χύμα ,πράγμα που ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντας των αποσταγματοποιων .κατάφεραν έτσι να σταματήσουν την έκδοση νέων αδειών για να περιορίσουν την ποσότητα τσίπουρο στην αγορά . τώρα ονειρεύονται να καταργηθούν οι διήμερες για να πουλάμε αποκλειστικά τσίπουρο ….

3.       Όπως λοιπόν λέει ο κος Κοτσαλής υπάρχουν χιλιάδες άδειες  διήμερες , που εξυπηρετούν τους αγρότες , και οι οποίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν ,για μικρές παραγωγές παραγωγών , οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα να εμφιαλώνουν , πράγμα που είναι δουλειά των αποσταγματοποιων  .

4.       Σε αντίθεση με τους αποσταγματοποιους που  ονειρεύονται την κατάργηση των  διήμερων αδειών υπάρχουν αυτοί που νομίζουν ότι αγοράζοντας μια διήμερη θα βγάζουν τσίπουρο και θα γίνουν Τσάνταλης . και αυτοί λοιπόν το κάνουν το ίδιο λάθος , βλέπουν όνειρα θερινής νυκτός .

5.       Τελειώνοντας πρέπει να πούμε ότι και στις δυο κατηγορίες υπάρχουν κανόνες  και το θέμα είναι να τηρούνται  .

Και για τον όποιο αποσταγματοποιο διαβάζει το παρών , έχω να του πω ότι εάν δεν πουληθεί η δική μου άδεια να μην νομίζει ότι θα πουλήσει περισσότερο τσίπουρο.

Για να αυξήσει τις πωλησεις του  θα πρέπει να βελτιώσει αυτός την ποιότητας του , να δει να κάνει και καμία εξαγωγή , και επειδή μιλάμε για βιομηχανία , εάν καταργηθούν οι διήμερες  και το θέμα πλέον δεν θα αφορά πολύ κόσμο θα έχει να αντιμετωπίσει την Bacardi που θα έρθει στην Ελλάδα και θα πουλά πλέον tsipoyro σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο  , και οι αποσταγματοποιοι μας θα ασχολούνται με  « τουν μπάρμπα γιωρ  που εβγαλη 20 κλα  τσιπουρακ  για τ αγκονια  τ  κι τα σμπιθεριατ >>

Άντε στην υγεία μας …

• 12-25-2011 23:40 σε απάντηση της

• alex wines
    • Οι δημοφιλέστερες 50 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 01-18-2010
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • Δημοσιεύσεις 27

συμφωνω απολυτα με αυτα που  λεει ο παραπανω φιλος,θελω να προσθεσω επισης οτι στην ελλαδα δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσες αγροτικες οικογενειες ζουν απο την παραγωγη τσιπουρου και φυσικα οι περισσοτεροι ειναι διημεροι αποσταγματοποιοι-αγροτες με δικα τους ιδιοκτητα καζανια που κοστιζουν σαν εξοπλισμος και ας χωρουν 120 χιλιογραμμα η καζανια.για να ,<<βρασεις >>στεμφυλα το 2011 πρεπει τα σταφυλια να περασουν απο οινοπο騨ο να γινει δηλωση παραγωγης και δηλωση συγκομιδης στην διευθυνση αγροτικης αναπτυξης της εκαστοτε περιφεριας-νομου και το ποιοτικο παρακρατημα απο νομιμα με αδεια αμπελωνες που τα εχει δει ο δορυφορος και υπαρχουν στα μητρωα αμπελωνων να σου δοθει το πιστοποιητικο αποσταξης να πας στο τελωνειο που ανηκεις να προ-πληρωσεις τον φορο για καθε κιλο παραγομενου  τσιπουρου και να ορισεις εσυ ποιες ωρες συνηθωσ 12ωρα 24ωρα και 48ωρα θα αποσταξεις σε 2 μηνες αναλογα τον νομο.στον νομο θεσσαλονικης ξεκιναει η αποστακτικη περιοδος απο 1 οκτωμβρη εως 30 νοεμβρη του ετους και μονο τοτε,ενω οι λικεραδες -αποσταγματοποιοι μεγαλοι οποτε θελουν βραζουν και οτι αποσταγματα θελουν.εμεις οι παραγωγοι μονο αποσταγμα στεμφυλων,συγκεκριμενη εποχη.το τσιπουρο ειναι παραδοσιακο και ποιοτικο προιον και πρεπει να γινεται μονο απο παραγωγους και μερακληδες που αγαπανε αυτο που κανουν.εγω ξερω οτι πολλες φτωχες οικογενειες που παραγουν τσιπουρο ειτε πουλωντας το λιανικα η χονδρικα καταφερνουν να ζουν αξιοπρεπως,επισης οποιος δοκιμασει τσιπουρο σταματαει να πινει ουζο.ο καθενας θα πρεπει να μαθει να κανει σωστα την δουλεια του και να μην τρωγεται με τον γειτονα,να βρεθει μια χρυση τομη να μπορουν να ζουν ολοι και οι ποτοποιοι και οι αγροτες μικροι αποσταγματοποιοι διημερων.χρονια πολλα σε ολους!!!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΑΓΡΟΤΗΣ-ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΑΠΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
  • 12-26-2011 23:18 σε απάντηση της

