Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2

ΘΕΜΑ: Παραφινελαιο Ερωτησεις

Παραφινελαιο Ερωτησεις 01/10/2010 09:56 #4017

  • linaios
  • Το Άβαταρ του/της linaios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • New Member
  • Δημοσιεύσεις: 3
  • Κάρμα: 0
Χαιρετω και καλα κρασια σε ολους σας. Φοβερο φορουμ, σας εχω συστησει και σε αλλους τσιμπιμενους απο το μικροβιο.
Για πρωτη φορα, μετα απο δεκαπεντε ολοκληρα χρονια (τρυγους) εβαλα και εκανα ξανα ενα κοκκινο. Πολυ μικρη ποσοτητα και μετα απο πολλα στην τελευταια μεταγγιση αφου ειχε τελειωσει ο βρασμος το σκεπασα με παραφινελαιο. Ολα καλα.
Ενα προβλημα που εχω ειναι οτι η ολικη οξυτητα του ειναι αρκετα υψηλη, σε σημειο που χαλαει ολη την εικονα του κρασιου. Ναι εχει ωραιο χρωμα, ναι εχει αρωμα, ναι εχει σωμα αλλα δεν πινεται. Κυριολεκτικα το τσουζεις. Θελω να του προσθεσω λιγο ανθρακικο καλιο αφου βεβαιωθω μετα απο πολλα κρυα οτι το κρασι κρατησε οτι του χρειαζονταν και συνεχιζει να ειναι οξινο. Πως να το προσθεσω; Απλα το ριχνω και το ανακατευω και μαζι του και το παραφινελαιο η αλλιως; Για διαυγαση, αν χτυπησω ασπραδια, με το παραφινελαιο τι γινεται;
Ευχαριστω.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Παραφινελαιο Ερωτησεις 03/10/2010 00:52 #4028

  • Giwrgos_P
  • Το Άβαταρ του/της Giwrgos_P
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Platinum Member
  • Δημοσιεύσεις: 478
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
  • Κάρμα: 0
Υψηλή οξύτητα έ? Χμμμμμ : Σου εχω κάποιες ερωτησουλες!....:

1) Απο τι ποικιλια σταφυλιου εφτιαξες το κρασάκι σου? Φανταζομαι ξερεις πως ορισμενες ποικιλιες εκ της φυσεως τους δινουν κρασια με πιο ανεβασμενη οξύτητα σε σχέση με κάποιες άλλες.

2) Σε ποια περιοχη βρίσκεσαι? Σε βορεια Ελλαδα ή σε περιοχη με μεγαλο υψόμετρο? Να ξερεις οτι σε περιοχες με ψυχρότερο κλίμα η ανεβασμενη οξυτητα (παντα σε συνδυασμο με την ποικιλια) ειναι ο κανονας και οχι η εξαίρεση !

3) Μηλογαλακτκή ζύμωση ! Εχει πραγματοποιηθεί ή μήπως όχι?

4) Απο την δικια μου εμπειρια ειμαι σε θεση να σε ενημερωσω πως για τα ερυθρά κρασιά η παραμονή τους για καποιους μηνες μεσα σε δρύινα βαρέλια τους κανει καλό και τα ισορροπεί !

Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω , φανταζομαι θα σου απαντησει καποιος πιο εμπειρος. Σχετικα με το ανθρακικό κάλιο, επειδη με ενδιαφερει κι εμενα, εχεις διαβασει σε καποια ιστοσελιδα η βιβλιο οτι χαμηλωνει την οξυτητα στο κρασι? Αν εχεις να μου δωσεις καποιο λινκ θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα γιατι εχω κι εγω καποιες χρονιες προβλημα με την (μεγαλη) οξυτητα.

ΥΓ: Εν τω μεταξύ ριχνοντας μια ματια στο γκούγκλ βρηκα ενα ενδιαφερον κειμενο στα αγγλικα σχετικα με τη χρηση του "οξινου ανθρακικου καλιου" στην οινοποίηση : Το λινκ εδω : http://101winemaking.com/potassium_bicarbonate.htm
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Μείωση οξύτητας 03/10/2010 17:23 #4031

  • SPYROS
  • Το Άβαταρ του/της SPYROS
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Platinum Member
  • Δημοσιεύσεις: 367
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 18
  • Κάρμα: 2
Αγαπητέ Linaios

