Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,
πολύ ενδιαφέροντα όσα αναφέρονται σε αυτό το θέμα από όλους τους προλαλήσαντες ( γράψαντες εν προκειμένω ),
βοηθάνε, ιδίως εμένα προσωπικά, να αποκτήσω μία σφαιρική άποψη και γνώση στο αντικείμενο απόσταξη, άποψη που μέχρι τώρα μου έλειπε, μιάς και είχα ασχοληθεί με το θέμα τεχνικά, διαδικαστικά, οργανοληπτικά, χωρίς να γνωρίζω όμως και τις οικονομικές προεκτάσεις.
Τελικά όμως δεν μπορείς να διαχωρίζεις το ένα τμήμα από το άλλο, διότι είναι αναπόσπαστα δεμένα και αλληλοεπηρεαζόμενα.
Κοινά παραδεκτό ότι υπάρχει πρόβλημα, με τις κύριες πλευρές να αντιπροσωπεύονται κύρίως από τους απλούς καταναλωτές, τους απλούς "παραγωγούς" που βγάζουν το δικό τους τσιπουράκι σε ξένα καζάνια, τους παραδοσιακούς αμβυκούχους που βγάζουν τα δικά τους τσίπουρα και μερικών γνωστών τους και ίσως εμπορεύονται μιά μικρή ποσότητα, τους αμβυκούχους μεγαλύτερης ή πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, τους επίσημους ποτοποιούς αποσταγματοποιούς και βέβαια το κράτος.
Κάθε πλευρά έχει τα δίκια της και τα άδικά της, κυρίως το πρώτο, με μόνη εξαίρεση την πρώτη κατηγορία, τους απλούς καταναλωτές που το μόνο που ζητάνε είναι ένα αγνό, ασφαλές παραδοσιακό προϊόν που δεν κοστίζει ανήθικα πολύ, για να καταναλώσουν σχεδόν σε κάθε ευκαιρία γιορτής κοινωνικής συνεύρεσης και καθημερινότητας.
Το πρόβλημα κατα την γνώμη μου βρίσκεται, και ξεκάθαρα δημιουργείται από την πλευρά του κράτους.
Εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο Dart 18, που αν και λίγο ακραίος στις θέσεις του, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν ο χαρακτηριστικός μου τον θίγει, τον εννοώ με καλή διάθεση, που δηλώνει ότι το μπάχαλο ή μπουρδέλο ( δεν καταλαβαίνω ακριβώς τα κρυπτογραφικά που εννοεί ) πράγμα, που παριστάνει το κράτος στην Ελλάδα, λόγω ανικανότητας έχει μπλέξει τόσο πολύ τα πράγματα, που άντε να τα ξεμπλέξεις όσο καλή διάθεση και να έχεις.
Ο μόνος τρόπος λοιπόν, για να βρεθεί λύση, είναι όλες οι πλευρές να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι και νηφάλια να βάλουν τα δεδομένα κάτω και απο κοινού να αποφασίσουν ένα σωστό νομοθετικό πλάισιο, κοινά αποδεκτό, που να ορίζει και να διασφαλίζει με αυστηρότητα την δημόσια υγεία το τεχνικό κομμάτι των αποστάξεων με εποχές χρόνους διάρκεια και απαραίτητα προδιαγραφές ανθρώπινων πόρων, μηχανημάτων, κτηριακών υποδομών.
Σε αυτή την συζήτηση κοινές υποχωρήσεις είναι αυτονόητες, όλοι έχουν τη θέση τους στην αγορά, και το καταναλωτικό κομμάτι όπως εκφράζεται από τους απλούς καταναλωτές, και ο παραδοσιακός χαρακτήρας με την ιστορική συνέχεια και τους παραδοσιακούς αμβυκούχους, και τους παραγωγούς και εμπόρους χύμα τσίπουρου, και τους επίσημους ποτοποιούς-αποσταγματοποιούς και φυσικά το κράτος.
Χωρίς όμως αυτό που λέει ο φίλος Kos, τελευταία ανάρτηση τελευταία πρόταση, δεν γίνεται τίποτα.
Και εδώ δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος, και πάλι με την ευθύνη του κράτους βέβαια, και προβλέπω το μπάχαλο αυτό να συνεχίζεται επ΄αόριστον.
Και για να δώσω και ένα παράδειγμα, τι ακριβώς εννοώ, ας μου επιτρέψεται να αναφέρω τα εξής:
Φέτος αγόρασα σταφύλια, Sauvignon Blanc, με αποκλειστικιό σκοπό την παραγωγή και απόσταξη τσίπουρου, πράγμα μη νόμιμο, προς 30 λεπτά το κιλό, καλό σταφύλι καλά σακχαρα.
Κάθε 100 κιλά πρώτης ύλης, σταφυλοπολτός ζυμωμένος, πήρα αποστάζοντας 15 κιλά τελικού προϊόντος. Είχα λοιπόν ανά λίτρο τσίπουρου κόστος μόνο από πρώτη ύλη 2 Ε.
Επιπλέον φόρος και κόστος υπηρεσιών στο καζάνι καθώς και γενικά έξοδα, καύσιμη ύλη, μου κόστισε άλλα 2 με 2,5 Ε το λίτρο. Τελικό κόστος λοιπόν στον απλό καταναλωτή, εμένα εν προκειμένω, 4 με 4,5 Ε το λίτρο τσίπουρου.
Το τι δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν είναι αγγελίες, ακόμα και στο δικό μας forum, για πώληση τσίπουρου με τιμή, που αρχικά ζητάνε, 2,6 Ε το λίτρο.
Πως; Μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω, για την τιμή της πρώτης ύλης; σταφυλιών ίσως; άλλων πραγμάτων; ζάχαρης ίσως; και βέβαια υποθέσεις για την νομική πλευρά του θέματος.
Μετα τιμής και πλήρης ερωτημάτων, ευχόμενος όμως τα καλύτερα σε όλους τους φίλους συναμπελουργούς, συνοινοποιούς και συναποστάκτες.
ΝΚ