• Dart18
    • Οι δημοφιλέστερες 200 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 09-01-2010
    • Δημοσιεύσεις 6

Καλησπέρα φίλοι,

ωραία κατα πως τα λέτε, αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα.

και το πρόβλημα λέγεται κράτος που μας κρατάει μόνιμα σε μια κατάσταση ημιπαρανομίας γιατί έτσι το βολεύει και για να περνάει ρυθμίσεις όπως το βολεύουν και μεις να μην μπορούμε να πούμε και μηδέ να κάνουμε τίποτα γιατί έχουμε την φωλιά μας λερωμένη η μισολερωμένη.

Δηλαδή κανένας διήμερος δεν είναι νόμιμος γιατί σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορεί να είναι τελείως νόμιμος. Αν κάποιος δει τι λέει αυτός ο τρελός κανονισμός λειτουργίας των παραδοσιακών διήμερων αποσταγματοποιών θα καταλάβει ότι αυτά τα πράγματα απλά δεν γίνονται. Ετσι λοιπόν υπάρχουν παραβάσεις στα πάντα από τις μέρες και ώρες απόσταξης από τα υλικά προς απόσταξη από τον τρόπο θέρμανσης από τον τρόπο προθέρμανσης από τον τρόπο ξεκαζανιάσματος και πάει λέγοντας.

Και αν τώρα κάνει αυτό που συζητιέται, να βάλει δλδ όριο σε κάθε νόμιμο καζάνι τα 150 λιτρα ίσα ίσα για προσωπική οικιακή και φιλική χρήση, τότε θα παραδόσει 'ολη την αγορά διακίνηση και κατανάλωση τσίπουρου στους επώνυμους.

Αυτό για το κράτος είναι πολύ βολικό μιάς και φαίνεται να ενδιαφέρεται για την δημόσια υγεία και φορολογεί και ύλη που μέχρι τώρα διαφεύγει ( κατα πως τα λέει και ο Κοτσαλής)

Και οι διήμεροι; ε! και τι έγινε; αυτοί ούτως ή άλλως παράνομοι είναι. Και δεν μπορούν να αντιδράσουν γιατί έχουν την φωλιά τους λερωμένη.

Μα καλά και γιατί τόσο καιρό τα πράγματα ήταν ήσυχα και κανείς δεν έλεγε για αλλαγές τίποτα. Μα τότε με το εμφιαλωμένο τσίπουρο δεν ασχολιόταν κανείς και τώρα είναι ένας τομέας με ανάπτυξη κοντά στο 10% το χρόνο!!  Και σίγουρα όπως λέει και ο προηγούμενος φίλος ο Αλέξανδρος όποιος πιεί τσίπουρο δεν ξαναγυρνάει στο ούζο με τίποτα, ε βέβαια αφού το ούζο έχει βάσει νόμου μόνο το 20% του αλκοόλ που περιέχει να προέρχεται από σταφύλια το υπόλοιπο  80% είναι αλκοόλ από γεωργική προέλευση, αυτό τι σημαίνει; ότι μείνει από τα εργοστάσια ζάχαρης (μελάσσα) πάει για ζύμωση και απόσταξη. Πιές λίγο παραπάνω ούζο και μετά τα λέμε αν δεν πάει να σπάσει το κεφάλι σου.