. Αυτό για έναν ερασιτέχνη μπορεί να μην σημαίνει τίποτε, όμως για έναν ειδικό (οινολόγο-οινολόγο), σημαίνει πολλά!!!!!!!προτίμηση στο τρυγικόΤο οτι βρήκες κάτι στο Internet, δεν σημαίνει οτι και μπορείς και να το εφαρμόσεις ακίνδυνα για την ποιότητα του κρασιού. Κινδυνεύεις να αχρηστεύσεις εντελώς τι κρασί σου (να το κάνεις flat, και με άσχημες μυρωδιές και γεύσεις) και να μην πίνεται με τίποτε. Ανέθεσέ την επεξεργασία αυτή σε κάποιον Οινολόγο, που να έχει όμως πείρα στη διαδικασία αυτή ωστε να την κάνει σωστά. Αυτός θα αποφασίσει ποιό χημικό θα χρησιμοποιήσει, πόση ποσότητα χημικού θα χρησιμοποιήσει, αν θα ρίξει το χημικό στο κρασί ή το κρασί στο χημικό, αν θα χρησιμοποιήσει το κρασί ως έχει ή θα του αυξήσει πρώτα προσωρινά τα οξέα του πρίν στη συνέχεια επιχειρήσει να τα μειώσει, κλπ. Σκέψου οτι τα χημικά αυτά, έχουν όλα εκλεκτική



SPYROS
Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός και μηχ/κός Τηλ/νιών.
Ερασιτέχνης οινοποιός & ποτοποιός.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Παραφινελαιο Ερωτησεις 03/10/2010 19:15 #4032

  • 0000
  • Το Άβαταρ του/της 0000
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • New Member
  • Δημοσιεύσεις: 14
  • Κάρμα: 0
Sas xairetw olous.Erotiseis apo enan erasitexnh.Se ti paxos prepei na einai to parafinelaio;1mm,2mm,3mm klp.Oso pio poly toso to kalitero;

2:Anaferthike kati gia aspradia aygwn.Arage alhthevi: Ti na simvainei arage:
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Παραφινελαιο Ερωτησεις 04/10/2010 06:01 #4036

  • linaios
  • Το Άβαταρ του/της linaios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • New Member
  • Δημοσιεύσεις: 3
  • Κάρμα: 0
Η τοποθεσια ειναι ηρακλειο, κρητης αρκετα ζεστο, ξηρο κλιμα και σχετικα χαμηλο υψομετρο, τα σταφυλια διαφορα κυριως Σιρα. Η ερωτηση μου, αναπαντητη, αναφερεται στη χρηση του παραφινελαιου που χρησιμοποιω για πρωτη φορα. Τους 'ειδικους' σε ερασιτεχνικες καταστασεις τους αποφευγω, γιατι το ερασιτεχνικο σκοτωνεται, προτιμω τις παρε ι στικες συμβουλες - παντα με εκπλησσουν με την απλοτητα και αποτελσματικοτητα τους. Απο την αλλη πλευρα που ρωτατε, το κρασι βγηκε οξινο εκ των πραγματων, δεν ειχα αλλη επιλογη- λογω περονοσπορου τα μισα σταφυλια σαπιζαν και τα αλλα ωριμαζαν,αν τα αφηνα θα σαπιζαν και αυτα. Κανονικα επρεπε να κανω στη χρονια πασο αλλα ηθελα να ξανασχοληθω, να βρω και χρησιμοποιησω τον εξοπλισμο και γενικα ολο το μερακι. Αυτα.
ΥΓ.1 το ανθρακικο καλιο το εχουν τα περισσοτερα βιβλια[Τσακιρης κ.α.], στο διαδικτυο ευκολα βρισκεται σε αγγλοφωνα σαιτς.
ΥΓ.2 Τα ασπραδια που ρωταει ο φιλος, ειναι για διαυγαση του κρασιου - αλλο καπελλο.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Παραφινελαιο Ερωτησεις 04/10/2010 10:35 #4038

  • axtapos
  • Το Άβαταρ του/της axtapos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Elite Member
  • Δημοσιεύσεις: 298
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 8
  • Κάρμα: 0
Η μείωση της οξύτητας επιτυγχάνεται με ανθρακικό ασβέστιο (οχι κάλιο), και η δοσολογία είναι οτι κάθε κουταλάκι γλυκού σκόνης μειώνει το τρυγικό οξύ που είναι το στοιχείο της οξύτητας κατά 0,10 βαθμούς ανά 10 λίτρα κρασιού. κανονικά θα πρέπει να μετρήσεις πρώτα την οξύτητα ώστε να υπολογίσεις την ποσότητα. Όμως υπαρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν γνωρίζω πως θα το λύσεις. Εχεις ήδη ρίξει το παραφινέλαιο. Αυτό κανονικά πρέπει να αφαιρεθεί πρώτα, μετά να ρίξεις την υπολογισμένη ποσότητα ανθρακιού ασβεστίου, να ανακατέψεις καλά και αν είναι να εμφιαλώσεις θα πρέπει να αφαιρεθούν οι μικροκόκοι που θα έχουν κατακαθίσει.
Βέβαια όταν πας σε εργαστήριο για να μετρήσεις την οξύτητα θα πρέπει να επιβεβαιώσεις αυτά που σου λέω γιατί και εγώ τα βρήκα από μια μετάφραση και δεν θέλω να κάνω τον "ξύπνιο".. Εκεί στην σελίδα που θα σου δώσω θα βρείς και ένα λινκ για κάποιο ερασιτεχνικό "εργαλείο" μέτρησης της οξύτητας. Κοίταξέ τα στο: translate.google.gr/translate?hl=el&...raus.com/MIN110.html


Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Παραφινελαιο Ερωτησεις 04/10/2010 11:22 #4040

  • linaios
  • Το Άβαταρ του/της linaios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • New Member
  • Δημοσιεύσεις: 3
  • Κάρμα: 0
Ναι φιλε axtapos χρησιμοποιηται και αυτο αλλα υπαρχει κινδυνος ασταθειας του κρασιου για αυτο και προτιμαται απο τους 'ειδικους' καλυτερα το διττανθρακικο καλιο η το ανθρακικο καλιο. Παντως σε ευχαριστω για την απαντηση μιας και δεν ρωτησα ποτε κατι απευθειας για την διορθωση της οξυτητας. παρα μονο σε σχεση με το παραφινελαιο τι κανουμε. Ρωταω μπας και απεφευγα τον μπελα βαλε- βγαλε. Για οποιον ενδιαφερεται και εχει προβλημα με οξυτητες και εχει μετρησει η μετρηθει ενα καλο λινκ με υπολογιστη ποσοτητας εδω vinoenology.com/calculators/acid-addition/.
Επισης, ο Πραποπουλος εχει ενα μαραφετι που αφαιρει ευκολα το παραφινελαιο, το εχει δοκιμασει κανεις σας ;
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Μείωση οξύτητας 07/10/2010 15:23 #4057

  • SPYROS
  • Το Άβαταρ του/της SPYROS
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Platinum Member
  • Δημοσιεύσεις: 367
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 18
  • Κάρμα: 2
Για όσους αποφασίσουν να μειώσουν την οξύτητα με χημικές μεθόδους, παραθέτω σε μετάφραση από Αγγλικό κείμενο, τα παρακάτω (χωρίς να αναλαμβάνω οιαδήποτε ευθύνη για το αποτέλεσμα). Θα συνιστούσα δοκιμαστική χρήση με ένα 5-κιλο κρασιού, αναμονή και μετά δοκιμή γευσιγνωσίας σε σύγκριση πάντα με το αρχικό (μάρτυρας), και εξαγωγή συμπερασμάτων:

«1. Το ανθρακικό ασβέστιο αντιδρά κατά προτίμηση με τρυγικό παρά με το μηλικό οξύ, οπότε δεν πρέπει κανείς να προσπαθήσει να μειώσει την οξύτητα περισσότερο από 0,3 έως 0,4% μέσω της χρήσης του. Μια δόση των 2,5 γραμμαρίων ανά γαλόνι του οίνου μειώνει την ΤΑ περίπου κατά 0,1%. Μετά τη χρήση του, το κρασί πρέπει να παραμείνει στη δεξαμενή τουλάχιστο για 6 μήνες για να επιτρέπει στο μηλικό ασβέστιο, ένα υποπροϊόν της χρήσεως του ανθρακικού ασβεστίου, να απομακρυνθεί από το κρασί ως ίζημα. Το κρασί θα πρέπει στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί με ψύξη, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα σχηματιστεί ίζημα τρυγίας μετά την εμφιάλωση. <em>2. Το όξινο ανθρακικό κάλιο χρησιμοποιείται για μείωση της οξύτητας σε ένα κρασί με χαμηλό pH (κάτω από 3,5), και όπως και όλα τα παρόμοια, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μείωση οξύτητας περισσότερης από 0,3%. </em> <em>Μια δόση των 3,4 γραμμαρίων ανά γαλόνι οίνου μειώνει την οξύτητα κατά περίπου 0,1%. Μετά τη χρήση, το κρασί πρέπει να υποστεί σταθεροποίηση με ψύξη. </em><em>Προκαλεί </em><em>μεγαλύτερη αύξηση του pH από ότι το ανθρακικό ασβέστιο, για ισόποση μείωση οξύτητας»</em> .
Επισημαίνω πάντως οτι 1 U.S. Gall.=3,7854 lt, και μια δόση ανθρακικού ασβεστίου ίση με 2,5 gr/G =66 gr/εκατόκιλο, αφαιρεί 100 gr οξέων απο το κρασί (ένα ξηρό άσπρο κρασί με οξύτητα 0,65% = 0,65 gr/100ml = 6,5 gr/lt) περιέχει συνολικά 650 gr οξέα στο εκατόκιλο.
Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός και μηχ/κός Τηλ/νιών.
Ερασιτέχνης οινοποιός & ποτοποιός.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Κρασι με πολλα οξεα 16/11/2010 12:48 #4417

  • merlot
  • Το Άβαταρ του/της merlot
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Junior Member
  • Δημοσιεύσεις: 23
  • Κάρμα: 0
Γεια σας. Θελω τα φωτα σας.

Απο καποιο λαθος υπολογισμο του οινολογου προσθεσα παραπανω οξεα στο κρασι μου. Υπαρχει καποιος τροπος να το διορθωσω;

Σας ευχαριστω.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 1.297 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