Από την άλλη μεριά όλοι θέλουνε να ξεπατώσουνε τους αμπελουργούς γι αυτό και οι επιδοτήσεις για ξερίζωμα οι τιμές κρασοστάφυλων κάτω του κόστους και οι εκβιασμοί των μεγάλων και η στροφή της αγοράς στα σταφύλια απο γύρω χώρες. Οταν τους βγάλουνε και αυτό το λίγο που παίρνουν από τα καζάνια τους, τότε;

Ξεχνάνε όμως δύο απλά πράγματα ότι η απόσταξη είναι τόσο παλιά συνήθεια που δεν κόβεται. Υπήρχε πολύ πριν υπάρξουν μεγάλα οινοποιοία και αποστακτήρια πολύ πριν υπάρξουν εμφιαλωτήρια πολύ πριν καν υπάρξει Ελληνικό κράτος.

Και μετά πως αυτό το μ#$@λο που έχουμε με τι ελεγκτικούς μηχανισμούς θα ελέγχει τα χιλιάδες παράνομα καζάνια που θα ξεφυτρώσουν;

Γιαυτό και βλέπεις πια τις άδειες να πουλιούνται όσο όσο γιατί σε λίγο δεν θα αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι γραμμένες.

Γιατί το έχω πεί και θα το ξαναπώ. Είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αποστάζει για την δικιά του προσωπική χρήση ( οχι εμπόριο ) ότι θέλει και όπως θέλει.

Φιλικά.

Οταν ο μαθητής είναι έτοιμος, θα βρεθεί και ο Δάσκαλος.
  • 12-26-2011 23:45 σε απάντηση της

• alexandros.k
    • Οι δημοφιλέστερες 25 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 10-07-2010
    • Δημοσιεύσεις 93

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε ολους.Θα συμφωνησω με τον φιλο Dart18 στο οτι θα ξεφυτρωσουν πολλα παρανομα καζανιακαι τοτε να δουμε ποιος πραγματικα θα ειναι ο χαμενος.
    Α.Καραπουλιτιδης
  • 12-27-2011 0:28 σε απάντηση της

• kos
    • Οι δημοφιλέστερες 75 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 07-14-2009
    • Δημοσιεύσεις 18

Καλησπερα και χρονια πολλα!!!

Την ιδια εντυπωση ειχα και γω γενικα για τα αποστακτηρια-ποτοποιεια οτι ειναι βιομηχανικης κλιμακας κλπ. οτι δεν ξερουν τι βγαζουν και θελουν και αλλα απο την αγορα μεχρι που επισκεφτηκα ενα και προσγειωθηκα αποτομα.Ο ιδιοκτητης εχει 2 αδειες διημερου που χρονολογουνται απο το 1930 και πριν απο 10 χρονια με ενα προγραμμα ανοιξε αυτη τη μοναδα που παραμενει σε αυστηρο οικογενειακο χαρακτηρα.Μου ειπε πραγματα που δεν μπορουσα να φανταστω.Μου εξηγησε ολη αυτη την ανομια - σαπιλα που υπαρχει στο χωρο τοσο απο την πλευρα των παραγωγων οσο και των πολιτικων που δεν κανουν τιποτα.Μιλαμε για μια απιστευτη κατασταση που την διαπιστωσα ιδιοις ομμασι.Τι θελω να πω?Υπαρχουν απο τη μια αυτοι οι"φτωχοι" γεωργοι που διαθετουν χυμα τσιπουρο σε λαικες αγορες,διπλα στο δρομο, μεσα σε πλαστικα μπουκαλια που τα χτυπαει ο ηλιος χειμωνα καλοκαιρι χωρις να κοβουν αποδειξεις....ολα αυτα παρανομα φυσικα αφου δεν ειναι δυνατον ο ελεγχος, οπως και να το κανουμε.Ο αποσταγματοποιος μου εξηγησε λεπτομερως το απιστευτο απο αποψη γραφειοκρατειας νομοθετικο συστημα.Για να βγαλει το τσιπουρο πρεπει να κανει αποφορολογηση δλδη να προπληρωσει τον ειδικο φορο αλκοολης και μετα να το εμφιαλωσει κλπ.Περυσι μου ειπε οτι δεν ειχε τοσα λεφτα μιλαμε για 10αδες χιλ. ευρω και για σχετικα μικρες ποσοτητες τσιπουρου και αναγκαστηκε να δανειστει απο τους συγγενεις.Φετος δεν ξερει τι θα γινει και το κρατος τους βαζει το μαχαιρι στο λαιμο και τους λεει οτι πρεπει να αποφορολογησουν ολη την ποσοτητα που εχουν.Αν γινει αυτο εκεινος δεν εχει ουτε κατα διαννοια το απαιτουμενο ποσο οποτε μαλλον θα την κλεισει και θα ξαναγυρισει στο χυμα... Θελω να πω οτι υπαρχουν και μικροι αλλα απιστευτα μερακληδες αποσταγματοποιοι με φοβερο τσιπουρο.Βασικα δεν εχω πιει καλυτερο τσιπουρο χωρις γλυκανισο.

Ακομη με αφορμη το περιστατικο που ειχα με το πλαστικο δοχειο και τους φθαλικους εστερες μου ειπε οτι ειναι γνωστο σ'αυτους και μαλιστα εχουν γινει πολλες ενημερωσεις απο το γενικο χημειο.Ακομη και τα λαστιχα που μεταφερουν το τσιπουρο εχουν ειδικες προδιαγραφες γι'αυτο και ειναι πανακριβα.Δηλαδη καπου και αυτοι εχουν το δικιο σχετικα με το θεμα υγειας, αφου λιγοι διημεροι εχουν πειρα σε συνδυασμο με γνωσεις για την ανθρωπινη υγεια.Και πώς να μην επιβεβαιωνεται οταν βλεπω φωτο σαν αυτη http://florinapost.blogspot.com/2011/11/blog-post_1468.html  ακομη για τη μεθανολη μου ειπε οτι κυριως ηταν πιο παλια προβλημα αλλα τωρα αποσταζουν κρασι και δεν υπαρχει θεμα.Αλλα ρωταω εγω ειναι τσιπουρο αυτο?

Τεσπα το θεμα ειναι να ξεκαθαρισει το τοπιο γρηγορα και να ξερουν και οι μεν και οι δε πως θα πορευσουν.Αποψη μου ειναι να απαγορευτει η διαθεση-αγοραπωλησια του χυμα, γιατι το κρατος τα τελευταια χρονια εχει χασει καποια δισ ευρω απο αυτη τη φοροδιαφυγη αλλα και αυτη την τρυπα την πληρωνουμε ολοι μας και να δοθει η δυνατοτητα στους διημερους να εξελιχθουν και εκεινοι σε "βιομηχανους" αποσταγματοποιους, να υπαρχει υγιης ανταγωνισμος και να αποδωσουν ολοι τους τους φορους που αποφερουν τεραστια εσοδα στο κρατος.Για να γινει αυτο πρεπει να τρεξουν  επιδοτουμενα προγραμματα.Βασικα πρεπει να ειμαστε η μοναδικη χωρα που υπαρχει αυτη η κατασταση με το χυμα, αφου η κοινοτικη νομοθεσια το απαγορευει.

Φανταστειτε να ισχυε ακριβως το ιδιο καθεστως στα τσιγαρα, δλαδη εγω να βαζω καπνά και να φτιαχνω τσιγαρα να τα βαζω σε μια σακουλα και να τα πουλαω στο 40% της τιμης που πωλουνται τα φορολογημενα θα ειχα γινει πλουσιος εις βαρος του κρατους - ολων των ελληνων πολιτων...

Πρεπει να αλλαξουμε μυαλα.

• 12-27-2011 9:24 σε απάντηση της

• Goude
    • Οι δημοφιλέστερες 10 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 06-19-2009
    • Μακεδονία
    • Δημοσιεύσεις 145

Η πραγματικότητα σε μερικά παραδοσιακά αποστακτήρια από πλευράς τήρησης των όρων υγιεινής είναι ανύπαρκτη. Περισσότερο μοιάζουν με στάβλους παρά με αποστακτήρια. Εδώ θα πρέπει ο νομοθέτης να τους αναγκάσει να λειτουργούν με βάση κάποιες προδιαγραφές, οι οποίες και θα διασφαλίζουν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Και για να μην γελιόμαστε : σήμερα ο καθένας αποστάζει στην κυριολεξία ότι θέλει, από ξύδια, σύκα, κ.λ.π. ίσως στο μέλλον θα πρέπει να παρουσιάζεται και μια βεβαίωση οινολόγου, ότι το οδηγούμενο προς απόσταξη προιόν, τηρεί κάποιους όρους. Και δεν πιστεύω ότι ο νομοθέτης θα κλείσει τα παραδοσιακά αποστακτήρια. Απλά θα βάλει κανόνες που θα διασφαλίζουν την ποιότητα του παραγόμενου προιόντος. Αυτό σαφώς και δεν είναι κακό, για όλους μας. Και θα πρέπει να διαχωριστεί η άίθουσα απόσταξης, από τα ταβερνεία που επί του προχείρου στήνονται. Αυτά στα βιοτεχνικά αποστακτήρια ούτε κατά διάννοια υπάρχουν. Από την άλλη και για την βελτίωση του προιόντος, θα πρέπει να επιτραπούν κάποιοι αυτοματισμοί.

Υ.Γ. : Που μπορεί να βρει κανείς ειδικά λάστιχα για αλκοόλες;

• 12-27-2011 11:16 σε απάντηση της

• kos
    • Οι δημοφιλέστερες 75 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 07-14-2009
    • Δημοσιεύσεις 18

Goude:

Υ.Γ. : Που μπορεί να βρει κανείς ειδικά λάστιχα για αλκοόλες;

εχω βρει αυτα  http://www.toolnet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%A5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82/%CE%A3%CF%89%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82&%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%A3%CF%89%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF/%CE%A3%CE%A9%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%95%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%99%CE%9C%CE%A9%CE%9DS&DALFAGOMMAT-402LH061902.html

http://www.alfagomma.it/index.aspx?Lang=INGLESE&Branch_Code=99999

• 12-27-2011 15:57 σε απάντηση της

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,

πολύ ενδιαφέροντα όσα αναφέρονται σε αυτό το θέμα από όλους τους προλαλήσαντες ( γράψαντες εν προκειμένω ),

βοηθάνε, ιδίως εμένα προσωπικά, να αποκτήσω μία σφαιρική άποψη και γνώση στο αντικείμενο απόσταξη, άποψη που μέχρι τώρα μου έλειπε, μιάς και είχα ασχοληθεί με το θέμα τεχνικά, διαδικαστικά, οργανοληπτικά, χωρίς να γνωρίζω όμως και τις οικονομικές προεκτάσεις.

Τελικά όμως δεν μπορείς να διαχωρίζεις το ένα τμήμα από το άλλο, διότι είναι αναπόσπαστα δεμένα και αλληλοεπηρεαζόμενα.

Κοινά παραδεκτό ότι υπάρχει πρόβλημα, με τις κύριες πλευρές να αντιπροσωπεύονται κύρίως από τους απλούς καταναλωτές, τους απλούς "παραγωγούς" που βγάζουν το δικό τους τσιπουράκι σε ξένα καζάνια, τους παραδοσιακούς αμβυκούχους που βγάζουν τα δικά τους τσίπουρα και μερικών γνωστών τους και ίσως εμπορεύονται μιά μικρή ποσότητα, τους αμβυκούχους μεγαλύτερης ή πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, τους επίσημους ποτοποιούς αποσταγματοποιούς και βέβαια το κράτος.

Κάθε πλευρά έχει τα δίκια της και τα άδικά της, κυρίως το πρώτο, με μόνη εξαίρεση την πρώτη κατηγορία, τους απλούς καταναλωτές που το μόνο που ζητάνε είναι ένα αγνό, ασφαλές παραδοσιακό προϊόν που δεν κοστίζει ανήθικα πολύ, για να καταναλώσουν  σχεδόν σε κάθε ευκαιρία γιορτής κοινωνικής συνεύρεσης και καθημερινότητας.

Το πρόβλημα κατα την γνώμη μου βρίσκεται, και ξεκάθαρα δημιουργείται από την πλευρά του κράτους.

Εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο Dart 18, που αν και λίγο ακραίος στις θέσεις του, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν ο χαρακτηριστικός μου τον θίγει, τον εννοώ με καλή διάθεση, που δηλώνει ότι το μπάχαλο ή μπουρδέλο ( δεν καταλαβαίνω ακριβώς τα κρυπτογραφικά που εννοεί ) πράγμα, που παριστάνει το κράτος στην Ελλάδα, λόγω ανικανότητας έχει μπλέξει τόσο πολύ τα πράγματα, που άντε να τα ξεμπλέξεις όσο καλή διάθεση και να έχεις.

Ο μόνος τρόπος λοιπόν, για να βρεθεί λύση, είναι όλες οι πλευρές να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι και νηφάλια να βάλουν τα δεδομένα κάτω και απο κοινού να αποφασίσουν ένα σωστό νομοθετικό πλάισιο, κοινά αποδεκτό, που να ορίζει και να διασφαλίζει με αυστηρότητα την δημόσια υγεία το τεχνικό κομμάτι των αποστάξεων με εποχές χρόνους διάρκεια και απαραίτητα προδιαγραφές ανθρώπινων πόρων, μηχανημάτων, κτηριακών υποδομών.

Σε αυτή την συζήτηση κοινές υποχωρήσεις είναι αυτονόητες, όλοι έχουν τη θέση τους στην αγορά, και το καταναλωτικό κομμάτι όπως εκφράζεται από τους απλούς καταναλωτές, και ο παραδοσιακός χαρακτήρας με την ιστορική συνέχεια και τους παραδοσιακούς  αμβυκούχους, και τους παραγωγούς και εμπόρους χύμα τσίπουρου, και τους επίσημους ποτοποιούς-αποσταγματοποιούς και φυσικά το κράτος.

Χωρίς όμως αυτό που λέει ο φίλος Kos, τελευταία ανάρτηση τελευταία πρόταση, δεν γίνεται τίποτα.

Και εδώ δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος, και πάλι με την ευθύνη του κράτους βέβαια, και προβλέπω το μπάχαλο αυτό να συνεχίζεται επ΄αόριστον.

Και για να δώσω και ένα παράδειγμα, τι ακριβώς εννοώ, ας μου επιτρέψεται να αναφέρω τα εξής:

Φέτος αγόρασα σταφύλια, Sauvignon Blanc, με αποκλειστικιό σκοπό την παραγωγή και απόσταξη τσίπουρου, πράγμα μη νόμιμο, προς 30 λεπτά το κιλό, καλό σταφύλι καλά σακχαρα.

Κάθε 100 κιλά πρώτης ύλης, σταφυλοπολτός ζυμωμένος, πήρα αποστάζοντας 15 κιλά τελικού προϊόντος. Είχα λοιπόν ανά λίτρο τσίπουρου κόστος μόνο από πρώτη ύλη 2 Ε.

Επιπλέον φόρος και κόστος υπηρεσιών στο καζάνι καθώς και γενικά έξοδα, καύσιμη ύλη, μου κόστισε άλλα 2 με 2,5 Ε το λίτρο. Τελικό κόστος λοιπόν στον απλό καταναλωτή, εμένα εν προκειμένω, 4 με 4,5 Ε το λίτρο τσίπουρου.

Το τι δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν είναι αγγελίες, ακόμα και στο δικό μας forum, για πώληση τσίπουρου με τιμή, που αρχικά ζητάνε, 2,6 Ε το λίτρο.

Πως; Μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω, για την τιμή της πρώτης ύλης; σταφυλιών ίσως; άλλων πραγμάτων; ζάχαρης ίσως; και βέβαια υποθέσεις για την νομική πλευρά του θέματος.

Μετα τιμής και πλήρης ερωτημάτων, ευχόμενος όμως τα καλύτερα σε όλους τους φίλους συναμπελουργούς, συνοινοποιούς και συναποστάκτες.

ΝΚ

Νίκος Κοτσαλής
    Pura Vida!!!
  • 12-27-2011 18:12 σε απάντηση της

• apostolisna
    • Οι δημοφιλέστερες 100 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 12-26-2008
    • Κιλκις
    • Δημοσιεύσεις 16

Σωστός. Αν βάλεις τα σταφύλια 0,40/κιλό και έξοδα εμφιάλωσης (ένα απλό γυάλινο μπουκάλι 0.50 λεπτά). Τελικά είναι καλύτερα να πάμε μόνο στους νόμιμους αποσταγματιούς (όχι) ή στους διήμερους που πολλοί από αυτούς το πουλάνε 3 ευρώ το λίτρο.

Σελίδα 2 από 3 (24 εγγραφές) < 1 2 3 >

©2008-10 www.ampelourgos.gr ,www.ampelourgos.com Όροι Χρήσης
Με χρήση του Community Server (Non-Commercial Edition), από την Telligent Systems